16.1 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialConstanta cucereste lumea prin sport

Constanta cucereste lumea prin sport

Sportul constantean a tras linie. Directia pentru Sport a Judetului Constanta a prezentat la sfarsitul acestei saptamani bilantul anului 2005. Inceputul sedintei a fost marcat prin premierea de catre DSJ a fostelor glorii sportive ale judetului, dar si a cluburilor care au obtinut performante impresionante, atat nationale, cat si internationale. 2005 poate fi numit pe drept anul Clubului Sportiv Farul, cele 13 sectii ale clubului aducand nu mai putin de 401 medalii la campionate nationale si 80 de medalii cucerite la campionate internationale.

La bilantul organizat de Directia pentru Sport a Judetului Constanta, ce a avut loc in sediul Bibliotecii Judetene, au participat Mihai Capatana, din partea Agentiei Nationale pentru Sport, Violeta Beclea-Szekely si Mihai Ispas, in calitate de reprezentanti ai Comitetului Olimpic Roman, Gratiela Vajianu, Agentia Nationala Antidoping, Ilie Floroiu, Federatia Romana de Atletism si presedinte de onoare al CS Farul, si Sorin Basturea, directorul interimar CS Farul. Totodata au onorat invitatia si reprezentantii Federatiilor Romane de Natatie, Canotaj, Caiac, Culturism si Scrima, precum si ai cluburilor HCM Constanta si CVM Tomis. Inainte de prezentarea efectiva a realizarilor si esecurilor anului 2005, directorul Directiei pentru Sport a Judetului Constanta, Elena Francu, a premiat veteranii sportului constantean. Astfel, au primit medalii onorifice Victor Albu, fost sef de catedra la Facultatea de Educatie Fizica si Sport intre anii 1979 si 1984, Gheorghe Cavalioti, fost mare luptator si antrenor, Iosif Bukosi, cel mai cunoscut antrenor roman la nivel de copii, care l-a descoperit pe Gheorghe Hagi.
In acelasi timp au fost premiate si federatiile care au luptat pentru promovarea sportului constantean. Astfel, premiul pentru cele mai bune performante la nivel de seniori l-a obtinut Clubul Sportiv Farul Constanta, iar la nivel de juniori Liceul cu Profil Sportiv „Nicolae Rotaru”. Premiul pentru cea mai buna activitate in competitiile judetene, nationale si internationale a fost obtinut de catre Asociatia Judeteana de Volei Constanta, iar cele mai bune cluburi cu performante internationale au fost desemnate Handbal Club Municipal si Volei Club Municipal Tomis Constanta.


Sezon excelent
la CS Farul

In timpul intalnirilor, analiza activitatii Clubului Sportiv Farul Constanta a fost facuta chiar de catre presedintele sau onorific, Ilie Floroiu, actualul presedinte al Federatiei Romane de Atletism. El a mentionat ca anul 2005 a fost unul dintre cei mai buni ani din ultima perioada pentru CS Farul.
Anul trecut au fost obtinute nu mai putin de 34 de medalii internationale la competitii oficiale si 226 la nivel national. Ilie Floroiu a mentionat ca, din pacate, toate aceste rezultate bune au fost contrabalansate de retragerea unei mari sportive, gimnasta Daniela Sofronie. Mai mult de-atat, activitatea celor 13 sectii ale clubului Farul a fost considerata drept una foarte buna. In vitrina gruparii au ajuns nu mai putin de 401 medalii la campionate nationale, un record in ultimii 15 ani, si 80 de medalii cucerite la Mondiale, Europene si Jocurile Balcanice. In ceea ce priveste Directia Judeteana, ea a fost considerata de ANS drept cea mai buna institutie din intreaga tara in anul 2005.
Si asta avand in vedere ca in judet s-au desfasurat 500 de activitati sportive, la care au participat 37 de federatii de profil, 42 de cluburi si 17 asociatii sportive de profil. Totodata, la Constanta s-au organizat intreceri inedite, precum Jocurile Prieteniei, Special Olimpics, meciuri internationale de fotbal, handbal si volei. De asemenea, sub egida „Sportul pentru Toti”, DSJ a mai organizat intreceri extrem de populare, precum Cupa 1 Iunie, Cupa 1 Decembrie, Saptamana Olimpica, Campionatul National al Liceelor, Olimpiada Sportului Scolar si Cupa Academicus.

