După ce criza a mai încetinit investiţiile în industrie, centrele comerciale prosperă în cele două oraşe de pe malul Dunării.
Chiar dacă economia gălăţeană este în scădere, iar gălăţenii sunt fruntaşi la neachitarea creditelor, centrele comerciale prosperă în oraş. Între edilii din Galaţi şi Brăila oraşe aflate la o distanţă de numai 15 km, s-a iscat o veritabilă competiţie de genul „cine are cele mai multe hypermarketuri”. În condiţiile în care pentru ambele oraşe problema esenţială este încurajarea unor investiţii în activităţi de producţie care să dea stabilitate economiilor locale şi să creeze locuri de muncă, autorităţile din cele două oraşe se întrec în hypermarketuri, singurele investiţii pe care sunt în stare să le atragă. La Galaţi funcţionează deja câte un centru comercial Real, Metro, Sellgros, Practiker, Winmarkt, Penny Market, Altex Megastore, trei magazine Billa şi două Kaufland, cărora li se va adăuga Mall Galleria plus Carrefour, două magazine Lidl, unul Mall Pelican plus Cora, un al doilea Penny Market şi cel de al treilea Kaufland la „inelul de rocadă”. A mai fost anunţată şi înfiinţarea unui centru Ikeea.
În decembrie 2003, Consiliul Municipal (CLM) Galaţi a aprobat concesionarea a 15 ha pentru construirea unui centru comercial Carrefour în cartierul Dimitrie Cantemir, situat între Galaţi şi Brăila.
Cei de la Carrefour au fost speriaţi cu faptul că ar putea avea probleme cu obţinerea autorizaţiilor de la CJ Brăila, pentru că terenul e în proprietatea CLM Galaţi, dar e situat pe teritoriul judeţului Brăila.
Aşa că, la sugestia preşedintelui CJ Brăila, Gh. Bunea Stancu, au schimbat locaţia la intrarea în Brăila dinspre Bucureşti. Ulterior, acolo a apărut European Retail Park Brăila, format din Carrefour, Brico Store, Media Galaxy, Promenada Mall şi Cinema City. La Brăila mai există şi Winmarkt, EuroStyle, TUG Shopping Center, Complexul Armonia, care include şi al doilea Carrefour, Selgros, Dedeman, Praktiker, Pic şi Kaufland şi câte două magazine Billa şi Plus. Manoil Mall, primul mall amenajat de un om de afaceri gălăţean la fosta Casa de Cultură a Tineretului, a falimentat o dată cu primele semne ale crizei. Un alt mall, construit în cartierul Micro 18 de omul de afaceri Andrei Lişinschi, care trebuia finalizat în 2009, va fi inaugurat în martie 2012.
Criza bate mall-ul
Stagnează din cauza crizei şi proiectul Euromall, un centru comercial de 50.000 mp în care grupul francez Union Investiţii investeşte 40 milioane de euro. Construcţia a fost începută în 2006 şi trebuia finalizată în 2008. Clădirea a fost ridicată până la ultimul nivel, dar lucrările stagnează. În cadrul Euromall vor funcţiona un supermarket de 2.500 mp, 220 de magazine, o farmacie de 500 mp, câteva restaurante şi cafenele. Unul din cele cinci niveluri va fi deschis 24 de ore din 24 şi va cuprinde şapte săli de cinema, cu peste 1.100 de locuri, un Cazino Electronic de 500 mp, bowling, Food Court şi o sală de biliard de 600 mp.