3 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSpecialColectie egipteana recuperata de Muzeul Banatului

Colectie egipteana recuperata de Muzeul Banatului

» Muzeul National de Istorie
al Transilvaniei a inapoiat artefactele, dupa patru decenii
Fragmente de sarcofage pictate, o masca funerara, scarabei, vase ceramice, lucarne destinate iluminatului, statuete mitologice, realizate din ceramica, faianta sau piatra, un vas de sticla, pandantive si alte vestigii ale civilizatiei piramidelor se afla, de ieri, in seiful Muzeului Banatului din Timisoara. Colectia a revenit in institutia din orasul de pe Bega dupa 20 de ani.
Obiectele au ajuns la Muzeul National de Istorie al Transilvaniei din Cluj-Napoca in 1988, in cadrul expozitiei itinerante "Arta si arhitectura egipteana" si nu au mai fost inapoiate, desi conducerea muzeului timisorean a facut demersuri.
Odata cu obiectele egiptene, Muzeul Banatului a recuperat o colectie medievala, care se afla de 40 de ani tot in muzeul clujean.
Vestigiile egiptene au ajuns in orasul de pe Bega prin intermediul arhitectului Maximilian Herz Bey, un timisorean care s-a stabilit la sfarsitul secolului XIX la Cairo.

In calitate de membru in Comitetul de Conservare a monumentelor din Egipt, de cate ori a revenit la Timisoara, a adus cu el si vestigii din tara piramidelor.
Directorul muzeului, Dan Leopold Ciobotaru, a dezvaluit ca piesele egiptene se afla in colectia institutiei inca din 1879, an dupa care s-au inregistrat si alte donatii, pe langa cele ale lui Herz Bey.
"In anul 1892 a fost donat de catre Berkeszy Istvan mumia unui pui de crocodil. In anul 1906, colectia s-a imbogatit prin donatii ale lui Herz Bey si ale avocatului Bleyer Izso, facute la intoarcerea dintr-o calatorie in Egipt", a amintit Ciobotaru.
Obiectele egiptene vor fi expuse public in Castelul Huniade, "casa" muzeului. Institutia timisoreana tezaurizeaza cateva exponate unice in Romania si in sud-estul Europei.
Pierderi
Muzeul Banatului mai are de recuperat Tezaurul de la Sannicolau Mare, aflat de zeci de ani in Muzeul de Arta din Viena. Directorii muzeului din Timisoara au facut ani de zile demersuri pentru a recupera comoara alcatuita din cani, fructiere, pahare, cupe, potire s.a. sau macar pentru a face niste copii, dar au fost refuzati politicos de vienezi. Tezaurul este compus din 23 de obiecte din aur, in greutate totala de peste 10 kilograme, din perioada medievala timpurie. "Comoara" a fost descoperita in vara anului 1799, de taranul Nera Vuin, pe cand sapa o groapa in curtea casei.

Cele mai citite

Lavrov va conduce delegația rusă la summitul G20, în locul lui Putin

Curtea Penală Internațională a emis în martie 2023, un mandat de arestare pe numele lui Putin Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov va conduce delegația rusă...

Austria va ridica blocada Schengen pentru România și Bulgaria. Când vor adera complet cele două țări

Austria va ridica probabil în primăvara anului 2025 vetoul prin care blochează extinderea Schengen, relatează publicația austriacă Kurier, potrivit B1Tv. Austria ar urma să ridice...

România la „dietă” economică: top model sau moare de inaniție

Guvernatorul Mugur Isărescu a vorbit recent despre „dieta” economică, completată cu sintagma „să strângem cureaua”. Mesajul este clar: România trebuie să-și ajusteze politicile financiare,...
Ultima oră
Pe aceeași temă