Lansarea Platformei Liberale la Constanta a fost considerata un esec. Deputatul (inca!) liberal Mircea Iustian si putinii entuziasti din partid, care i s-au alaturat, au facut fata cu greu incercarii, mai ales ca niciunul dintre personajele centrale ale miscarii nu au sustinut, cu prezenta, evenimentul. Busuiocul a fost dres duminica trecuta cand, la malul marii, au venit artizanii Partidului Liberal Democrat, noua formatiune ce se pregateste sa intre, cu elan, pe scena politica romaneasca.
Efort sustinut pentru a face fata provocarii reprezentate de venirea la Constanta a liderilor formatiunii pregatita sa impace capra cu varza, adica doctrina democrata cu cea liberala. Theodor Stolojan, Mona Musca, Valeriu Stoica, Gheorghe Flutur, Radu F. Alexandru si alti parlamentari care au aderat la Platforma Liberala, au venit sa se intalneasca cu simpatizantii si membrii Partidului Liberal Democrat (PLD), aflat inca in asteptarea sentintei care va confirma intrarea in legalitate. Patruns de importanta momentului, deputatul Mircea Iustian a prezentat PLD ca fiind o “forta puternica si credibila” ce se adreseaza dezamagitilor sau nehotaratilor si care intentioneaza sa contribuie la coagularea dreptei romanesti. Iustian a tinut sa precizeze ca PLD este credibil prin oamenii a caror valoare a fost data de curajul de a vorbi. Iustian a avut numai cuvinte de lauda pentru invitatii de la centru. Pentru fiecare dintre ei a gasit motive pentru care cei prezenti trebuie sa se alature miscarii liberal-democrate pe cale sa se nasca ca o alternativa la PNL si ca potential partener de alianta al Partidului Democrat.
¥inta, Parlamentul
Ceea ce nu a reusit sa explice Mircea Iustian la prima intalnire cu opinia publica de la Constanta a incercat sa lamureasca Theodor Stolojan. Miezul mesajului, auzit de altfel peste tot pe unde s-au preumblat liderii viitoarei formatiuni, s-a concentrat asupra prestatiei liberalilor, cei care asigura, in prezent, conducerea Executivului. Coruptie si incompetenta ar fi numai doua dintre “bubele” ce se dezvolta pe un trup bolnav care nu ar avea capacitatea sa gestioneze viitoarea perioada, critica pentru romani si Romania, din punct de vedere al adaptarii la statutul de membru al Uniunii Europene. In opinia lui Stolojan, situatia s-ar drege prin alegeri anticipate. Astfel s-ar curma suferinta unui guvern care nu se mai bucura de majoritate. Actele normative nu ar mai fi adoptate cu greutate, si nici stabilitatea politica nu ar mai fi in pericol daca cetatenii Romaniei si-ar exprima optiunile legate de desemnarea reprezentantilor in Parlament.
Anticipate cu orice pret
Gheorghe Flutur a accentuat, la randul sau, ca anticipatele ar putea pune capat “vietii chinuite” de pe scena politica, dar mai ales a partenerilor de Alianta care nu mai gasesc calea limbajului comun. Aliatii Partidului Democrat au fost infierati si de Valeriu Stoica care a afirmat ca, din punct de vedere juridic, biletelul in jurul caruia s-a starnit atata valva este o “varianta” a traficului de influenta. Stoica a recunoscut, insa, ca lipseste elementul esential: interesul material. Fapta este grava din punct de vedere al “moralei politice” si ar trebui sa aiba efecte asupra increderii cetatenilor. Or, in aceste conditii, liberalii deposedati de unul dintre bunurile de pret (numarul de votanti), ar ceda electorat alternativei la liberalism reprezentata de PLD, al carui viitor luminos este ca licarul de la capatul tunelului. Si cum altfel poate fi captata marea masa a dezamagitilor daca nu printr-un mesaj menit sa atraga atentia asupra calitatilor unei formatiuni politice care nu mai primeste “pensie de urmas” de la Bratieni, adaptata si ancorata perfect in realitatea romaneasca!?
Cu fata spre popor
Monei Musca i-a revenit sarcina sa inmoaie inimile simpatizantilor, viitorilor peledisti, dar si pe cele ale nehotaratilor care vad in Stolo & Co un real reprezentant al intereselor lor. Senatorul a pus degetul pe rana: Executivul s-a ingrijit putin sau deloc de informarea populatiei cu privire la consecintele aderarii. Doamna, ca reprezentant al cetatenilor in Parlamentul Romaniei (care a mai si umblat pe la Bruxelles cu treburi oficiale), ar fi avut aceasta posibilitate. Nu trebuie uitat ca Mona Musca s-a aflat destul de multa vreme alaturi de liberalii de care a decis sa divorteze si ar fi putut, cel putin pana la un anumit moment, sa vorbeasca celor care au ales-o despre aspectele pe care acum tine cu incapatanare sa le puna in carca altora. Cert este ca vizita la Constanta a avut ca scop atragerea cat mai multor oameni in jurul PLD. Este important ca liberal-democratii sa aiba pe cine sa se bizuie in perspectiva alegerilor pentru Parlamentul European si, de ce nu, pentru anticipatele in care cred cu tarie si de organizarea carora sunt aproape siguri.