Un băieţel în vârstă de doi ani a primit o nouă şansă la viaţă după ce a primit un nou rinichi, de la un alt copil, de cinci ani, care a murit într-un accident de maşină, la Timişoara. Băieţelul operat la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj suferea de mai multe luni de zile de insuficienţă renală, iar singura sa şansă era această operaţie de transplant, în condiţiile în care fiecare şedinţă de dializă îl făcea pe micuţ să treacă prin chinuri teribile.
Profesorul Mihai Lucan, şeful echipei de medici care a realizat operaţia, a explicat că băieţelul arată la doi ani ca unul de opt luni şi că transplantul era cea mai bună soluţie. „Singura alternativă pentru supravieţuire este transplantul şi nici acesta nu se poate realiza la toţi copiii cu acelaşi grad de succes ca la adult”, a spus Lucan. El a explicat că o serie de factori, cum sunt fragilitatea vaselor de sânge sau organismul insuficient dezvoltat al unui copil, fac transplantul pediatric mult mai dificil de realizat şi cu şanse mai mici de reuşită decât cel la care este supus un adult.
Lucan a mai spus că echipa pe care o coordonează este una din puţinele care se încumetă să facă o operaţie de transplant unui copil atât de mic. Primul transplant de rinichi realizat la un pacient atât de tânăr a fost făcută tot de medicii de la IUTR Cluj, în urmă cu şapte ani.
Cel de-al doilea rinichi prelevat de la copilul de cinci ani, care a murit la Timişoara, a fost donat unui băieţel de aceeaşi vârstă, care a fost operat tot la Cluj-Napoca. Micuţul donator este primul copil de la care s-au prelevat organe, în Timişoara. El a murit în urma unui traumatism cranio-cerebral într-un accident rutier, după ce a zăcut o săptămână în comă, conectat la aparatul de respiraţie artificială.
Transplant de cord în premieră naţională la Târgu-Mureş
O fetiţă de trei ani din Reghin a primit o nouă şansă la viaţă după ce a primit inima donată de băieţelul decedat la Timişoara. Cordul a ajuns la Târgu-Mureş, iar micuţa reghineancă a fost cea care la primit, iar transplantul este considerat o premieră naţională de medicii mureşeni de la Institutul Universitare de Boli Cardio-Vasculare şi Transplant (IUBCVT), care spun că până acum nu a mai fost realizată o asemenea operaţiune la un copil de doar trei ani. „După operaţie suntem mulţumiţi de starea pacientei. Primele două-trei zile sunt critice, oricum fetiţa va urma un tratament toată viaţa”, a declarat dr. Horaţiu Suciu, şeful Clinicii de Chirurgie Cadriovasculara Pediatrica din cadrul IUBCVT Târgu-Mureş. Potrivit acestuia, pronosticul pe termen scurt în cazul fetiţei, dacă nu apărea acest cord, era unul foarte rău, iar şansele apariţiei unui cord de o vârstă apropiată erau minime. „Suntem bucuroşi că s-a dovedit încă o dată că Târgu-Mureşul poate oferi în continuare performanţă medicală”, a mai spus dr. Horaţiu Suciu care a mulţumit Agenţiei de Transplant pentru sprijinul acordat în acest caz.
Potrivit specialiştilor mureşeni, costul transplantului de cord efectuat la Târgu-Mureş se ridică la circa 60.000 de euro, iar în alte clinici europene o asemenea operaţiune este de zece ori mai costisitoare.
Mama fetiţei din Reghin care a primit noul cord a ţinut să le mulţumească atât medicilor mureşeni cât şi familiei micuţului decedat în accidentul rutier. „Dacă părinţii băieţelului de la care Camelia a primit inima vor să o cunoască pe fetiţa mea, pot oricând să vină să o vadă”, a declarat mama micuţei. Ficatul copilului decedat la Timişoara a fost transplantat la Bucureşti.