5.6 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăSpecialCum se implică sindicaliştii în jocurile politice

Cum se implică sindicaliştii în jocurile politice

Unii dintre liderii sindicali îi sprijină cu titlu personal pe candidaţi, în timp ce semnalele pentru marea masă a sindicaliştilor încă nu au fost transmise

Spre deosebire de campaniile electorale precedente, nici măcar una dintre confederaţiile sindicale reprezentative nu s-a implicat în campania electorală. Şi asta deşi unii lideri sindicali înclină spre unii dintre candidaţi. Motivul pentru care candidaţii se ţin deoparte de jocurile politice este reprezentat de nemulţumirea generată de modificarea Codului Muncii şi a Legii Dialogului Social. Cele două acte normative au fost modificate în timpul Guvernării Emil Boc. Însă, cu toate că liderii USL au promis că vor modifica urgent aceste legi, pe care le-au denunţat ca nedrepte, ei timp de şase luni ei nu au făcut nimic pentru a-şi ţine promisiunea. În acest context, luna de miere a Guvernului Victor Ponta cu confederaţiile sindicale s-a încheiat, iar unele dintre confederaţii, precum CNS Cartel Alfa, au şi organizat primele proteste de stradă împotriva actualului Executiv.

 

BNS, curtat de USL

Liderii USL îi curtează intens pe liderii BNS. „La nivel local, nu am luat nici o decizie. Avem acel parteneriat încheiat cu USL în toamnă (n.r. – în vară), la alegerile locale, însă nu am luat vreo decizie legată de alegerile generale”, a spus liderul BNS Cluj, Nati Ariton. El a adăugat că a existat o întâlnire între preşedintele la nivel naţional al BNS, Dumitru Costin, şi premierul Victor Ponta. „Domnul Ponta a cerut conducerii centrale a BNS o listă cu propuneri realiste privind modificarea Codului Muncii şi a Legii Dialogului Social, care urmează să fie promovate prin ordonanţă de urgenţă”, a mai spus Nati Ariton. Însă, cu toate că BNS pare mai aproape de USL decât de ceilalţi actori politici, este de notorietate publică ostilitatea care există între Nati Ariton şi candidatul USL la Senat în Colegiul 1, Mircia Giurgiu. Această ostilitate datează din campania electorală pentru alegerile locale. Deşi Mircia Giurgiu a fost preşedintele BNS Cluj şi secretar confederal la nivel naţional al BNS şi cu toate că preşedintele acestei confederaţii sindicale, Dumitru Costin, l-a susţinut deschis pe Giurgiu, care a candidat ca independent la Primărie, Nati Ariton l-a susţinut pe candidatul USL, Marius Nicoară. Mircia Giurgiu a publicat, în acest context, dezvăluiri furnizate chiar de membrii BNS, care arătau că Nati Ariton a fost condamnat penal pentru delapidarea fondurilor unei asociaţii de locatari, înainte de anul 1989. În aceste condiţii, unii dintre sindicalişti spun că, cu titlu personal, Nati Ariton a dat o mână de ajutor contracandidatului lui Mircia Giurgiu în Colegiul 1 de Senat, Alin Tişe de la ARD.

Rezerve sindicale

O atitudine asemănătoare a fost adoptată şi de ceilalţi lideri sindicali. „Nu avem nici un fel de parteneriat cu nici un actor politic”, a declarat preşedintele CNS Cartel Alfa Cluj, Valentin Ilcaş. El a adăugat că nici nu intenţionează să caute vreun politician. Valentin Ilcaş a adăugat că nu are nici un fel de recomandare de vot pe care să o adreseze membrilor de sindicat. La rândul său, preşedintele Sindicatului Liber din Învăţământul Preuniversitar Clujean, membru al CSDR, Lucia Cojocaru, a spus că acest sindicat doreşte să evite implicarea politică.

„Personal, fiecare avem opţiunile noastre, însă ca sindicat nu vrem să ne implicăm în politică”, a spus Lucia Cojocaru. De asemenea, liderul sindicatului Sanitas Cluj, Ştefan Roman, care este şi lider al CNSLR – Frăţia, a spus că „punctual, îi sprijinim pe acei candidaţi care promovează valorile sociale care sunt şi ale noastre. Însă îi sprijinim ca persoane individuale, nu ca reprezentanţi ai vreunei formaţiuni politice. De exemplu, domnul doctor Şerban Rădulescu sau domnul Mircia Giurgiu se bucură de sprijinul nostru, indiferent dacă fac parte dintr-un partid sau din altul”.  

Precedente

În trecut, însă, confederaţiile sindicale s-au implicat deschis în campania electorală. Ele au susţinut diferite partide, din toată paleta politică, în funcţie de parteneriatele punctuale încheiat cu acestea. „De această dată, nu am încheiat nici un acord, pentru că viaţa a dovedit faptul că acordurile au fost făcute doar ca să fie încălcate”, a spus preşedintele CNS Cartel Alfa Cluj, Valentin Ilcaş.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă