16.1 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialComplex sportiv uriaş, lăsat în paragină

Complex sportiv uriaş, lăsat în paragină

Complexul Sportiv „Badea Cârţan” a fost dat uitării, o mare parte din el zăcând acum în paragină.

 

România a încheiat ediţia din 2012 a Jocurilor Olimpice de Vară pe locul 27 în ierarhia pe medalii. A fost cea mai slabă clasare din ultimii 60 de ani pentru delegaţia ţării noastre. Totuşi, în condiţiile în care în sport se investeşte puţin spre deloc, locul 27 în lume poate fi privit drept o foarte mare performanţă. Bazele sportive din România sunt lăsate în paragină sau menţinute la standardele din urmă cu zeci de ani.

Un caz concludent se înregistrează la Constanţa, unde un vast complex sportiv a ajuns paradisul câinilor vagabonzi şi al prostituatelor. Conform DSJ Constanţa, terenurile de fotbal din cadrul complexului de la „Badea Cârţan” sunt luate în concesiune de anumite cluburi sau firme, acestea menţinând terenurile la standarde decente. O mare parte însă aparţine Liceului cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru”, instituţie de învăţământ care şi aşa se confruntă cu grave probleme financiare. În lipsa fondurilor pentru reabilitare, această parte a devenit un adevărat dezastru. Stadionul de rugby, cu o suprafaţă de aproape 45.000 de metri pătraţi, este o adevărată pădure, copacii şi vegetaţia având însă rolul „pozitiv” de a ascunde mormanele de gunoaie existente.

La fel şi piscina de dimensiuni olimpice, singura, de altfel, din toată zona, care adăposteşte o haită de câini gata să sfâşie pe oricine îndrăzneşte să se apropie de „proprietatea lor”. Tufişurile generoase şi copacii crescuţi în jurul piscinei au devenit camuflajul perfect pentru „doamnele” care îşi desfăşoară activitatea pe marginea bulevardului Aurel Vlaicu. În zilele însorite, acestea îşi îndreaptă cu încredere clienţii către zonele ferite de cine ştie ce ochi indiscreţi.

Pericolul zace la tot pasul

 Nu cu mult timp în urmă, Complexul Sportiv „Badea Cârţan” era un loc preferat de mulţi locuitori ai zonei pentru plimbări sau practicarea diverselor sporturi. Acum, situaţia s-a schimbat radical. „Stau în această zonă de foarte mult timp şi am avut ocazia să văd această bază sportivă în toate stadiile. Din păcate, ceea ce este acum aici nu mai are nici o treabă cu sportul sau măcar cu un loc în care te poţi relaxa la o plimbare. Îmi este frică să mă aventurez cu nepotul pentru că sunt destui câini, iar mizeria este cât vezi cu ochii. Este păcat pentru că aceste terenuri erau foarte agreate de multă lume din zonă”, ne-a declarat un domn de vârsta a treia, care îşi plimba nepotul în zonă. Acelaşi lucru se întâmpla şi în piscina din complex. Generaţii întregi au învăţat să înoate în ştrandul care era o adevărată binecuvântare în zilele călduroase de vară. Acum, mai există o simplă groapă de beton în care s-a format o minideltă.

O şansă pentru reabilitare

 Toate aceste aspecte negative ar putea dispărea în scurt timp. Totul depinde însă de bani. Terenul de rugby din cadrul complexului reprezintă spaţiul pe care ar trebui să se construiască noua sală polivalentă a Constanţei. La reunirea echipei de handbal al cărei preşedinte este, preşedintele CJC Constanţa, Nicuşor  Constantinescu, declara: „Constanţa are nevoie de o sală de sport nouă. Proiectul există, terenul există, avem toate actele necesare, ne mai trebuie bani, iar pe aceştia nu îi avem. Am purtat însă discuţii cu cei de la Guvern şi semnalele sunt pozitive. Avem şanse mari ca în viitorul apropiat să ne apucăm de construcţie”.

În cazul în care sala se va construi, Complexul Sportiv „Badea Cârţan” s-ar schimba radical. Dar, până atunci, suntem nevoiţi să privim spectacolul dezolant existent la ora actuală. 

Cele mai citite

Probleme pentru Universitatea Craiova! Se amâna debutul lui Cicâldău

Universitatea Craiova se confruntă cu o problemă în ceea ce privește revenirea lui Alexandru Cicâldău, mijlocașul de 27 de ani, care continuă să fie...

Cum să îți amenajezi livingul cu fotolii puf eco?

Vrei să îți amenajezi livingul diferit? În cazul acesta, poți opta pentru mobilier inedit, așa cum sunt și fotoliile puf eco. Aceasta alegere...

VIDEO. Cornel Dinu a suferit o intervenție chirurgicală

Cornel Dinu, fostul mare jucător și antrenor al echipei Dinamo, a fost supus unei intervenții chirurgicale pentru coxartroză, o boală degenerativă a șoldului. https://www.youtube.com/shorts/HTEwbBulzpk Cornel Dinu...
Ultima oră
Pe aceeași temă