» Spitalul Judetean de Urgenta Tulcea mai are nevoie de 20 de medici specialisti pentru a functiona eficient.
» Din cauza subfinantarii, bolnavii isi aduc mancarea si unele medicamente de acasa.
» La Spitalul Judetean Constanta, banii nu ajung nici pentru plata salariilor.
Spitalele judetene de urgenta din Constanta si Tulcea, cele mai mari institutii sanitare din Dobrogea, sunt in pragul falimentului. Adriana Argentoianu, directorul Autoritatii pentru Sanatate Publica Tulcea, a declarat ca actul medical in spitalul de urgenta este afectat de lipsa personalului medical de specialitate.
"Problema resurselor umane medicale nu este una locala, ci una nationala, dar in judetul Tulcea se inregistreaza un declin dramatic al numarului de medici ce pune in pericol functionarea unor sectii ale spitalului. Probleme serioase se inregistreaza si in privinta medicilor de familie in zona rurala", a spus ea.
La Spitalul Judetean de Urgenta Tulcea lipsesc peste 20 de medici specialisti. Exista sectii vitale pentru spital in care mai lucreaza doar doi medici. Situatia cea mai dramatica este la sectia terapie intensiva, unde, de ani buni, lucreaza doar doi medici specialisti. Acestia nu si-au mai efectuat concediul de odihna de cativa ani si efectueaza garzi non-stop, dar si vizite la domiciliu, fiind adusi in spital la interventii la orice ora din zi si din noapte, in functie de cazurile medicale.
Unul din respectivii medici si-a mutat domiciliul in spital. Ion Popescu, managerul Spitalului Judetean de Urgenta Tulcea, a declarat ca, "in ultimii ani, posturile vacante de medic specialist au fost scoase la concurs, dar nu s-a prezentat nimeni sa le ocupe. Anul acesta, si daca ar exista oferte de angajare din partea medicilor, nu i-am putea angaja pentru ca nu exista fonduri in buget pentru plata acestora". Din lipsa banilor, mancarea este saracacioasa, fara carne.
Criza fara precedent la Constanta
La Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta situatia este tot atat de grava. Nu mai sunt bani nici pentru tratarea bolnavilor, nici pentru salarii sau pentru plata furnizorilor. Directorul unitatii sanitare, dr. Ion Niculescu, a declarat ca suma alocata spitalului este insuficienta: "Sunt 765 miliarde de lei vechi repartizate si 780 de miliarde de lei reprezinta numai salariile oamenilor. Probabil ca o sa reconfigurez activitatea, o sa renunt la balneo- fizioterapie, la contractele private ale Casei de Asigurari de Sanatate. In prezent, toti banii ii dau Unitatii de Primire Urgente si pentru activitatea de preventie".
Materialele si medicamentele mai ajung numai pentru cateva zile. In unele sectii, cum ar fi cea de Ortopedie, nu mai exista nici un antibiotic, in afara penicilinei. Bolnavii sunt nevoiti sa-si aduca medicamente de acasa. Paradoxal, au mai ramas in sertare o serie de antibiotice, dar scumpe, care nu pot fi administrate decat pe baza de referat. Spitalul constantean are datorii de peste 150 miliarde lei vechi, vechi de aproape un an.