4.3 C
București
duminică, 29 decembrie 2024
AcasăSpecialCetatea de la Ardeu, amenintata de o exploatare de calcar

Cetatea de la Ardeu, amenintata de o exploatare de calcar

Fundatia hunedoreana „SOS Cetatile Dacice!” a lansat, ieri, actiunea „Dati un leu pentru Ardeu”, campanie prin care se doreste pastrarea unui sit arheologic, amenintat cu disparitia de o cariera a Directiei Judetene de Drumuri (DJD). Echipa care a infiintat aceasta fundatie, ce a pornit campania pentru salvarea cetatii, este formata din Iosif Vasile Ferencz si Mihai Castaian, cercetatori si arheologi in cadrul Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane din Deva, precum si Vladimir Brilinsky, redactorul-sef al revistei „Dacia Magazin”.
Cei trei sustin ca situl de la Ardeu este in pericol, deoarece DJD intentioneaza sa reia activitatea in cariera amplasata in mare parte deasupra vestigiilor istorice. Arheologii se opun vehement initiativei, data fiind importanta stiintifica a zonei.

Vandalizat de barconieri

Situl de la Ardeu este situat pe Dealul Cetatii din comuna Balsa. Cele mai vechi informatii despre acest monument istoric parvin inca din anul 1888, cand specialistii au descoperit ca zidurile si poarta fortaretei dacice sunt executate cu aceeasi tehnica in care a fost construita si Cetatea Orastie. Cu toate acestea, inca din anul 1930, din situl arheologic a inceput sa fie exploatata piatra de calcar in vederea obtinerii varului si piatra pentru pavat drumurile.
Adevarata valoare istorica a cetatii de la Ardeu a fost descoperita de arheologi in anul 1999, cand a iesit la iveala, in urma sapaturilor, o fortificatie medievala, moment in care cariera din apropiere a fost inchisa. In afara de cetatea de la Piatra Craivi din judetul Alba, cetatea dacica este singura situata la nord de Mures. Aceasta securiza calea de acces a dacilor de la Sarmizegetusa Regia spre zonele aurifere din Apuseni.
De asemenea, tot la Ardeu a fost descoperit un instrument de scris, acesta constituind o dovada a faptului ca dacii scriau, cu toate ca pana acum nu s-a pastrat nici un document de acest gen. Pe langa importanta istorica a sitului de la Ardeu, pe care drumarii o ignora, precum si calitatea sa de monument istoric de importanta nationala, membrii fundatiei „SOS Cetatile Dacice” sustin ca DJD incalca numeroase legi prin deschiderea exploatarii de calcar in acest loc. „In primul rand, este vorba de Legea 422 din 2001, prin care monumentele istorice de importanta nationala sunt bunuri imobile si nu pot fi distruse. De asemenea, Primaria Balsa, pe teritoriul careia se afla Cetatea Ardeu, nu si-a exercitat atributiile pe care le-a avut. Ea trebuia sa imprejmuiasca acest loc. Aceste nereguli au consecinte contraventionale si infractionale”, a declarat Iosif Vasile Ferencz.
Pe langa toate acestea, situl istoric a avut foarte mult de suferit din cauza braconajului arheologic. Ferencz sustine ca vanatorii de comori au sapat luni intregi in acest loc, facand mii de gropi si chiar o pestera adanca de aproape 15 metri, in incercarea de a gasi obiecte valoroase. „Au folosit detectoare performante si au sapat intr-un mod care denota o organizare indelungata. Nu se stie, insa, daca au si gasit ceva”, a adaugat cercetatorul.

Zece miliarde lei pentru salvarea sitului

Asociatia „SOS Cetatile Dacice!” din Deva a anuntat ca va face tot ce-i sta in putinta pentru a bloca intentia DJD. Istoricul Mihai Castaian a spus ca drumarii invoca motive neintemeiate pentru a relua excavarile de calcar din dealul pe care este situata cetatea. „Ultima oara cand s-a exploatat calcarul in acel loc a fost in 2002. Anul trecut, Directia de Drumuri a obtinut un aviz de la Ministerul Culturii pentru a relua lucrarile in zona, dar actul a fost ilegal pentru ca nu era contrasemnat de specialistii Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniu. Din informatiile noastre, pe baza acestui aviz se incearca reluarea lucrarilor, dar noi il vom contesta in instanta. In plus, in zona Ardeu mai sunt 20 de kilometri patrati de unde se poate extrage calcar. Nu inteleg de ce trebuie distrus un monument istoric atat de important pentru o materie prima care poate fi scoasa si din alta parte”, a afirmat Castaian.
Pe de alta parte, Vladimir Brilinsky a declarat ca membrii asociatiei vor recurge si la gestul de a se lega cu lanturi de ruinele din acest sit, in cazul in care nu vor avea succes, prin alte cai, in actiunea de a opri lucrarile de exploatare. De asemenea, „SOS Cetatile Dacice!” a demarat campania „Dati un leu pentru Ardeu!” cu scopul de a strange cele zece miliarde lei de care are nevoie DJD pentru a muta exploatarea de calcar.
„Directorul Directiei Judetene de Drumuri, Ioan Prip, ne-a tratat cu aroganta si ne-a spus ca atat ii va costa daca vor trebui sa mute exploatarea. Prin aceasta campanie incercam si speram sa reusim sa strangem suma”, a mai spus Brilinsky. In plus, membrii asociatiei vor sa construiasca o pagina de Internet, unde vor lansa un forum de discutii pe aceasta tema si vor demara o campanie de strangere de semnaturi de sustinere. Cei trei au fost primii care au donat cate 1 RON pentru succesul campaniei de salvare a cetatii de la Ardeu.

Cele mai citite

Pompierii și specialiștii IT, în topul încrederii românilor. Politicienii și jurnaliștii, pe ultimele locuri (sondaj IRES)

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de aproape o mie de persoane, prin metoda CATI Pompierii și specialiștii IT sunt profesiile în care românii...

Premierul Benjamin Netanyahu va fi supus unei operaţii de prostată, în plin conflict cu Hamas

Netanyahu a fost diagnosticat cu o infecţie urinară, cauzată de o hipertrofie benignă de prostată Premierul israelian Benjamin Netanyahu, în vârstă de 75 de ani,...

Tranzacția E.ON Energie România – MVM, în vizorul autorităților române

Ministrul Energiei asigură că interesele naționale vor fi prioritare Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că vânzarea E.ON Energie România către compania maghiară MVM nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă