18.9 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialDoua spitale din Caras-Severin, la un pas de inchidere

Doua spitale din Caras-Severin, la un pas de inchidere

Recentul Ordin 45 emis de Ministerul Sanatatii provoaca in judetul Caras-Severin o situatie din care nu se poate iesi decat prin derogare. Doua spitale au ajuns intr-o situatie-limita, pentru ca optiunea intre meseria de medic si functia de director risca sa se soldeze nu doar cu desfiintarea unor sectii, ci chiar a institutiilor sanitare in sine.
Direcorul adjunct al Directiei de Sanatate Publica (DSP), Mircea Borcau, care este si membru in consiliile de administratie ale celor doua unitati medicale, se va afla astazi la Bucuresti pentru a pleda in favoarea derogarilor solicitate de DSP pentru spitalele din localitatile Bozovici si Anina. Prima unitate se afla intr-o zona izolata a judetului, caracterizata printr-un sistem de comune inelare, si deserveste 17.000 de persoane.
Concursul organizat pentru functia de director, acum aproape doi ani, nu a adus nici un candidat interesat, drept pentru care, potrivit lui Mircea Borcau, un singurul medic chirurg este nevoit de atunci sa ocupe interimar postul de conducere, in pofida faptului ca nu il doreste.
In ceea ce priveste Spitalul Orasenesc de la Anina, directorul acestei institutii are deja o derogare fata de un ordin precedent, care ii permite sa conduca unitatea pana la mijlocul lunii mai, desi a trecut de varsta pensionarii. Specializat in domeniul ginecologiei, actualul sef al unitatii medicale mai are in subordine un specialist in pediatrie si unul in medicina interna. Daca va opta pentru functia de conducere, sectia de ginecologie, care deserveste 11.000 de locuitori, risca sa fie inchisa.
Intr-o astfel de situatie, nu numai ca s-ar putea pierde fondurile alocate de Casa Judeteana de Sanatate, dar s-ar putea inchide si spitalul, in conditiile in care orasul Anina este situat intr-o alta zona izolata. Principalul drum care face legatura urbei cu restul lumii Ð DN 69 Ð este primul inzapezit iarna, lucru care face imposibila legatura cu alte spitale din zona, in cazul unor urgente.
Astfel, sedinta Consiliului de Administratie al spitalului s-a amanat pentru saptamana viitoare, data pana la care conducerea DSP incearca sa convinga Ministerul Sanatatii sa mai faca o derogare, care sa permita directorului sa isi desfasoare activitatea atat in functia de conducere , cat ca si medic ginecolog.

Cele mai citite

Răspunsul Hezbollah după moartea liderului său Hassan Nasrallah

Gruparea teroristă Hezbollah a confirmat, sâmbătă, moartea liderului său, Hassan Nasrallah, după ce Israelul a anunțat că acesta a fost ucis vineri într-un atac...

Platforma X a lui Elon Musk își schimbă poziția în fața Curții Supreme din Brazilia, cerând ridicarea interdicției

Într-o schimbare semnificativă de atitudine, platforma de socializare X, deținută de Elon Musk, a declarat Curții Supreme din Brazilia că a respectat ordinele de...

Vremea se răcește semnificativ și devine instabilă în Capitală: Averse torențiale și descărcări electrice

Potrivit prognozei speciale emise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), vremea în Capitală se va schimba radical în ziua de duminică. Se așteaptă o...
Ultima oră
Pe aceeași temă