Primarul comunei Dumitra, George Balajan, acuza Directia Silvica Bistrita-Nasaud ca a taiat peste 600 de metri cubi de lemne dintr-o padure aflata in litigiu, cauzand un prejudiciu de peste 1,3 miliarde lei vechi comunitatii locale. „Inca din anul 2004 am depus numeroase documente la Comisia Judeteana de Aplicare a Legilor Fondului Funciar prin care am demonstrat faptul ca cele 60 de hectare de teren de pe care s-au taiat lemnele respective apartin comunei Dumitra. Desi prefectul judetului, Szilagyi Ioan, a dat un ordin prin care a interzis taierile, totusi seful Directiei Silvice, Gheorghe Ivan, nu l-a respectat. A scos padurea la licitatie si o firma a taiat din padurea comunei lemne in valoare de 1,3 miliarde lei vechi. Dupa ce vom primi padurea inapoi, fiindca avem acte, vom da in judecata "Romsilva" si ii vom cere despagubiri”, a spus Balajan.
Totodata, primarul a adaugat ca a sesizat Inspectoratul de Regim Silvic si de Vanatoare (IRSV) Cluj intrucat multi dintre copacii taiati din padurea pe care administratia locala din Dumitra o revendica sunt cu tot cu frunze si coroane, ceea ce contravine Legii 31/2000, care prevede ca bustenii se curata in padure pentru a asigura regenerarea acesteia.
Inspectorul-sef adjunct al IRSV, Grigore Avram, a declarat ca din primele constatari reiese ca s-a facut un abuz. „S-a constatat, printre altele, ca nu a fost respectata tehnologia de exploatare stabilita prin actul de punere in valoare, in sensul ca in locul tehnogiei trunchiuri si catarje, s-a folosit o alta, a arborilor cu coroana. Folosindu-se aceasta tehnologie, arborii care raman pe picior se depreciaza, solul se depreciaza si alte consecinte care decurg din aceasta. Ancheta este in lucru, la finalizare vom vedea daca si semintisul care este instalat in proportie de 80 la suta nu a avut si el de suferit. La o prima evaluare, firma va fi sanctionata, cea care executa aceste lucrari si care a contractat lucrarea de la "Romsilva"”, a spus Avram.
In schimb, seful Directiei Silvice, Gheorghe Ivan, a negat acuzatiile aduse de ambele parti. „La Dumitra este vorba de o taiere progresiva a unui volum de peste 600 de metri cubi de fag, stejari si carpeni. Este o taiere normala intr-o parcela in care este declansat deja fenomenul de regenerare, nu vad in ce ar consta ilegalitatea. Chiar daca Primaria va obtine de la Comisia Judeteana de Fond Funciar recunoasterea faptului ca e proprietara, noi nu putem opri lucrarile, ci ii vom da despagubiri. Am facut taierile respective respectand regimul silvic”, a afirmat Ivan.