Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis ieri admiterea recursurilor formulate de Dumitru Morhan şi de Uniunea Ucranienilor din România (UUR) şi a dispus trimiterea cauzei spre rejudecare la Curtea de Apel Suceava. Dumitru Morhan, om de afaceri sucevean şi preşedinte al Uniunii Democrate a Ucrainenilor din România (UDUR), a fost condamnat la şase ani de închisoare de Tribunalul Suceava, sentinţă confirmată de Curtea de Apel, pentru înşelăciune n instanţa suceveană va rejudeca dosarul, preşedintele UUR, deputatul Ştefan Buciuta considerând sentinţa Curţii Supreme ca fiind „nemulţumitoare”.
Judecarea dosarului în care omul de afaceri Dumitru Morhan, preşedinte al Uniunii Democrate a Ucrainenilor din România a fost condamnat pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune la şase ani de închisoare cu executare de Tribunalul judeţean, sentinţă confirmată şi de Curtea de Apel Suceava, se va întoarce de unde a plecat. Aceasta este decizia de ieri a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care a dispus ieri admiterea recursurilor formulate de Dumitru Morhan şi de Uniunea Ucrainenilor din România, a casat sentinţa Curţii de Apel Suceava şi a trimis cauza spre rejudecare către această instanţă. O gură de oxigen formidabilă pentru Dumitru Morhan şi o sentinţă considerată nemulţumitoare pentru Uniunea Ucraienilor din România. „Sentinţa este nemulţumitoare în condiţiile în care s-au pronunţat două instanţe care cunosc mai bine problema pe fond. Nu ştiu de ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat o soluţie în acest sens, aşteptăm motivarea deciziei Curţii Supreme şi atunci ne vom face publică poziţia”, a declarat deputatul Ştefan Buciuta, preşedintele Uniunii Ucrainenilor din România.
Dumitru Morhan, preşedinte al Uniunii Democrate a Ucrainenilor din România (UDUR) a declarat în această primăvară recurs la ICCJ împotriva sentinţei Tribunalului Suceava, care a fost confirmată de Curtea de Apel Suceava, el rămânând condamnat în acest dosar pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune la o pedeapsă cumulată de şase ani de închisoare cu executare. Uniunea Ucrainenilor din România a declarat la rândul ei recurs la ICCJ, dorind să îşi recupereze cheltuielile de judecată în dosarul Dumitru Morhan.
Tribunalul Suceava l-a condamnat în luna noiembrie a anului trecut pe omul de afaceri Dumitru Morhan, la şase ani de închisoare, pentru fals şi tentativă de înşelăciune.
El a fost trimis în judecată la sfârşitul lunii octombrie 2009, de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava într-un dosar în care procurorii au probat că fostul prim vicepreşedinte al Uniunii Ucrainenilor din România (UUR), actual preşedinte al Uniunii Democrate a Ucrainenilor din România s-a folosit de falsuri în acte şi de martori mincinoşi pentru a obţine de la familia defunctului preşedinte al UUR, Ştefan Tcaciuc, aproape 100.000 de euro, sumă provenită dintr-un aşa zis împrumut acordat de Morhan lui Tcaciuc ce nu a mai fost restituit.
Ani în şir, Dumitru Morhan a susţinut că a împrumutat sume foarte mari de bani atât fostului preşedinte al Uniunii Ucrainenilor din România (UUR) – defunctul Ştefan Tcaciuc, cât şi Uniunii ca atare, într-o perioadă în care dânsul deţinea funcţia de prim – vicepreşedinte al acestei formaţiuni politice. A declanşat acţiuni în instanţă pentru recuperarea acestor „împrumuturi” demonstrate prin prezentarea unor documente semnate olograf de către Ştefan Tcaciuc, cât şi cu martori. După ce {tefan Tcaciuc a murit, Dumitru Morhan s-a îndreptat împotriva văduvei acestuia, Virginia Tcaciuc. Într-unul dintre procese, în care Dumitru Morhan a cerut să i se restituie suma de 97.643 de euro – sumă provenită dintr-un împrumut iniţial de 80.000 de euro ce l-ar fi oferit lui Ştefan Tcaciuc în 2001, plus dobânzile aferente, instanţa i-a dat dreptate şi a pus-o la plată pe văduvă, în baza unor expertize care certificau că semnătura de pe contractul de împrumut a lui Ştefan Tcaciuc nu este falsă iar doi martori au confirmat că au fost de faţă la oferirea împrumutului, în casa lui Dumitru Morhan.
Curtea de Apel Suceava a respins în luna februarie a acestui an apelul înaintat de Dumitru Morhan, împotriva sentinţei Tribunalului, stabilind că acesta va trebui să execute condamnarea de şase ani de închisoare.