26.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialDoua expozitii de icoane la Cluj-Napoca

Doua expozitii de icoane la Cluj-Napoca

Sfintele Pasti sunt intampinate de credinciosii din Cluj-Napoca prin diverse manifestari, conferinte, seri ecumenice, concerte sacre, expozitii adecvate. Dintre acestea ne-am oprit la doua expozitii de icoane, considerate de public ca fiind evenimente majore prin amploarea si continutul lor.
Este vorba, in primul rand, despre Expozitia Iconografica de Pictura pe Teme Pascale, deschisa, ieri la pranz, sub genericul „Pasiune si vocatie”, in ambianta moderna a Muzeului Etnografic al Transilvaniei, recent restaurat si modernizat. Despre acest eveniment de exceptie, asistentul universitar Marius Ghenescu ne scrie, intre altele: „Arta sacra de-a lungul secolelor, de la forma ei primara si pana in prezent, a fost si este intr-o permanenta transformare, evident in limitele posibile, de aceea structura traditiei bizantine impune deschiderea unei linii de cercetare avand ca scop incercarea de reconstituire si revigorare a limbajului plastic religios, prin adaptarea la contemporaneitate, intr-un sens benefic. Caci observam, din pacate, faptul ca accentul in acest secol este marcat de nelinisti si uniformitate, incat formele de exprimare plastice promoveaza maleficul. In acest sens, in proiectul „Altarul luminii”, propun un ansamblu de imagini sacre intr-o simbioza atat a reprezentarii strict liturgice, cat si a expresiei picturii cu conotatii plastice, pentru ca forma bizantina reprezinta o sursa inepuizabila de inspiratie si creatie.
In cadrul proiectului apare o incursiune iconografica si plastica, prin punctarea pe cateva teme principale: „Izgonirea din Rai”, „Buna Vestire”, „Intrarea in Ierusalim”, „Mahrama”, „Sacrificiul suprem”, „Punerea in mormant” si „Invierea”, se va evidentia un mod de conceptie, directionat pe reliefarea starilor specifice fiecarui moment redat de expresia diferitelor forme de interpretare si redare a mesajului sacru.
Scopul acestei actiuni cu nr. 17, de tip „Atelier”, profil de proiect initiat in 2002 prin „Tem Crucifix”, vizeaza dinamica unei scoli academice, fundamentata pe constructia si modelarea artistului iconar, pentru a avea capacitatea de a pastra atat linia traditionala, cat si de a face analize pertinente ale formei bizantine contemporane. In cadrul actiunii organizate de catre Organizatia Tineretului pentru Europa, Centrul de Creatie si Cercetare Continua – „Icoana”, reprezentata de catre grupul „Sf. Ev. Luca” propune proiectul nr. 7 cu tema „Altarul Luminii”, reprezentand o deschidere spre comunicare dintre artistii iconari si cei plastici, dintre studenti si profesori.
In acest proiect i-am invitat pentru a fi parte din frumoasa familie crestina a sectiei de „Arta Sacra” pe reprezentanti ai Universitatii de Arta si Design si membri ai UAP Alba Iulia, Sibiu, Targu-Mures. Aceasta, pentru ca artistul fie ca este iconar ori artistul plastic e dator sa aduca un strop de lumina in sufletul omului acestui secol, caci doar astfel arta poate sa aiba un sens.
Aceasta actiune comuna – vizibila in expozitia de la Muzeul Etnografic al Transilvaniei – determina, cred, unitatea dintre artistii crestini, o comuniune a celor care scriu despre divinitate prin credinta, aducand prin imagini Buna Vestire a caii spre lumina. Expozitia cuprinde lucrari semnate de numerosi artisti precum: Cristina Ignatiuc (din Simleul Silvaniei), Marius Ghenescu, Claudia Trif, Andor Komives, Alina Trifa, Radu Solovastru, Ioan Sbarciu, Marcel Muntean, Adriana Tarta, Rodica Tarta (de la Sectia de Arta Sacra a Facultatii de Teologie Ortodoxa Cluj-Napoca), Daniela Tomsa, Daciana Toms (din Dej), Marcel Naste (din Targu-Mures), Casandra Vidrighin (din Sibiu), Cercul de pictura de la Palatului Copiilor din Cluj-Napoca etc. Deci, o participare larga, as spune, reprezentativa pentru Transilvania.
Inaugurarea a prilejuit si prezenta unor personalitati de prim rang din structurile administrative si bisericesti. Expozitia va fi deschisa in toata aceasta Saptamana Mare, premergatoare Sfintelor Pasti.

Cele mai citite

Mircea Geoană ia apărarea jurnaliștilor americani și celui român anchetați de Rusia

Libertatea de exprimare nu este doar un drept, ci şi o responsabilitate, afirmă Mircea Geoană, candidat independent la alegerile prezidenţiale. El condamnă "cu toată fermitatea"...

Antony Blinken acuză din nou China de sprijinirea războiului rus în Ucraina

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a reiterat acuzațiile la adresa Chinei privind susținerea "mașinii de război rusești" în Ucraina, în cadrul unei întâlniri...

Platforma X a lui Elon Musk își schimbă poziția în fața Curții Supreme din Brazilia, cerând ridicarea interdicției

Într-o schimbare semnificativă de atitudine, platforma de socializare X, deținută de Elon Musk, a declarat Curții Supreme din Brazilia că a respectat ordinele de...
Ultima oră
Pe aceeași temă