22.8 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialConfuzie totala pe piata imobiliara din Transilvania

Confuzie totala pe piata imobiliara din Transilvania

» Inceputul anului 2010 a adus  o confuzie totala pe piata imobiliara din Transilvania. In Mures, angajatii agentiilor imobiliare se asteapta la o scadere a preturilor cu pana  la 10 la suta. In Hunedoara, preturile deja au scazut, dar tranzactiile sunt inghetate. In schimb, la Cluj si in Bihor, apar primele semne ale dezghetului.

Pretul apartamentelor si al terenurilor la Targu-Mures va continua sa scada si in acest an. Cel putin asa spun expertii imobiliari, care se asteapta la o depreciere a valorii apartamentelor cu pana la zece procente. "In 2009 pretul apartamentelor a scazut cu cel putin 30-40%, iar numarul tranzactiilor a scazut cu 60 la suta", a declarat expertul imobiliar Octavian Ispas de la Euroimobil. El a mai adaugat ca tendinta de scadere a preturilor ar putea sa se mentina inca trei ani.
Octavian Ispas spune totodata ca, in timp ce achizitiile de apartamente au scazut drastic, numarul inchirierilor a crescut cu 70%. "Foarte multe persoane s-au reorientat spre inchirieri de teama crizei sau din lipsa de bani. Chiriasii sunt, de regula, tinerii sau firme care inchiriaza locuinte pentru angajatii importanti", spune Ispas.
"si noi trebuie sa ajungem la mentalitatea occidentalilor, unde este preferata chiria proprietatii, deoarece europenii prefera sa investeasca mai mult in ei decat sa adune bani pentru o casa", a spus Octavian Ispas.

Mihai Porutiu, actionar la SC Alfa Construct din Targu-Mures, spune ca "in primul rand, constructorii trebuie sa inteleaga ca nu mai pot spera la castiguri de 400%, iar cumparatorii trebuie si ei sa stie ca nu mai pot sa vanda un apartament vechi, iar din banii respectivi sa-si cumpere un apartament nou si sa si ramana cu ceva in buzunar".
Piata imobiliara in judetul Hunedoara este in cadere libera, iar agentii imobiliari sunt de parere ca in acest an declinul se va accentua. Tranzactiile sunt aproape oprite, desi preturile locuintelor sau ale terenurilor au scazut in ultima perioada. Cel mai mult declinul se resimte in zonele sarace, cum este Valea Jiului.
Agentii imobiliari spun ca oamenii prefera sa-si tina banii in banci decat sa investeasca in imobiliare. In plus, cresterea numarului de someri a redus cu mult posibilitatile de a achizitiona o locuinta. In ultima perioada au aparut persoane dispuse sa predea apartamentele dobandite in urma unor credite imobiliare. Rata la un apartament de doua camere situat in zona centrala din Petrosani ajunge la 220 de euro pe luna.

In schimb, in Bihor au aparut primele semne ale relansarii. "Daca e sa comparam vanzarile din prima jumatate a anului cu vanzarile din luna iulie si pana in noiembrie 2009, vanzarile au crescut cu peste 70%. Am putea spune ca, intr-un fel, criza ne-a ajutat, facand "selectie" pe piata imobiliara, astfel incat sa ramana doar dezvoltatorii cu adevarat competitivi", a spus Mihaela Fodor, reprezentant al companiei Selina Invest, care construieste cartierul Luceafarul. Ea spune ca deja ia in calcul lansarea unui nou proiect imobiliar.
"La Cluj, primele semne ale dezghetului au aparut la sfarsitul anului trecut", spune Catalin Popeanu, reprezentantul companiei Lomb SA, care construieste un intreg cartier pe Dealul Lombului. Deja, Lomb SA a inceput lucrarile la infrastructura care va deservi 250 de locuinte care vor fi oferite prin programul Prima Casa. Ele ar urma sa fie gata in circa 18 luni. In total, cartierul Lomb va avea circa 6.000 de locuinte.

Cele mai citite

YouTube introduce reclame inclusiv pe ecranele de pauză, stârnind critici din partea utilizatorilor

YouTube a adăugat un nou format de publicitate, afișând reclame atunci când utilizatorii pun pauză videoclipurilor. Decizia Google a atras deja critici, fiind considerată...

Ucraina se teme că Rusia spionează cu ajutorul Telegram și interzice aplicația

Ucraina a interzis utilizarea aplicației de mesagerie Telegram pe dispozitivele oficiale utilizate de oficiali de stat, personal militar și angajați importanți, deoarece consideră că...

U Cluj și-a adus golgheter! Cel mai bun marcator din Armenia a semnat cu „șepcile roșii”

Universitatea Cluj a oficializat transferul atacantului armean Artur Miranyan, golgeterul campionatului Armeniei, care vine liber de contract la echipa lui Ioan Ovidiu Sabău. Golgeterul Armeniei,...
Ultima oră
Pe aceeași temă