O serie de piese de ceramică rămase de pe vremea Imperiului Roman pot fi admirate în Roşia Montană. Expoziţia a fost alcătuită de specialiştii Muzeului Naţional al Unirii din Alba şi cuprinde statuete şi plachete vechi de 2.000 de ani.
Acestea sunt cuprinse în trei mari categorii. Este vorba de zeităţi din panteonul de peste 30.000 de divinităţi din panteonul greco-roman, apoi de jucării, precum şi de obiecte de utilitate casnică ori folosite în diferite ritualuri. „Aceste obiecte, care fac parte din aşa-numita coroplastică, permit o incursiune în universul credinţelor meşterilor din Dacia Romană, precum şi în cel al copiilor care au trăit acum 2.000 de ani. Jucăriile lor se aseamănă cu cele de azi. Băieţii, de exemplu, visau cai adevăraţi în timp ce se jucau cu cai de ceramică, iar fetele se jucau cu miniaturi ale unor obiecte de tip casnic”, spun istoricii.
O casă restaurată a devenit muzeu
Exponatele vor fi găzduite în prima casă care a fost restaurată în centrul localităţii. Este vorba de casa cu numărul 325, care a devenit un spaţiu expoziţional amenajata cu ajutorul companiei Roşia Montană Gold Corporation. Spaţiul expoziţional funcţionează de un an, perioadă în care a atras peste 10.000 de vizitatori.