Program greu in 2006

Directorul Directiei pentru Sport a Judetului Constanta, Elena Francu, a declarat ca principalul obiectiv al anului in curs este dezvoltarea relatiilor de parteneriat cu Administratia Publica Locala, Federatiile Sportive Nationale, Comitetul Olimpic si Sportiv Roman, Inspectoratul Scolar Judetean, Cabinetul Judetean de Medicina Sportiva, Universitati si Servicii Publice Deconcetrate sau Descentralizate. Totodata, se urmareste pregatirea in vederea aderarii la Uniunea Europeana prin informarea asupra modificarilor cadrului legislativ.

Planuri de buget

Mai mult de atat se va face si cetralizarea, analizarea si stabilirea eligibilitatii solicitarilor financiare ale structurilor sportive, respectiv intocmirea bugetului, pentru competitii sportive, sportivi si activitati sportive pentru care se solicita finantare. Cursuri pentru formarea instructorilor sportivi, sprijinirea cursurilor asociatiilor judetene in vederea formarii si perfectionarii arbitrilor, perfectionarea antrenorilor, sprijin logistic pentru inscriere si avansare la CNFPA, ocupa si ele un loc important pe lista obiectivelor DSJ Constanta. In acelasi timp se va incerca promovarea valentelor cultural-educative ale sportului si educatiei fizice, a valorilor etice si imaginii sportului prin activitati la nivelul unitatilor scolare, structurilor sportive in randul celor indragostiti de sport, realizand parteneriate cu sprijinul Filialei Olimpice Constanta, si al comisiilor judetene de educatie sportiva, fairplay si toleranta in sport, prevenire, educatie si sanctionare a actelor de dopaj si violenta in sport.

Cei mai buni

Lista celor mai buni sportivi constanteni ai anului 2005 este deschisa de Catalina Ponor, gimnastica, ea primind premiul judetean pentru sport. Pe primul loc se afla Iosif Chirila, kaiac-canoe, CS Farul Constanta, urmat de Razvan Florea, natatie, Mariana Ciobanu si Alina Planton, kaiac-canoe, Madalina Cioveie si Cristina Nedelcu, gimnastica aerobica, Bogdan Tarus, atletism, Andrei Romeo si Corneliu Costiniuc, modelism, Mihaela Pohoata si Cristina Marin, gimnastica aerobica, Andrei Filimon si Constantin Cioti, tenis de masa, Angelo Alexa si Costel Torcea, culturism, si, pe locul zece, Andreea Patroiescu, taekwondo ITF CS Salamandra Constanta. Clasamentul pentru juniori a fost deschis cu premiul judetean pentru sport primit de Catalin Costache, kaiac-canoe. Pe urmatoarele cinci locuri se afla Elisabeta Samara, tenis de masa, Cristina Bujin, atletism, Cristina Mihaela Ilie, canotaj, Florin Anton, canotaj, Codruta Mincu si Ferdinand Raileanu, gimnastica aerobica, si Mircea Gherasim, taekwondo ITF.

Reabilitarea bazelor

In cadrul programului „Intretinere, functionare si dezvoltare a bazei materiale”, Directia pentru Sport a Judetului Constanta a avut patru obiective principale. Primul a vizat construirea si evidentierea bazelor sportive. In acest sens au fost realizate documentatii tehnice pentru Hotelul Sport si Centrul Olimpic Navodari. Pe linia dezvoltarii si modernizarii bazelor sportive s-a realizat extinderea hangarului de ambarcatiuni al Centrului Olimpic de Canotaj Navodari si s-a reamenajat tribuna de la Sala Sporturilor Constanta. Totodata, la punctul trei, in care s-a urmarit intretinerea si modernizarea bazelor sportive, s-a reusit repararea capitala a instalatiei termice la Hotelul Sport, Centrul Olimpic de Canotaj Navodari a fost si el pus in renovare capitala si s-au efectuate reparatii interioare si exterioare la sediul DSJ si Sala Sporturilor.

