25.3 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecial"Cazul Jurchescu" scoate la suprafata o frauda de miliarde

„Cazul Jurchescu” scoate la suprafata o frauda de miliarde

Procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Timis au finalizat cercetarile intr-un caz mai putin obisnuit, cu un prejudiciu de sute de mii de euro. Principalul protagonist al afacerii este un barbat care a decedat, iar ancheta in acest dosar a fost declansata abia dupa moartea omului de afaceri. Anchetatorii au indicii ca in afacere ar fi fost implicati chiar si directori de banca, insa deocamdata a fost deferit justitiei doar un fost angajat al patronului decedat.
Este vorba despre Ioan Emil Jurchescu, fost administraor la mai multe societati comerciale, intre care si „Bidermayer” SRL si „Muresana Forest” Curtea SRL din judetul Timis.
Desi cercetarile au fost incheiate, asupra acestui caz planeaza inca multe semne de intrebare. Exista, de pilda, suspiciuni chiar si cu privire la decesul fostului patron, pe plan local circuland o buna perioada de timp zvonul ca acesta si-ar fi inscenat, de fapt, moartea, lasand in urma sa datorii de miliarde. Cazul a facut mare valva, fiind subiectul unui talk-show inclusiv pe un post national de televiziune, dupa ce din albia Muresului a fost pescuit, in urma cu cativa ani, trupul neinsufletit al unui barbat, despre care s-a spus ca ar fi al fostului om de afaceri. Daca la acest capitol parerile raman impartite, in schimb, procurorii au ajuns la cateva concluzii certe privind afacerile murdare derulate prin firmele decedatului. A fost identificat un complice al acestuia, care, in urma intocmirii rechizitoriului, urmeaza sa raspunda penal in fata instantei de judecata pentru fals material in inscrisuri oficiale.

Sefii unor banci, banuiti de implicarea in escrocherie

Sorin Bosnea (29 ani), originar din Petrosani, este acuzat ca ar fi falsificat o serie de documente, folosite ulterior de Jurchescu in fraudarea unor unitati bancare. Potrivit procurorilor, in perioada 2001-2003, patronul decedat s-a folosit de inscrisurile contrafacute pentru a obtine credite importante, pagubind cu sume uriase atat sucursalele unor banci, cat si mai multe persoane fizice din judet, dar si Agentia de Dezvoltare Regionala Timis.
Creditele au fost garantate cu imobile aflate in proprietatea unor apropiati sau rude ale omului de afaceri, mai noteaza procurorii. Ulterior, cu ajutorul actelor falsificate de Bosnea, acesta a reusit sa radieze ipotecile asupra respectivelor imobile, fara a mai restitui imprumuturile. Apoi, imobilele au fost din nou ipotecate pentru obtinerea altor credite. Mai mult, anchetatorii au descoperit ca Jurchescu a beneficiat chiar si de un credit PHARE nerambursabil. Prejudiciul estimat de procurori se ridica la aproape 300.000 de euro (circa 10 miliarde de lei vechi). Escrocheriile au iesit, insa, la iveala abia dupa decesul lui Jurchescu, inregistrat la 1 mai 2004. Audiat, Sorin Bosnea, fost angajat la una din firmele decedatului, a facut dezvaluiri socante. El a declarat ca fostul sau sef avea o discheta ce continea impresiuni ale unor stampile si antete ale mai multor banci, adrese catre Judecatoria Timisoara pentru radierea unor ipoteci, precum si parafele a doi notari. Incupatul le-a mai spus anchetatorilor ca a refuzat sa mai lucreze pentru Jurchescu dupa ce l-a vazut pe acesta exersand diverse semnaturi. Intrucat exista suspiciuni cu privire la implicarea in aceste escrocherii si a unor directori de banca, procurorii au dispus disjungerea cauzei fata de cativa sefi de filiale timisene.

Cele mai citite

Kituri profesionale pentru extensii de gene: ce conțin și cum să le folosești?

Te specializezi în domeniul extensiilor de gene sau ești deja un lash artist cu experiență? Indiferent câte seturi de extensii ai aplicat până acum,...

Economia mondială arată ca în anii 1920, declară șefa Băncii Centrale Europene

Christine Lagarde spune că există paralele între cele două perioade, dar azi avem instrumente să gestionăm schimbările structurale Economia globală se confruntă cu fisuri comparabile...

Kituri profesionale pentru extensii de gene: ce conțin și cum să le folosești?

Te specializezi în domeniul extensiilor de gene sau ești deja un lash artist cu experiență? Indiferent câte seturi de extensii ai aplicat până acum,...
Ultima oră
Pe aceeași temă