15.2 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialConstanta, casa de vacanta pentru cersetorii minori

Constanta, casa de vacanta pentru cersetorii minori

» Copiii si-au facut un obicei din a veni in sezonul estival pe litoral pentru cersit.
» Minorii fugiti de acasa sunt cautati in toate orasele tarii de politisti.
» Luna trecuta, oamenii legii au reusit sa prinda doi copii din Bacau.

Directia generala de asistenta sociala si Protectia Copilului Constanta se confrunta in fiecare an cu un numar crescut de minori care fug de acasa si vin pe litoral pentru cersit. Oamenii legii nu pot pune punct prea repede acestei situatii pentru ca minorii sunt greu de prins si legitimat. Pe de alta parte, o data ce au fost dusi la adaposturile sociale, ei se intorc pe strazi pentru ca nimeni nu ii poate tine cu forta. "Pe data de 10 mai au fost adusi in Adapostul pentru Copiii Strazii doi minori, unul de sapte ani si unul de 11 ani, din Bacau. Angajatii Politiei Transporturi au fost cei care au adus minorii la DGASPC. Copiii plecasera de acasa si nu erau la prima aventura. A fost contactata Directia de Asistenta Sociala din Bacau, care a identificat familiile celor doi copii. Ulterior, parintii au venit sa-si ia copiii, urmand ca aceste cazuri sa ramana in atentia celor din Bacau pentru a intra intr-un program de consiliere si sprijin", a declarat purtatorul de cuvant al DGASPC Constanta, Roxana Onea.

Acesta este un caz "fericit", in care copiii dispar de acasa din proprie initiativa, insa, de multe ori, parintii sunt cei care isi trimit minorii la cersit pentru ca au o situatie materiala precara. Turistii sunt indignati de numarul mare de vagabonzi din statiuni si spun ca se simt panditi pe plaja. "Nu ne putem lasa gentile nesupravegheate pe nisip. Mi s-a intamplat in anii precedenti sa raman fara papuci. Intram cu randul in apa pentru ca cersetorii stiu foarte bine si sa fure", a declarat Irina Vasui, un turist din Bucuresti.

Linie telefonica speciala
Roxana Onea spune ca acest gen de cazuri pot fi sesizate la telefonul copilului, 983, de catre orice persoana care are cunostinta de un minor care vagabondeaza sau munceste la negru la o terasa.
"In urma sesizarii, in functie de gravitatea situatiei, se poate deplasa la fata locului echipa mobila sau se efectueaza o ancheta sociala. In acelasi timp este anuntat asistentul social din cadrul primariei locale de unde provine cazul, in vederea colaborarii pentru rezolvarea cazului. Minorul este plasat la Centrul de primire in regim de urgenta din Constanta sau Adapostul pentru Copiii Strazii, ulterior copilul fiind trimis in localitatea de domiciliu", a precizat purtatorul de cuvant al DGASPC Constanta.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă