SIBIU. Detinatorii de centrale termice de apartament din judetul Sibiu vor fi obligati sa obtina reavizarea ISCIR a acestor instalatii pana cel tarziu in luna iulie. Dupa acest moment, proprietarii unor astfel de sisteme care nu detin avizele de functionare actualizare ar putea ramane fara gaz metan, din cauza faptului ca furnizorul ar putea intrerupe alimentarea instalatiilor ce nu detin verificarile periodice prevazute de lege.
Potrivit directorului ajunct al filialei din judet a ISCIR, Emilian Branzan, obligatia proprietarilor de a verifica centralele termice individuale este prevazuta de reglementari intrate in vigoare in 2002. Este vorba, in principal, despre cei care au instalatii in perioada post-garantie si care trebuie sa stie ca acestea trebuie verificate si reavizate de reprezentantii ISCIR si de firmele ce sunt agreate sa acorde acest tip de service.
„Exista riscul ca un numar mare de centrale termice de apartament, in special cele vandute inainte de apartia ordinului ISCIR, sa fie periculoase pentru utilizator. Acestea au fost montate de instalatori fara autorizatie, ce au executat doar punerea in functiune. Si cele montate dupa 2002 au iesit din perioada de garantie si, ca urmare, trebuie sa se supuna ordinului de verificare”, a spus Vasile Roman, sef service in cadrul unuia dintre cei mai mari furnizori de centrale termice din Sibiu.
La nivelul judetului exista 10 firme cu profil de activitate in domeniul instalatiilor utilitare ce detin autorizatiile ISCIR pentru verificarea si certificarea de functionare a centralelor termice. Problema proprietarilor unor astfel de instalatii de incalzire este aceea ca operatiunile costa in medie cam 2,4 milioane de lei vechi, iar termenul de valabilitate al avizului de functionare este limitat la 24 de luni, dupa care procedura trebuie reluata.