Pictorul Tudor Scripor a descoperit reţetele după care îşi preparau culorile marii maeştri ai picturii.
Amatorii de artă vor putea folosi culori preparate după reţetele secrete ale marilor maeştri ai picturii. Şi asta datorită unuia dintre cei mai bine cotaţi pictori din tânăra generaţie, Paul Scripor. El a descoperit reţetele după care lucrau Michelangelo, Van Gogh, Van Dyke şi Rembrandt. În demersul său, Paul Scripor a fost ajutat de către cercetătorii de la Institutul de Chimie „Raluca Ripan” din Cluj. Munca echipei de artişti şi de savanţi a durat opt ani.
O provocare majoră
Tudor Scripor spune că a ideea de a redescoperi reţetele secrete ale marilor maeştri i-a venit încă din liceu. Iar acum opt ani a început să lucreze la un proiect menit să ofere artiştilor posibilitatea de a lucra cu culorile folosite de Michelangelor ori Van Gogh. „Tatăl meu este doctor în chimie şi am decis să lucrăm împreună. Apoi, ni s-au alăturat şi colegi ai săi de la Institutul de Chimie. Unii dintre ei au ajuns la vârsta pensionării şi au dorit să îşi continue în acest fel munca ştiinţifică”, a spus Tudor Scripor.
Tânărul artist plastic a pornit de la informaţiile disponibile în biblioteci sau pe Internet. „Circa 30 la sută din informaţiile necesare sunt publice. Însă nimeni nu oferă toate ingredientele folosite pentru prepararea culorilor, ci doar pe cele principale. De asemenea, nimeni nu oferă informaţia referitoare la combinarea ingredientelor şi nici la ordinea în care acestea trebuie combinate”, a spus Tudor Scripor. Aşa că echipa multidisciplinară, condusă de tânărul pictor, a avut de parcurs un drum lung până când a reuşit să descopere secretele preparării culorilor folosite de Rembrandt ori de Van Dyke. După încercări ce păreau interminabile, cercetătorii au reuşit să descopere reţetele marilor pictori. Tudor Scripor, tatăl său şi colegii lor au folosit doar ingrediente naturale, care erau disponibile şi în perioada în care lucrau marii maeştri ai picturii. Astfel, de exemplu, ei au folosit ulei de mac, pentru a da strălucire culorii, ori uleiul de in, pentru a fixa pigmenţii. „Culoarea trebuie amestecată până când molecula de ulei de in nefiltrat se leagă de molecula de pigment”, dezvăluie Tudor Scripor unul dintre micii paşi care l-au condus spre descoperirea marilor secrete.
Linie de producţie
Tânărul pictor clujean vrea să ofere cât mai multor artişti posibilitatea să folosească aceste culori. El a cumpărat nişte malaxoare fabricate cu ajutorul unei tehnologii brevetate încă de pe vremea Renaşterii. Tudor Scripor a ales un loc secret în care a amplasat acest utilaje şi a început să fabrice culorile marilor pictori. „Voi lansa o linie de culori speciale, care va respecta cu stricteţe aceste reţete. Preţul la care vor fi disponibile pe piaţă va fi unul rezonabil, perfect comparabil cu cel la care sunt vândute culorile produse de Combinatul Fondului Plastic, de exemplu. Am trimis deja mostre unor universităţi din Statele Unite ale Americii, care s-au arătat extrem de încântate. Aceste culori sunt de o calitate extraordinară, dar la preţuri care pot concura cu cele produse în China”, spune Tudor Scripor. Pe lângă acest culori produse după reţetele secrete ale marilor maeştri, Tudor Scripor intenţionează să lanseze şi linii de producţie pentru vopseluri acrilice şi vopseluri lavabile, care vor fi, de asemenea, disponibile pe piaţă.
Personalitate remarcabilă
Tudor Scripor este unul dintre cei mai cunoscuţi pictori de icoane bizantine din România. Absolvent al secţiei de iconografie a Facultăţii de Teologie Greco-Catolică din Cluj, el a realizat cea mai mare icoană pe sticlă din România, un triptic aflat în biserica greco-catolică din Mănăştur. De asemenea, el a predat artă bizantină la celebrul Colegiu Beato Angelico din Milano, iar acum predă la Universitatea Statului Arizona, din Statele Unite ale Americii. Printre cei care i-au cumpărat icoane se numără şi senatorul republican John McCain, cel care a fost contracandidatul lui Barack Obama la alegerile prezidenţiale americane de acum patru ani.