4.7 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSpecialCum se îmbogăţesc primăriile datorită crizei

Cum se îmbogăţesc primăriile datorită crizei

Un mecanism de recuperare a datoriilor marilor contribuabili către bugetul de stat permite Primăriei Galaţi să obţină în folosinţă gratuită spaţii pentru grădiniţe sau terenuri pe care să dezvolte construcţii de locuinţe, dar şi hale industriale dezafectate de pe platforma combinatului siderurgic ArcelorMittal, în care este optimă înfiinţarea unui al doilea parc industrial, acolo existând toate utilităţile presupuse de o activitate de producţie industrială. 

În baza acestui mecanism, recent, Consiliul Municipal (CLM) Galaţi a aprobat preluarea în domeniul public al Galaţiului şi administrarea CLM a unui spaţiu comercial aflat în proprietatea SC Galmopan SA, de la parterul blocului C120 din catierul Micro 39, urmând ca în spaţiul fostului magazin să fie amenajată o grădiniţă. 

Potrivit primarului Galaţiului, Marius Stan, municipalitatea are numai de câştigat din această aplicare a legii. „Galmopanul este mare contribuabil şi varsă taxe şi impozite la stat. Statul este cel care permite ca în contul unei datorii pe care o are contribuabilul la bugetul de stat, prin evaluarea pe care o face tot ANAF-ul, nu noi, acea proprietate să intre în proprietatea statului. Iar statul, la rândul lui, îl dă în folosinţă gratuită unităţii administrativ teritoriale. Este un mecanism prin care autoritatea locală câştigă fără să facă nimic. Este un sprijin din partea statului, pe care nu poţi să-l refuzi. 

Aşteptăm să se întâmple acelaşi lucru şi cu alte societăţi comerciale din Galaţi”, ne-a declarat primarul Galaţiului. Marius Stan spune că prin acest mecanism munici­palitatea ar intra în folosinţa gratuită a unor terenuri pe care ar putea fi construite locuinţe, cea mai presantă dintre proble­mele cu care se confruntă municipalitatea: „După ce vom intra în posesia acestor terenuri vom încerca să amenajăm, dacă se pretează, locuinţe. Ideal este să le amenajezi într-un scop care îţi foloseşte şi cea mai stringentă problemă la noi este aceea a locuinţelor”. 

La ArcelorMittal, al doilea parc industrial

Primarul Galaţiului se gândeşte foarte serios ca prin acest mecanism să reuşească să obţină transferul în administrarea CLM Galaţi a unor hale industriale de la combinatul siderurgic ArcelorMittal, în care nu se mai desfăşoară nici o activitate. În aceste hale, municipalitatea poate dezvolta un al doilea parc industrial al Galaţiului, fără să mai cheltuie milioane de euro pe asigurarea utilităţilor, existente  deja acolo: „Acelaşi lucru încercăm să-l facem şi cu cel mai mare contributor la bugetul de stat din zona noastră, cu combinatul ArcelorMittal. Încercăm să facem un al doilea parc industrial în halele pe care ei le-au indisponibilizat şi unde sunt toate utilităţile dorite de un potenţial investitor”, a mai adăugat Marius Stan.

Uzină de turbine eoliene, în fostele hale ale Sidex

Există şi un prim proiect prin care va debuta înfiinţarea celui de-al doilea parc industrial de la Galaţi. În halele acum neutilizate ale fostei Uzine de Piese de Schimb şi Reparaţii Siderurgice, ar urma să funcţioneze o uzină de turbine eoliene: „Sunt în discuţii, cei de la ArcelorMittal, nu noi, cu o societate comercială care vrea să-şi mute o uzină la noi, la Galaţi. Urmează ca toate demersurile legale să se facă între cele două societăţi. 

Este vorba de crearea a aproximativ 600 de locuri de muncă, ceea ce este un lucru pozitiv. Este vorba de o societate care produce turbine”, a mai precizat primarul Galaţiului. Şi combinatul ArcelorMittal este interesat de acest proiect. În prezent, ArcelorMittal Galaţi livrează tablă groasă pentru turbine eoliene către producători din Grecia, Polonia, Republica Cehă, Ucraina, India şi Turcia, intenţionând să coopereze şi cu companiile care construiesc parcuri eoliene în România, în Moldova, Dobrogea şi nordul şi estul Munteniei.  

Cele mai citite

Un fost spion american preia conducerea CIA

John Ratcliffe a ocupat anterior funcția de director al informațiilor naționale și este un critic al politicii lui Biden în Orientul Mijlociu Președintele ales al...

România atinge cel mai mare preț al energiei din 2024, pe fondul producției scăzute de energie regenerabilă

Scăderea producției de energie solară, cauzată de lipsa luminii solare, a dus la un deficit de producție, ceea ce a crescut semnificativ prețul energiei România...

Ucrainenii nu sunt dispuși la concesii teritoriale în schimbul păcii cu Rusia

Ucrainenii se opun în continuare unor concesii teritoriale către Rusia pentru a obţine pacea, în pofida avansării trupelor ruse, pierderilor de vieţi omeneşti şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă