La fiecare vizita in judetul Bihor, seful Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, chestoul Nelu Pop, a facut promisiuni despre modul in care va lupta impotriva coruptiei din vami. Numai ca pana acum aceste masuri au ramas la stadiul de simple vorbe. Modul in care actioneaza cei care ar trebui sa descopere si sa cerceteze faptele de coruptie, dar si modul in care Politia de Frontiera trateaza aceste acte, ne indreptateste sa ne intrebam daca se doreste intr-adevar eradicarea fenomenului sau este o doar o strategie bine pusa la punct pentru a mai castiga la capitolul imagine.
Ca dovada ca promisiunile de pana acum nu coincid cu angajamentele facute de seful IGPF poate fi demonstrat si prin numarul de politisti de frontiera care, dupa ce au fost prinsi luand mita au fost si condamnati. Cei mai multi se aleg cu sanctiuni disciplinare, iar cei mai norocosi ajung din nou in posturi „banoase”, dupa ce faptele lor sunt date uitarii.
„In ultimii ani a fost condamnat un singur politist de frontiera de la Valea lui Mihai”, a declarat purtatorul de cuvant al IJFP Bihor, comisarul Dan Lazar. Acest lucru a fost confirmat si de prim-procurorul Serviciului Teritorial Oradea al Directiei Nationale Anticoruptie, Ioan Moldovan.
Multi dintre cei care au fost suspectati ca au luat mita ocupa in continuare posturile caldute si banoase de la punctele de trecere a granitei. Ca dovada sta si cazul ofiterului Ioan Trifan. Anul trecut, pe cand detinea functia de sef de tura, in timpul unui control al IGPF si Serviciului Independent de Protectie si Informatii, asupra acestuia au fost gasite doua pachete de tigari ce contineau 1.000 de euro, bani pe care politistul nu i-a putut justifica.
Numai ca, deoarece flagrantul nu a fost efectuat cu un procuror, angajatul a fost doar sanctionat disciplinar. Desi avea „antecedente”, inainte de acest episod, Trifan abia revenise in sistem dupa ce comisese o abatere asemanatoare, tot la Vama Bors.
La fel stau lucrurile si in cazul agentului Petrica Bujor, din cadrul PTF Valea lui Mihai. Anul trecut, procurorii au demarat cercetarile impotriva acestuia si a altor colegi, suspectati ca, in schimbul unor sume de bani, acestia au facilitat tranzitarea vamii pentru anumite persoane care depasisera termenul legal de sedere in Spatiul Schengen, fara ca cei in cauza sa fie introdusi in baza de date.
Alte cazuri mai recente sustin afirmatia ca in vami „coruptia este in floare”. Unul dintre acestea este cel al agentului Alexandru G. de la PTF Bors. In cazul acestuia au fost demarate cercetarile pentru luare de mita, dupa ce in urma unui autodenunt al unui sofer de microbuz, procurorii i-au organizat acestuia un flagrant. Doar ca, in timpul actiunii, angajatul nu a apucat sa puna mana pe bancnota de 50 de euro insemnata cu „mita”, astfel sansele ca acesta sa fie condamnat sunt destul de mici.
Un alt caz care, dupa ce a fost anuntat cu mare valva, a fost dat uitarii, este dosarul de la Satu Mare in care sunt cercetate circa 50 de persoane, majoritatea politisti de frontiera. In luna februarie, sefii a trei institutii importante – Directia Generala Anticoruptie, IGPF si DNA Oradea – anuntau cu mare tam-tam inceperea urmarii penale impotriva a 44 de angajati ai IFPF de la Satu Mare. Numai ca, la doar o zi dupa, cei opt politisti care au fost retinuti si pe numele carora DNA a cerut eliberarea unor mandate de arestare preventiva, au fost pusi in libertate.
Acuzatiile aduse celor in cauza insumau o suta de infractiuni de luare de mita, 13 de trafic de influenta, 29 de fals intelectual, alte 29 de uz de fals si noua infractiuni de fals in declaratii. Anchetatorii au stabilit ca politistii de frontiera din Satu Mare faceau parte dintr-o retea infractionala bine pusa la punct si ca, in schimbul unor sume de bani colectate de la transportatorii de persoane si de la cetateni, le facilitau acestora iesirea sau intrarea in tara prin vamile Petea si Urziceni, desi nu indeplineau conditiile legale.