6.2 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăSpecialCum se duc pe apa sâmbetei 300 milioane de euro

Cum se duc pe apa sâmbetei 300 milioane de euro

Deputatul Marian Avram, secretar al Comisiei pentru agricultură a Camerei Deputaţilor, a atras atenţia asupra pericolului ca România să piardă sute de milioane de euro fonduri structurale pentru pescuit. „Din cauza unor funcţionari ai Ministerului Agriculturii care nu-şi fac treaba s-ar putea să pierdem peste 300 milioane de euro, fonduri structurale alocate de Uniunea Europeană pentru dezvoltarea pescăriilor. Aceste fonduri au fost alocate de UE în 2007 şi ar trebui să fie utilizate până cel târziu în 2013. Fondurile respective nu pot fi accesate pentru că autoritatea de management din Ministerul Agriculturii nu a fost acreditată din 2007 şi până acum de Comisia Europeană, pentru că nu s-au îndeplinit cerinţele specifice acestor finanţări europene.”

Deputatul Avram, membru PDL, a mai declarat că „principalul vinovat pentru nefuncţionarea Autorităţii de Management pentru Programul Operaţional pentru Pescuit este fostul ministru al Agriculturii Ilie Sârbu, care a transferat această instituţie de la Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură în subordinea sa. Din acest motiv, procedura de acreditare de către CE a autorităţii a fost luată de la zero, în 2009, şi nu s-a încheiat nici până acum”.

Valeriu Tabără, actualul ministru al Agriculturii, a declarat, la o întâlnire pe care a avut-o cu fermierii din Tulcea, că a schimbat conducerea Autorităţii de Management pentru Programul Operaţional pentru Pescuit şi că noul director, Gheorghe Văcaru, face eforturi pentru încheierea procedurilor de acreditare pentru a debloca accesarea celor 300 milioane de euro destinate pescăriilor româneşti.

Ping-pong între partide

În ultimii ani, accesarea fondurilor europene pentru pescuit a suscitat un interes foarte mare nu doar liderilor PSD, acuzaţi de deputatul Marian Avram, ci şi liberalilor şi PDL-iştilor din zonele piscicole semnificative cum este Delta Dunării.

Conform procedurilor UE, fondurile structurale din Programul Operaţional pentru Pescuit se pot accesa prin intermediul unor asociaţii ale pescarilor şi fermierilor piscicoli numite grupuri autonome de lucru (GAL).

În 2007, lideri PNL din Tulcea au constituit, în judeţul Tulcea, un astfel de GAL condus doar de lideri locali liberali. În 2009, liderii PDL Tulcea, care au ajuns la conducerea tuturor instituţiilor publice din Tulcea, au desfiinţat GAL controlat de PNL şi au constituit un alt GAL condus de liderii locali PDL şi de piscicultori apropiaţi acestora. Controlul asupra GAL este important fiindcă şefii acestei asociaţii aprobă cererile de finanţare ale beneficiarilor de fonduri europene.

Astfel, proiectele liberalilor pregătite pentru finanţare până în 2009 au fost revizuite de PDL-işti şi cele mai multe au fost respinse. Experţii UE trimişi în Delta Dunării să supervizeze procedurile de accesare a fondurilor comunitare pentru pescuit au atras atenţia că GAL nu reprezintă comunităţile de pescari din localităţile cu specific pescăresc. Acesta pare a fi motivul real al blocării de către UE a fondurilor structurale pentru pescuit şi mai puţin neimplicarea funcţionarilor din Ministerul Agriculturii.

Cele mai citite

Românii norocoși de Revelion: Premii de sute de mii de lei câștigate la Loto

Tragerile Speciale Loto au adus câștiguri importante pentru jucători din Beclean, Piatra-Neamț și online. Loteria Română a marcat trecerea în noul an cu Tragerile Speciale...

Calendarul zilelor libere în 2025: 17 sărbători legale, dar doar 13 lucrătoare

Conform Codului Muncii, românii vor avea 17 zile de sărbătoare legală în 2025. Totuși, doar 13 dintre acestea cad în zile lucrătoare, restul fiind...

Polonia preia ștafeta UE, în timp ce Tusk se pregătește pentru alegerile prezidențiale

Donald Tusk încearcă să îndeplinească promisiunile făcute în timpul campaniei din 2023, cum ar fi facilitarea accesului la avort sau acceptarea parteneriatelor civile indiferent...
Ultima oră
Pe aceeași temă