A doua ediţie a concursului ecvestru Transylvania Horse Show va avea loc în acest week-end în satul Prod, comuna Hoghilag.
Micuţa localitate sibiană Prod, satul care aparţine de comuna Hoghilag, devine la finalul acestei săptămâni cel mai interesant loc din Europa pentru călăreţii profesionişti. Aceştia vor participa, între 18 şi 20 mai, la cea de-a doua ediţie a Transylvania Horse Show, primul concurs internaţional hipic organizat în România în 2012.
Faţă de prima ediţie, ţinută la Sighişoara acum un an, organizatorii evenimentului, Cross-Country Farm, ajutaţi de către Federaţia Ecvestră Română şi Federaţia Ecvestră Internaţională, au decis să mute concursul la Prod, localitate aflată la 16 kilometri distanţă de Sighişoara. Acolo vor avea loc două tipuri de competiţii, la care vor participa peste 80 de sportivi din 15 ţări, dar şi o serie de demonstraţii hipice. Astfel, sportivi din Belgia, Rusia, Suedia, Olanda, Germania, Spania, Turcia sau chiar Canada vor participa, alături de călăreţi din România, la câteva probe care le vor testa talentul atât lor, cât şi celor peste 55 de cai înscrişi la unul dintre cele mai importante evenimente hipice de pe continent.
„La Concursul Internaţional Complet, «proba completă», călăreţii profesionişti vor avea de înfruntat trei probe: dresaj, obstacole şi cross-country, pentru premii care valorează, în total, 4.000 de euro. Mai apoi, Concursul Internaţional Universitar, «Cupa Naţiunilor pentru Studenţi», este organizat în colaborare cu Association International des Etudiants Cavaliers (AIEC), cea mai mare asociaţie de acest gen din lume. La această secţiune participă studenţi călăreţi din toată lumea care vor concura la două probe: dresaj şi sărituri obstacole”, au declarat organizatorii, care aproape au terminat pregătirile, odată instalate grajdurile mobile pentru cai conform standardelor internaţionale.
„Cross-country”, proba cea mai grea
Primii concurenţi au sosit încă de ieri dimineaţă, iar o primă verificare a traseului a fost făcută de către delegatul tehnic al Federaţiei Ecvestre Internaţionale, irlandezul Peter Fell. „În cadrul probei de cross-country, 29 de obstacole vor fi distribuite pe o distanţă de 2.900 m, în cadrul unui circuit în aer liber. Obstacolele constau în obiecte solide construite din obiecte întâlnite în natură, precum şi diferite obstacole ca iazuri sau şanţuri. Ele nu cad atunci când sunt atinse de cai, motiv pentru care proba este foarte riscantă. Mai apoi, proba de sărituri peste obstacole testează abilităţile tehnice în săritură, atât ale călăreţului cât şi ale calului. Aici, obstacolele vor cădea la atingere, caz în care concurentul va fi penalizat. Proba de dresaj constă într-un şir de mişcări exacte, executate călare într-o arenă închisă de 20×60 de metri. Arbitri vor nota, pe o scară de la 1 la 10, echilibrul, ritmul, supleţea, supunerea calului şi armonia acestuia împreună cu călăreţul”, reprezintă descrierea făcută celor trei probe.
Concurenţii vor fi notaţi de către doi membri ai Federaţiei Ecvestre Române, juriu care va fi prezidat de către arbitrul internaţional Yuri Dinev Valev, din Bulgaria. În acelaşi timp, întregul eveniment va fi comentat de către Ed Holloway, un comentator sportiv profesionist din Marea Britanie, specializat pe „Probă completă”. O surpriză plăcută pentru public va fi un workshop de dresaj natural susţinut de actorul Denis Ştefan, sub programul „Caii României”. De asemenea, cei prezenţi vor putea urmări, sâmbâtă, un spectacol ecvestru alcătuit din demonstraţii de tir cu arcul călare, demonstraţii de dresaj natural şi dresură în libertate făcute de reprezentantul şcolii Kassai în România, Denis Ştefan, dar şi alte momente surpriză susţinute de cascadori români, au mai spus organizatorii.
A doua competiţie
Transylvania Horse Show este organizat la Sibiu după două săptămâni de la primul concurs ecvestru din România. Marele Premiu al Sibiului a avut loc în week-end-ul 4-6 mai, atunci când, la baza hipică din cartierul Vasile Aron, s-au întrecut peste 100 de cai şi concurenţi de la cele mai importante cluburi din ţară. Publicul a putut urmări sportivi de la Steaua şi Dinamo Bucureşti, Eqvitim Craiova, Horse Cluj sau CSM Sibiu, clubul organizator. Câţiva dintre aceştia vor fi prezenţi şi în acest week-end, la primul concurs hipic internaţional din România în 2012.