3 C
București
marți, 12 noiembrie 2024
AcasăSpecialCum se va organiza admiterea în facultăţile constănţene

Cum se va organiza admiterea în facultăţile constănţene

Cele mai multe facultăţi din cadrul Universităţii Ovidius vor lua în considerare media de la examenul de bacalaureat.

În Constanţa, la Universitatea „Ovidius”, la cele mai multe dintre cele 16 facultăţi, media de la bacalaureat va avea, pentru admiterea din 2012, o pondere de 20%, 70% sau chiar de 100%. De asemenea, sunt stabilite ca probe de evaluare  teste tip grilă, interviuri sau examinări scrise. Reamintim faptul că, potrivit ordinului fostului ministrul al Educaţiei, începând cu acest an, examenul de admitere în învăţământul superior poate consta în probe scrise sau orale.

De asemenea, pot fi luate în calcul notele de la probele de bacalaureat sau media de la bacalaureat, dar nu mai pot fi luate în considerare mediile sau notele din anii de liceu. Există însă profesori care spun că modificarea ar fi trebuit anunţată cu şase luni înainte.

„Este foarte târziu acum să introducem o probă scrisă. Anul trecut admiterea s-a făcut pe bază de dosar, dar s-au luat în calcul mediile din liceu. Pe viitor, preconizăm să băgăm examen-concurs. Acum e prea târziu să schimbăm. Nu ne mai permite legea. Trebuiau minimum şase luni înaintea admiterii”, menţionează conf. univ. Norina Popovici, de la Facultatea de Ştiinţe Economice, facultate la care criteriul de înscriere  va fi, în acest an, media examenului de bacalaureat. În urmă cu câţiva ani, cei care doreau să intre la această facultate dădeau examen la matematică, apoi o perioadă lungă candidaţii erau evaluaţi la disciplina economie.

 „Cea mai bună metodă este una combinată”

„Deşi unii opinează pentru examenele clasice, eu nu cred că ele constituie o alternativă şi o metodă modernă, adică cu probe scrise, stresante. Dacă ar fi după mine, ca psihopedagog, cea mai bună metodă de selecţie ar fi să intre toată lumea şi selecţia să se facă după primul an. Din păcate, din punct de vedere financiar este foarte grea treaba asta, şi atunci cea mai bună metodă este una combinată. Să se aibă în vedere şi performanţele obţinute la bacalaureat şi eventual o altă probă: un interviu sau altceva. După părerea mea, admiterea numai pe bază de dosar este o treabă discutabilă, şi asta având în vedere că oricum în România, din diverse motive, nu există o evaluare unitară”, spune conf.univ. dr. Virgil Frunză, decanul Facultăţii de Psihologie. Dascălul este de părere că, de exemplu, nota 7 obţinută la un liceu de elită nu este echivalentă cu nota 7 care se dă unui elev la o şcoală mai slab cotată ca performanţe.

Organizare la nivel de facultate

La Facultatea de Medicină din Constanţa, concursul din iulie 2012 va consta dintr-un test grilă unic, cu 100 de întrebări din biologie. La Facultatea de Moaşe şi Facultatea de Asistenţi Medicali, evaluarea va avea la bază un test grilă cu 60 de întrebări, tot din biologie. La Facultatea de Teologie, admiterea pentru toate specializările va cuprinde un examen medical, interviu eliminatoriu (test psihologic) şi media de bacalaureat. Cei care vor să urmeze Jurnalismul au ca probe de admitere un interviu pentru testarea aptitudinilor de exprimare şi creativitate şi o probă scrisă la limba română. Pentru Facultatea de Fizică, Chimie, Electronică şi Tehnologia Petrolului, criteriul de ierarhizare este reprezentat de media examenului de bacalaureat. Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport anunţă că îşi va selecta viitorii studenţi în urma unei probe eliminatorii – un traseu aplicativ şi o evaluare a unei probe sportive la alegere. Examenul de bacalaureat va avea o pondere de 20%. Pentru domeniul de licenţă Kinetoterapie şi motricitate specială, candidaţii vor avea ca probă scrisă un test grilă, cu întrebări din biologia clasei a XI-a. La Medicina dentară, concursul va consta dintr-un singur test grilă, cu 100 de întrebări de biologie. Pentru specializarea Tehnică dentară, forma de examinare va fi o probă de aptitudini, adică un modelaj din gips după un model dat. Calcularea mediei de admitere va fi de această dată astfel: 80% nota de la proba de aptitudini şi 20% media examenului de bacalaureat.

Condiţiile de admitere la Facultatea de Psihologie sunt următoarele: probă eliminatorie de aptitudini (muzică, desen, educaţie fizică) pentru candidaţii la specializarea Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar. În proporţie de 70% va conta un interviu pentru evaluarea capacităţilor intelectuale şi de comunicare. Media examenului de bacalaureat va avea o pondere de 30%.   

Circa 3.000 de lei pe an

Candidaţii care nu ocupă unul dintre locurile gratuite trebuie să plătească o taxă de şcolarizare. Aceasta poate ajunge şi la 4.800 de lei pe an. Aşa se întâmplă la Facultatea de Medicină, una dintre cele mai scumpe din cadrul Universităţii Ovidius din Constanţa. În general însă, studenţii vor trebui să plătească aproximativ 3.000 de lei pe an.

Cele mai citite

Meta va oferi reclame mai puțin personalizate în Europa pentru a se conforma cerințelor autorităților de reglementare

Meta Platforms a anunțat că va oferi utilizatorilor din Europa opțiunea de a viziona „reclame mai puțin personalizate” pe Instagram și Facebook, ca răspuns...

Tesla valorează acum cât cele mai mari 30 de companii auto non-chinezești la un loc

Acțiunile Tesla (TSLA), compania de vehicule electrice condusă de Elon Musk, au înregistrat o creștere de 30% săptămâna trecută, determinată de victoria lui Donald...

Inflația crește ușor în octombrie, servicii și alimente în topul scumpirilor

Rata anuală a inflației a ajuns în octombrie la 4,7%, față de 4,6% în septembrie, conform datelor prezentate marți de Institutul Național de Statistică...
Ultima oră
Pe aceeași temă