Piesa lui Gogol prezintă „funcţionărimea la ea acasă”. Spectacolul face parte din programul „Anul Comediei”.
Piesa lui Gogol face parte din programul „Anul Comediei” şi este regizată de Mona Marian (Chirilă). Scriitura lui Gogol este una realistă şi de foarte mare actualitate. Într-un mic oraş de provincie este anunţată vizita unui revizor care vine pentru a inspecta instituţiile oraşului. Situaţia creează nelinişte în rândurile funcţionarilor. Un tânăr, Hlestacov, îşi pierde banii la cărţi şi este nevoit să aştepte în hotel primirea unei sume de bani pentru a-şi continua călătoria.
Acesta este luat drept revizor, iar comicul nu întârzie să apară. Funcţionarii îi oferă mită pentru a scăpa de sancţiuni, la început cu prudenţă, apoi cu mai mult curaj, iar „revizorul” primeşte şi chiar cere bani. Hlestacov inspectează instituţiile, este găzduit la primar, îi face curte soţiei acestuia şi o cere în căsătorie pe fiica primarului. Trimite o scrisoare unui prieten, dar este deschisă de un funcţionar al poştei, care dezvăluie apoi înşelătoria. În acel moment, se anunţă sosirea adevăratului revizor, fapt care umple de groază funcţionarii.
Piesa este o satiră puternică la adresa moravurilor vremii, cu observaţii asupra vieţii de familie în societatea burgheză, în care mama şi fiica se iau la întrecere pentru cucerirea unui amant, iar Hlestacov este expresia cea mai clară a mentalităţii satirizate: el îi păcăleşte cu brio pe toţi aceşti funcţionari corupţi. La vremea la care a fost scrisă, scriitorul a fost acuzat că dă o imagine urâtă societăţii ţariste. „Dacă mutra vă este diformă, nu acuzaţi pentru acesta oglinda care v-o arată”, spunea Gogol. „Ne dăm seama că problema este actuală, chiar dacă a fost scrisă acum 200 de ani, şi să dea Dumnezeu să nu fie aşa peste 100 de ani”, a declarat regizoarea Mona Marian. «Lucrarea „Revizorul» nu se termină o dată cu spectacolul. Actorii vor fi urmăriţi de fantomele personajelor pe care le interpretează”, a mai spus regizoarea.
Actualitate relevantă
Pe scena teatrului clujean, piesa a fost montată pentru prima dată în 1920, la puţin timp după deschiderea teatrului, în regia lui Sică Alexandrescu şi în interpretarea marelui artist Dem Mihălescu Brăila. „E mai uşor de montat Shakespeare decât Gogol şi Caragiale, care sunt foarte greu de decupat”, a spus Mona Marian. Pe parcursul repetiţiilor, echipa a dat şi un motto spectacolului: „Deschide televizorul şi vezi «revizorul»”. Reprezentaţia poate fi urmărită mâine, la ora 19.00.