3 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSpecialCine sunt candidaţii pentru Arhiepiscopia de Alba Iulia

Cine sunt candidaţii pentru Arhiepiscopia de Alba Iulia

Episcopii-vicari din Sibiu şi Cluj sunt cei care au fost aleşi drept candidaţi pentru tronul de arhiepiscop în Capitala Unirii.

Una dintre cele mai importante eparhii ale Bisericii Ortodoxe Române va primi un nou ierarh. Este vorba de arhiepiscopia de Alba Iulia, care a fost păstorită până în acest an de IPS Andrei Andreicuţ. Tronul de ierarh de Alba Iulia a rămas, însă, vacant, după alegerea IPS Andrei Andreicuţ ca mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului şi ca arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului, după decesul, la începutul acestui an, al IPS Bartolomeu Anania.

Prestigiu deosebit

Tronul de arhiepiscop de Alba Iulia se bucură de un prestigiu deosebit, pentru că, în trecut, această arhieparhie a fost sediu mitropolitan, încă de pe vremea în care principe al Transilvaniei era Mihai Viteazu.

Mai mult, prin alegerea ca mitropolit a IPS Andrei Andreicuţ pare să se contureze o tradiţie, fără valoare obligatorie, prin care arhiepiscopul de Alba Iulia este succesorul natural al mitropolitului de Cluj, întocmai cum tradiţia istorică a arătat că mitropolitul Moldovei devine, de regulă, patriarh al României.

Cei doi candidaţi care au intrat în cursa pentru ocuparea tronului de arhiepiscop sunt PS Andrei Făgărăşanul, vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, şi PS Irineu Bistriţeanul, vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

Candidează din nou

Sinodul Mitropoliei Ortodoxe a Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului a stabilit numele celor doi ierarhi care vor candida pentru tronul de arhiepiscop de Alba Iulia. Primul este cel al episcopului-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Vadului, Feleacului şi Clujului, PS Irineu Pop Bistriţeanul. Acesta a candidat la alegerile pentru scaunul de mitropolit împotriva IPS Andrei Andreicuţ. De altfel, chiar înainte de desemnarea unui nou mitropolit al Clujului, PS Irineu spunea că, dacă nu va fi ales, nu va mai candida pentru vreun rang bisericesc. Se pare însă că el s-a răzgândit. PS Irineu este, din anul 1990, episcop-vicar, iar preoţii pe care îi îndrumă spun că are o mare experienţă, o capacitate de muncă deosebită şi un intelect superior, iar aceste calităţi îl recomandă pentru postul de arhiepiscop de Alba Iulia.

PS Irineu Pop Bistriţeanul a fost, în perioada 1989-1990, superiorul aşezămintelor monahale româneşti de la Ierusalim şi Iordan şi reprezentant al Patriarhiei Române pe lângă Patriarhia Ortodoxă a Ierusalimului. În anul 1990, PS Irineu Pop Bistriţeanul a devenit doctor al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti. El are studii de teologie şi etică socială la Universitatea din Princeton, din Statele Unite ale Americii. De asemenea, el mai are o licenţă în Teologie Ortodoxă la Bucureşti. PS Irineu Pop Bistriţeanul a fost implicat, la începutul anilor ’90, într-un scandal în care a fost acuzat de erezie. Însă, practic, acest scandal a rămas fără urmări. PS Irineu Bistriţeanul s-a născut în anul 1953, în localitatea Băseşti, judeţul Maramureş.

Un ierarh tânăr

Cel de-al doilea candidat este PS Andrei Făgărăşanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Sibiului. El a fost hirotonit ca arhiereu în anul 2008. PS Andrei Făgărăşanul are studii postuniversitare în Teologie la prestigioasa universitate Aristotel din Salonic. PS Andrei Făgărăşanul este absolvent al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti. El s-a născut în anul 1967, în localitatea mureşeană Cheţani, de lângă oraşul Luduş. „PS Andrei Făgărăşanul este unul dintre cei mai tineri ierarhi şi este considerat de către colaboratorii săi drept un om deosebit de inteligent”, spun preoţii din Sibiu.

Procedura desemnării

Noul arhiepiscop ortodox de Alba Iulia va fi stabilit de vineri într-o săptămână, de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Practic, sinodul mitropolitan a stabilit primii doi candidaţi. Adunarea eparhială a validat candidaturile şi ar fi avut posibilitatea stabilirii unui nou candidat dacă membrii Adunării ar fi fost nemulţumiţi de candidaturile stabilite de sinodul mitropolitan.

Cele mai citite

Legea Arendei în dezbatere: fermierii solicită măsuri urgente pentru stabilitate în agricultură

Doar 10% din suprafața agricolă a României este utilizată de proprietarii terenurilor, restul fiind arendat Legea Arendei a revenit în atenția publicului și a Parlamentului...

Legea Arendei în dezbatere: fermierii solicită măsuri urgente pentru stabilitate în agricultură

Doar 10% din suprafața agricolă a României este utilizată de proprietarii terenurilor, restul fiind arendat Legea Arendei a revenit în atenția publicului și a Parlamentului...

Un tânăr de 22 de ani a murit marți seara după ce a pierdut controlul mașinii și a lovit o pasarelă pietonală

Un tânăr de 22 de ani a murit, marți seara, după ce a pierdut controlul mașinii în timp ce mergea pe Șoseaua București-Ploiești, iar...
Ultima oră
Pe aceeași temă