15.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialCum să faci bani din pensionari fictivi

Cum să faci bani din pensionari fictivi

Cinci patroni ai unor firme de transport din Maramureş sunt cercetaţi pentru afaceri ilegale cu cupoanele de transport pentru pensionari. Ancheta solicitărilor ilegale de deconturi a subvenţiilor de transport pentru pensionari şi veteranii de război a fost începută de comisarii Gărzii Financiare Maramureş şi acum este continuată de procurori şi poliţişti. „În urma verificărilor transportatorilor locali am constat că o parte dintre firme, care au sediul social în special în zona Maramureşului istoric, au solicitat la decontare sume de bani pentru transportul pensionarilor cu autobuzele care, în opinia noastră, nu s-au efectuat în totalitate”, a confirmat Mircea Niculae, comisar-şef de divizie al Gărzii Financiare Maramureş.

Cupoane pentru ruta maximă

Autorităţile au descoperit că foarte multe dintre cupoanele de transport înaintate spre decontare erau pe ruta maximă (Sighetu Marmaţiei – Timişoara), că numărul pensionarilor depăşea capacitatea totală de transport a autobuzelor firmelor respective, iar contravaloarea nesubvenţionată din costul biletelor (50%) nu se regăsea în contabilitatea firmelor verificate.

„Conform documentelor acelor firme, foarte mulţi pensionari mergeau la Timişoara, dar… nu se şi întorceau. Şi acesta a fost un element care a condus la ideea ca respectivele curse nu s-au efectuat în fapt, iar solicitările de decontare erau făcute în baza unor documente falsificate”, a mai precizat comisarul-şef Niculae. Conform acestuia, o sigură firmă din cele verificate ar fi cauzat un prejudiciu de 2,5 milioane de lei (aproximativ 600.000 de euro). „La o societate comercială, paguba privitoare la decontarea cupoanelor aparţinând pensionarilor a fost de 1.812.063 lei şi de 620.244 de lei la cupoanele veteranilor de război şi văduvelor de război”, a menţionat reprezentantul Gărzii Financiare Maramureş.

Scandalul decontărilor ilegale în transporturile de persoane din Maramureş vine după cel din 2009, când 24 de persoane de la opt firme de transport din Sighetu Marmaţiei şi Vadu Izei au fost cercetate pentru decontări false din 2007 ale biletelor de călătorie pentru persoanele cu dizabilităţi. Doar în prima jumatătea a anului în care a început ancheta, deconturile biletelor subvenţionate cerute de transportatorii maramureşeni au însumat aproximativ un milion de euro.

Surse implicate în cercetare au dezvaluit strategia „de lucru”: intermediarii cumpărau de la beneficiari cupoanele gratuite şi le revindeau şoferilor, de la care acestea ajungeau la cei din conducerile firmelor care le depuneau pentru decontare.

Cele mai citite

Debut amânat! N’Jie și Boupendza vor juca primul meci pentru Rapid abia în octombrie

Fanii Rapidului vor trebui să aștepte până în luna octombrie pentru a-i vedea la lucru pe noile vedete ale echipei, Clinton N'Jie și Aaron...

Securitatea națională și înzestrarea armatei, priorități în ședința CSAT

Pe agendă se află stadiul şi perspectivele conflictului din Ucraina şi planul de înzestrare a Armatei României în perioada 2025-2034 Preşedintele Klaus Iohannis a convocat...

Ciucă nu-l vrea premier pe Ciolacu dacă va câștiga alegerile prezidențiale

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, miercuri, că, dacă va câştiga alegerile prezidenţiale, nu l-ar pune premier pe Marcel Ciolacu, arătând că acesta susţine...
Ultima oră
Pe aceeași temă