Au pornit afacerea din joaca, cu un calculator si cateva licente, iar acum au ajuns sa lucreze pentru sute de firme din intreaga lume, pentru agentii guvernamentale si institutii importante din mai multe tari. Doi tineri oradeni, pasionati de calculatoare, au ajuns cunoscuti datorita programelor pe care le creaza.
Pasiunea care i-a unit pe cei doi s-a transformat incet intr-o afacere de succes. Ei creeaza programe de securitate pentru institutii ca "Air Force", Organizatia Natiunilor Unite (ONU), Procuratura Statelor Unite si multe altele pe care nu au permisiunea sa le nominalizeze din motive de securitate. Cel mai greu, in opinia celor doi, a fost pana in momentul in care au castigat prima mie de dolari.
Export de inteligenta
Horatiu Tanescu si Eugen Malita au urmat amandoi cursurile Colegiului "Emanuil Gojdu" din Oradea. Chiar daca nu erau colegi, au ajuns asociati chiar din timpul scolii. Totul a pornit de la pasiunea pe care o aveau pentru calculatoare. "Ideea ii apartine lui Horatiu. El a studiat problema asta, dupa care ne-am asociat. Am pornit cu un singur calculator si niste licente, fara capital si cu Internet prin dial-up, pe telefon", isi aminteste Eugen.
Cei doi au pornit de la ideea de a crea un produs original care sa le apartina, astfel au ajuns sa-si puna pe picioare propriul brand. "De regula, firmele ca si cea pe care o avem noi primesc de afara cereri de soft, pe care le creeaza pe baza comenzii. Functioneaza exact ca si firmele in lohn, ele vin doar cu forta de munca. Noi de la asta am pornit, de la ideea sa nu exportam forta de munca, ci inteligenta, prin produsul finit. Valoarea adaugata este mai mare, satisfactia este mai mare, beneficiul este mai mare", sustine Eugen.
Apreciati la nivel mondial
"Primul client a fost interesant. Era o firma mica din SUA care nici macar nu avea Internet. Tin minte ca li-centa i-am trimis-o prin fax", completeaza Horatiu. Principalele piete de desfacere sunt in SUA, UE, Canada si Australia. Programele celor doi se vand de regula in limba engleza, insa sunt traduse si in germana, pentru a putea intra mai usor pe piata.
Munca celor doi au ajuns sa fie recunoscuta si apreciata in intreaga lume. In ceea ce priveste piata din Romania, in momentul lansarii firmei, tara noastra nu era pregatita pentru produsele tinerilor oradeni. "In ultimii ani putem, insa, vedea ca este interesanta si Romania. Avem deja cereri de la parteneri care vor se ne distribuie programele si aici", explica Horatiu.
Propriii lor sefi
Desi cei doi au avut oferte din partea unor companii mari, din America, care au vrut sa le cumpere afacerea pe bani multi, au decis sa ramana pe cont propriu "din satisfactia de a fi propriul sef". Programele create de cei doi sunt destinate protejarii identitatii utilizatorului de calculator. Toate produsele lor se vand prin doar prin Internet.