Investitii in medicina sportiva

Avand in vedere situatia si modul de functionare a sistemului de medicina sportiva, DSJ Constanta a pus in derulare programul de realizare a unei Policlinici Judetene de Medicina Sportiva. Acest proiect se va derula in cadrul Programului National „Miscare pentru Sanatate”, lansat in anul 2003. In 2006, DSJ are ca obiective asigurarea asistentei medicale la competitii si antrenamente, realizarea controlului medical periodic, sustinerea participarii medicilor din cadrul cabinetului de medicina sportiva la simpozioane si consfatuiri de specialitate si realizarea unor cabinete de medicina sportiva la Mangalia si Medgidia. Prin aceste actiuni de amploare se urmareste realizare unei lupte atat pentru sanatatea sportivilor constanteni, cat si pentru combaterea dopajului, tot mai des intalnit in competitiile la un nivel mic. Totodata, referitor la situatia sportului scolar din judet, Elena Francu a mentionat ca trebuie optimizata delimitarea rolului directiei pentru sport in organizarea competitiilor sportive scolare, legalitatea si necesitatea infiintarii asociatiilor sportive scolare, corelarea legii educatiei fizice si a sportului cu legea invatamantului privind organizarea sportului scolar in Romania, rolul federatiilor sportului scolar si universitar in parteneriatul DSJ si Inspectoratul Scolar Judetean si rolul directiilor pentru sport in finantarea structurilor sportive scolare care participa la campionatele nationale organizate de federatiile sportive nationale. In 2005, pe latura investitiilor, DSJ a raportat ca toate cele 15 asociatii judetene pe ramura de sport au avut un buget de 78.290 RON, cele sapte asociatii sportive scolare – 10.800 RON, cele 22 de cluburi sportive de drept privat, un buget de 228.595 RON, iar sportivii de performanta au avut alocati 50.554 RON.

Week-end greu
pentru voleibalisti

Oportunitate istorica unica pentru voleibalistii constanteni. In acest sfarsit de saptamana, CVM Tomis are de disputat trei partide extrem de importante in cadrul ultimului turneu al Diviziei A, editia 2006-2007. Competitia decisiva din punctul de vedere al luptei pentru titlu se va desfasura in Sala Extreme din Bucuresti, arena echipei Dinamo. Tehnicienii Gyula Bartha si Gheorghe Branza spera ca elevii lor vor avea si de aceasta data evolutii foarte bune gratie carora, in prezent, CVM Tomis ocupa primul loc in clasamentul 1-4. Meciurile sunt cu atat mai importante cu cat Petrom si Dinamo se afla la doar un punct diferenta in spatele constantenilor. Ca un scurt istoric al confruntarii intre Tomis si Petrom, din cele sapte partide disputate in ultimul an intre cele doua echipe, atat in cupa, cat si in campionat, alb-albastrii s-au impus de cinci ori. Sambata seara, de la ora 19.00, constantenii vor da piept cu Explorari, iar duminica, in ultima zi a competitiei, vor intalni pe Dinamo, intr-un meci ce poate fi decisiv. Toate meciurile din aceste zile se anunta a fi unele pe viata si pe moarte, pierderea unui meci putand echivala cu pierderea titlului.

Handbalul, pe locul 1

Cea mai buna clasare a fost realizata de echipa de handbal baieti. Astfel, in campionatul 2004-2005, CS HCM Constanta a castigat Cupa Romaniei si s-a calificat in competitia internationala Cupa Cupelor. Echipa de volei baieti s-a clasat pe un binemeritat loc doi in campionat, a castigat Cupa Romaniei si s-a calificat in Top Team Cup. Echipa de baschet s-a clasat pe locul III in campionat, in timp ce FC Farul Constanta, finalista in Cupa Romaniei, se afla pe locul V.

Cele mai citite

Deciziile Fed privind dobânda de referință influențează economia globală și costurile de împrumut

Modificările recente ale ratei dobânzii de referință de către Rezerva Federală (Fed) a Statelor Unite au un impact nu doar asupra economiei americane, ci...

CNAIR anunță modernizarea Transfăgărășanului pentru prelungirea sezonului turistic

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) plănuiește modernizarea Transfăgărășanului, ceea ce va permite extinderea perioadei în care drumul este deschis circulației, a...

Lui Nicușor Dan „i se rupe-n cot”… haina, de la cât semnează

Primarul general al Capitalei a mărturisit că a rupt 6 sacouri de la câte documente semnează Funcția de primar general îl pune la cheltuieli neprevăzute...
Ultima oră
Pe aceeași temă