-0.2 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăSpecialDeseurile radioactive de la Cernavoda nu mai sunt un pericol

Deseurile radioactive de la Cernavoda nu mai sunt un pericol

Constructia Centralei Nuclearelectrice de la Cernavoda implica si depozitarea sutelor de kilograme de deseuri radioactive care rezulta din procesul tehnologic. Statul a infiintat o agentie special pentru gestionarea acestora. Locuitorii se tem ca depozitele actuale, cu o durata de viata limitata, nu vor fi de ajuns pentru a le asigura securitatea. Expertii sustin insa ca s-au gasit solutii la aceasta problema.

Lucrarile la CNE sunt in toi. Teodor Chirica, directorul general al Societatii Nationale Nuclearelectrica, operatorul centralei, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa sustinuta cu ocazia FOREN 2006, ca Unitatea 2 de la Cernavoda va intra in functiune in luna iunie 2007. „Se inregistreaza o intarziere fata de data contractuala de circa trei luni. Nu trebuie sa uitam ca Unitatea 2 de la Cernavoda vine cu un inventar de echipamente care au fost procurate inainte de 1990 si sigur ca au mai aparut unele lucrari de reabilitare a acestor echipamente”, a mai spus acesta.
Principalul obiectiv nu este punerea in functiune a celui de-al doilea reactor, ci securitatea nucleara. „In primul si in primul rand, conteaza securitatea nucleara. Se doreste ca in momentul in care centrala este pusa in functiune sa fie un obiectiv sigur din acest punct de vedere. Evident ca nu putem spune ca suntem dezinteresati de eficienta economica, pentru ca piata devine din ce in ce mai importanta si probabil ca dupa anul 2007 si Nuclearelectrica o sa aiba o cota mult mai mare de electricitate distribuita pe piata libera si pe pietele bilaterale”, a precizat Teodor Chirica.

Creste consumul

Unitatea 1 de la CNE furnizeaza, in prezent, 9-10% din necesarul anual de energie al Romaniei. In momentul cand blocul doi va fi conectat la Sistemul Energetic National, CNE va furniza intre 17-18% din necesar. Desi puterea instalata va fi egala pentru ambele reactoare, centrala nu va acoperi 20% din necesar pentru ca si consumul va inregistra o crestere. Astfel, potrivit secretarului de stat in Ministerul Economiei si Comertului, Iuliu Mesca, consumul de energie in Romania este estimat sa creasca, in fiecare an, cu 2,6%.

Unitatea 5 a iesit din carti

Desi Ceausescu si-a imaginat o centrala nucleara cu cinci reactoare, se pare ca in final vor exista numai patru. In ceea ce priveste Unitatile 3 si 4, studiul de fezabilitate este terminat. „Suntem in faza in care ne definim foarte clar pozitia parteneriatului in care se vor realiza aceste unitati. Decizia daca vom merge pe o participare majoritara a statului, prin SNN, sau vom construi acest proiect majoritar cu investitori privati se va lua repede”, a precizat seful SNN. Firmele care vor sa participe la constructia Unitatilor 3 si 4 pot depune scrisori de interes pana la 23 iunie, contributia minima la capitalul companiei de proiect fiind de 50 milioane euro.
Unitatea 5 nu mai intra insa in proiectele specialistilor romani in energie. Din analizele facute, la Cernavoda ar trebui sa functioneze, in 2014, primele patru reactoare. Pana in prezent, planurile pentru CNE, care se intind pana in 2015, nu au prins si U5. Aici s-au realizat lucrari de minima conservare, fiind si cel mai putin avansat proiect de la CNE.

Reziduuri nucleare sigure

Operatorii centralelor nucleare din Romania si din intreaga lume au convins sau inca incearca sa convinga populatia ca energia furnizata este sigura. Exista insa o temere adanc inradacinata in constiinta publica referitoare la deseurile radioactive. La Cernavoda, acestea sunt adunate in depozite intermediare, care sunt proiectate sa acomodeze combustibilul nuclear ars pentru o perioada cuprinsa intre 50 si 80 de ani. Aceasta este numai o etapa catre trecerea la depozitarea finala. Agentia Nationala pentru Deseuri Radioactive, infiintata in urma cu cativa ani, planuieste inca de pe acum strategiile pe termen lung referitoare la deseurile active. „Faza finala este depozitarea pe piata a acestor deseuri. Exista in momentul de fata tehnologia disponibila pentru depozitarea pe termen nedeterminat a deseurilor radioactive. Nu este acum momentul sa facem greselile trecutului, cand exacerbam cercetarile si reinventam roata, mai ales in acest domeniu, unde, cand va veni vremea, se va putea achizitiona de pe piata aceasta tehnologie”, a precizat Teodor Chirica.

Cele mai citite

România, oficial în Spaţiul Schengen terestru: modificări majore la punctele de trecere a frontierei

Decizia marchează o etapă istorică pentru România și Bulgaria, care devin graniţe externe ale Spaţiului Schengen România şi Bulgaria au intrat, de la miezul nopţii,...

Ce urmează, după ce s-a încheiat furnizarea de gaz rusesc către Europa, prin Ucraina

Naftogaz din Ucraina a refuzat să-și reînnoiască acordul de tranzit de cinci ani cu Gazprom din Rusia Aprovizionarea Rusiei cu gaz către Europa a scăzut...

România, oficial în Spaţiul Schengen terestru: modificări majore la punctele de trecere a frontierei

Decizia marchează o etapă istorică pentru România și Bulgaria, care devin graniţe externe ale Spaţiului Schengen România şi Bulgaria au intrat, de la miezul nopţii,...
Ultima oră
Pe aceeași temă