3.1 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSpecialComoara lui Goga din Apuseni

Comoara lui Goga din Apuseni

O impresionantă comoară de obiecte de artă este adăpostită de muzeul Goga din Ciucea.

 

Octavian Goga a intrat în istoria literaturii române, prin poeziile sale, dar şi în istoria politică a României, prin faptul că el a întemeiat un partid naţionalist, care a făcut jocurile Regelui Carol al II-lea. Prezent în mai multe Guverne, Octavian Goga a deţinut, pentru câteva luni, postul de premier al României. În general, aceste ipostaze ale lui Octavian Goga sunt bine cunoscute.

Însă o faţetă mai puţin celebră a personalităţii sale este cea de colecţionar de obiecte de artă. Multe dintre acestea se regăsesc în cadrul Muzeului Octavian Goga din Ciucea. Unele dintre ele au şi o importantă valoare simbolică. De exemplu, scrinul de avocat al lui Avram Iancu, folosit de liderul Revoluţiei române de la 1848, în perioada în care era cancelist la Tabla Regească din Târgu-Mureş, exact în perioada în care el şi-a cristalizat programul politic.

Însă muzeul, amenajat pe o stâncă ce domină valea din Munţii Apuseni pe care Crişul îşi poartă şuvoiul de apă către câmpia arsă de soare a Ungariei păstrează obiecte extrem de valoroase. În salonul de primire se află, între altele, o ladă în stil florentin, lucrată de meşterii din Transilvania în secolul al XVI-lea, adică tocmai pe vremea lui Mihai Viteazu. Există, de asemenea, două jilţuri de lemn, îmbrăcate în piele de Cordoba, lucrate în secolul al XVII-lea, dar şi tablouri de şcoală veneţiană, semnat de Camil Ressu.

Există şi un şemineu din marmură de Ruşchiţa, decorat de Nora Steriade, dar şi o tapiserie imensă, care reprezintă o scenă de vânătoare şi care i-a fost dăruită lui Octavian Goga de către şahinşahul Iranului. Salonul de muzică are în centru pianul Beckstein al celei de-a doua soţii a poetului., Veturia Goga, ea însăşi o celebră soprană a vremii, care l-a încântat, la Bayreuth, chiar pe dictatorul nazist, Adolf Hitler. La acest pian au cântat celebrităţi precum Dinu Lipatti ori George Enescu. Există tablouri semnate de Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, de Ştefan Luchian ori Theodor Pallady. Salonul galben include sculpturi ori tablouri semnate de Nicolae Dărăscu, Corneliu Medrea ori Elena Popea. În dormitor, există tablouri ale soţilor Goga, pictate de Istvan Nagy. Un adevărat tezaur este şi biblioteca lui Octavian Goga, care include peste 6.000 de volume.

Strategie turistică

Experţii în artă plastică spun că obiectele aflate în muzeul de la Ciucea au o valoare de multe milioane de euro. „Este imposibilă o evaluare exactă, pentru că, dincolo de valoarea lor intrinsecă, aceste tablouri sunt preţuite şi pentru că ele au aparţinut unei personalităţi precum Octavian Goga”, spune tânărul critic de artă din Budapesta, Andras Kiss. Însă aceste comori urmează să fie valorificate din punct de vedere turistic. Primarul din Ciucea, Radu Abrudan, vrea să obţină pentru comună statutul de staţiune turistică şi apoi să includă obiectivele turistice în circuitele marilor agenţii europene. „Avem Castelul Goga, cu comorile sale de artă, apoi avem casa în care a locuit prietenul lui Octavian Goga, marele poet maghiar Ady Endre. Există şi Mausoleul unde sunt înmormântaţi soţii Goga, decorat cu piatră de Murano de însăşi Veturia Goga.

Apoi, tot în perimetrul muzeului există o biserică de lemn, veche de câteva secole, care a fost adusă din judeţul Sălaj. Nu în ultimul rând, avem obiective turistice precum mănăstirea ortodoxă de maici, cu hramul Adormirea Maicii Domnului, care atrage mulţi pelerini, avem o pârtie de schi chiar la limita cu judeţul Sălaj, precum şi Valea Crişului, care îi atrage pe amatorii de rafting ori de pescuit”, spune Radu Abrudan. El a început o serie de investiţii, menite să sporească şansele comunei Ciucea de a deveni staţiune. De exemplu, amenajarea unui loc de agrement şi de scăldat pe malul Crişului, ori reabilitarea trotuarelor din comună şi amenajarea unor insule pe şosea, la intrările în comună. După ce Ciucea va deveni oficial staţiune, Radu Abrudan doreşte să atragă fonduri pentru promovarea ei şi să îi susţină pe oamenii de afaceri locali care investesc în turism. Deja, există câteva zeci de locuri de cazare acreditate în Ciucea, precum şi o serie de restaurante apreciate de cei care străbat drumul dintre Cluj-Napoca şi Oradea. 

Castelul poeţilor

Castelul de la Ciucea a fost ridicat la sfârşitul secolului al XIX-lea de către un avocat din Huedin, Miklos Boncza, pentru nepoata sa, cu care s-a şi căsătorit. Din această legătură incestuoasă s-a născut Berta Boncza, cea care avea să devină soţia marelui poet maghiar Ady Endre. Cei doi au locuit în castel până în 1917, iar după încheierea primului război mondial, Berta Boncza i-a vândut proprietatea prietenului lor, Octavian Goga. Marele poet român a luat un credit bancar ca să poată plăti imensa sumă de 280.000 de coroane, cerută de Berta Boncza. În perioada interbelică, o serie de străluciţi intelectuali şi artişti, dar şi diplomaţi de talia lui Nicolae Titulescu, au fost găzduiţi aici. În anul 1966, Veturia Goga, care şi-a putut păstra castelul datorită faptului că a acceptat să colaboreze cu comuniştii, a donat castelul statului român.

Cele mai citite

România atinge cel mai mare preț al energiei din 2024, pe fondul producției scăzute de energie regenerabilă

Scăderea producției de energie solară, cauzată de lipsa luminii solare, a dus la un deficit de producție, ceea ce a crescut semnificativ prețul energiei România...

România are gata lotul pentru Campionatul European de handbal feminin din Austria, Ungaria și Elveția

Federaţia Română de Handbal a anunţat lotul feminin pentru Campionatul European - EHF EURO 2024, care va avea loc în perioada 28 noiembrie-15 decembrie...

Ucrainenii nu sunt dispuși la concesii teritoriale în schimbul păcii cu Rusia

Ucrainenii se opun în continuare unor concesii teritoriale către Rusia pentru a obţine pacea, în pofida avansării trupelor ruse, pierderilor de vieţi omeneşti şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă