16.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecial"Codul lui da Vinci" si "Nobila casa" – cele mai furate carti

„Codul lui da Vinci” si „Nobila casa” – cele mai furate carti

» Una dintre problemele cu care se confrunta Biblioteca Judeteana I.N. Roman Constanta este nereturnarea la timp a cartilor, a revistelor sau ziarelor, precum si deteriorarea lor.

Motivele pentru care cititorii uita sa mai treaca pe la biblioteca sunt de cele mai multe ori neglijenta, dar si plecarea peste hotare. In ceea ce priveste cartile deteriorate, pentru acestea se plateste o taxa de 13,5 lei pentru reconditionarea lor. Din pacate, nu exista nici o modalitate de a-i urmari daca s-au mutat din oras. "Nobila casa" de James Clavell este doar unul dintre exemplarele care lipsesc de pe rafturile bibliotecii. si "Codul lui Da Vinci", de Dan Brown, este deseori "uitat" de cititori acasa. "Elevii sunt cei care intarzie mereu, studentii sunt mult mai constiinciosi", a declarat Monica Orbocea, bibliotecar. In functie de valoarea cartii si a inflatiei, o opera nerestituita se poate plati foarte mult. Spre exemplu, "Ultima noapte de dragoste" din 1989 costa la acea vreme 23,50 lei. Se inmulteste suma de 23,50 lei cu 5.400 lei si obtinem 127 lei noi sau 1.270.000 lei vechi.

 

"Intr-o luna pot fi mai multi, intr-o luna mai putini. Daca au de restituit luna aceasta vreo carte, ii mai lasam doua saptamani, dupa care le trimitem somatii. Daca nu vin nici atunci, le mai trimitem o notificare". Pentru operele publicate in perioada anilor 1981-1989 se incaseaza pretul cartii inmultit cu o suma cuprinsa intre 5.400 si 16.200 lei,  iar pentru cele dinainte de 1980 suma poate fi pana la 21.000 mai mare. Cititorii fideli ai sectiei de imprumut sunt pensionarii, elevii si studentii, care isi cauta carti de specialitate sau ce li se cere la scoala. "Persoanele de varsta a treia cauta in general carti de literatura", a precizat Monica Orbocea. Aceasta a mai spus ca saptamanal se prezinta la biblioteca si cativa octogenari, pasionati de lectura, dar si americani, pentru ca fondul de carte al Bibliotecii Britanice se afla acum in incinta Bibliotecii Judetene.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă