După ce au făcut subiectul unui proiect-pilot 3D, siturile arheologice de la Hârşova ale Cetăţii Carsium vor ajunge în pliantele agenţiilor de turism.
Obiectivele arheologice constănţene se întorc, încet, la perioada de „glorie” de dinainte de 1989, când erau vizitate de un mare număr de turişti. Prima pe lista agenţiilor de promovare a istoriei judeţului Constanţa este Carsium, una dintre cele mai importante cetăţi de pe cursul Dunării. Un prim pas în acest sens a fost făcut anul trecut, o dată cu finalizarea proiectului-pilot 3D (prezentarea tridimensională) a Cetăţii Carsium, urmând ca anul acesta siturile să fie promovate prin intermediul agenţiilor de turism. „Trebuie să luăm contact cu agenţiile de turism. Colaborarea va fi benefică pentru ambele părţi”, a precizat cercetătorul Constantin Nicolae, directorul Muzeului Carsium Hârşova, care a explicat că proiectul 3D a fost benefic pentru instituţie, că din ce în ce mai mulţi turişti vizitează cetatea, iar în aceste condiţii, promovarea în sistemul agenţiilor ar atrage un număr mare de vizitatori din străinătate. În viitorul apropiat la cetate vor fi creeate facilităţi pentru turişti, printre care podeţe pentru ca vizitatorii să poată parcurge întregul circuit, un punct de informare şi alte asemenea investiţii după modelul obiectivelor similare din Grecia şi alte state din Europa. Între timp, cercetările sunt departe de a fi terminate la Carsium. Ultimele descoperiri, respectiv primele ziduri ale cetăţii, o colecţie de monede, fragmente de vase şi altele, arată că acest obiectiv nu este exploatat la adevărata sa valoare.
Carsium are o istorie aparte. Construită iniţial de romani în timpul războaielor de cucerire a Daciei, undeva la începutul secolului I, aşezarea a fost de mai multe ori modificată după nevoile stăpânitorilor Dobrogei. Romanii au utilizat-o şi ca bază pentru navele militare. Negustorii genovezi obişnuiau sa facă escală la Carsium, iar portul era trecut în hărţile de navigaţie ale vremii. Aşezarea a fost refăcută ulterior de împăraţii Constantin cel Mare şi Iustinian. În secolul al X-lea bizantinii au reconstruit obiectivul, iar în secolul al XIV-lea Mircea cel Bătrân l-a ocupat şi fortificat. Din secolul al XV-lea şi până în 1829, Carsium a fost cetate otomană.
Istoria, reînviată cu banii europeni
Trei cetăţi de pe teritoriul româniei şi două din Bulgaria sunt cuprinse într- un proiect transfrontalier cu finanţare europeană, derulat în parteneriat de cele două state.Cetăţile Capidava, Carsium, Ulmetum, Durostorum şi Transmarisca (Turtucaia) au fost incluse într- un documentar, în cadrul căruia sunt prezentate pe larg toate cele cinci aşezări antice. Există un site de prezentare a acestor cetăţi, unde se va putea face şi un tur virtual al fiecărui obiectiv istoric în parte. Tehnologia 3D va oferi turiştilor o imagine completă asupra obiectivelor arheologice. Proiectul a fost inspirat după modelul oraşului Pompei (Italia).