Cei mai mulţi turişti care sosesc în acest an pe litoralul românesc preferă să se cazeze în unităţile hoteliere din staţiuni, cu toate că trebuie să scoată din buzunar mai mulţi bani, comparativ cu persoanele fizice care închiriază vara şi cu care se poate negocia preţul de cazare.
Cei care sosesc pe litoral spun că, dacă tot au dat un ban, măcar să fie cât mai aproape de mare şi de petrecerile pregătite special pentru ei. Dacă la particulari o cameră costă 40 de lei pe noapte, la hoteluri preţurile sunt diferenţiate, tarifele fiind stabilite în funcţie de confortul camerei. Preţurile sunt fixate de către proprietarii de hoteluri în funcţie de perioada vacanţei. O cameră dublă la un hotel de trei stele din staţiunea Jupiter, situată la 5 km de Mangalia, între Venus şi Neptun, costă între 100 şi 160 de lei, preţul unei camere duble superioare este între 130 lei şi 185 de lei, iar o garsonieră poate fi rezervată şi la preţul de 195 de lei. O altă variantă de cazare rămâne campingul, unde o zi de campare costă în jur de 10 lei, la care se adaugă 5 lei taxa pentru parcarea autoturismului.
Reduceri la cazare
Fiind încă un an de criză economică, sunt hoteluri care au pregătit din timp, pe site-urile de promovare, oferte speciale pentru grupuri organizate, pentru studenţi, chiar şi pentru motociclişti. În acest caz reducerile la cazare pot fi de 10% şi 15%. De asemenea, turiştii care au copii pot beneficia de reduceri substanţiale la tariful de masă sau, în cazul copiilor cu vârste cuprinse între 4 şi 7 ani, de servicii de cazare şi masă gratuite. În plus, turiştii sunt invitaţi să ia cursuri de scufundări în mare, iar copiii se pot recrea cu jocuri de ultimă generaţie.
Cu siguranţă, în acest sezon estival vor avea de câştigat hotelurile care au inclus în prezentare cât mai multe oferte şi modalităţi de petrecere a timpului liber pentru clienţi. „Înainte să venim la mare, soţia mea a stat ore în şir pe net să caute oferte speciale la hoteluri”, a precizat un turist din Cluj. Tot din cauza crizei financiare, la mare căutare sunt, în acest sezon, conservele aduse de turişti chiar de la ei de acasă. Se mănâncă mai puţin la restaurantele din unităţile hoteliere unde sunt cazaţi, preferându-se autoservirea direct din… bagaje.
Preţuri piperate, de staţiune
Cei care vor să vină în vara aceasta la mare trebuie să mai ştie că preţurile practicate în staţiuni sunt ceva mai mari. De exemplu, pentru 100 g de peşte se plăteşte între 4 şi 6 lei, porumbul fiert sau copt costă 5 lei, o îngheţată la cornet costă 3 lei, la fel şi o porţie de salată, iar pentru o clătită turiştii scot din buzunar între 4 şi 9 lei. Restaurantele şi terasele de pe litoral se întrec în pregătirea preparatelor cu specific pescăresc, preferate îndeosebi de turişti.
Karaoke, bicicletă sau tobogane uriaşe
Pe timpul zilei atracţiile principale pentru turişti rămân, atunci când vremea este favorabilă, baia de soare şi bălăceala în apa mării sau în piscină, după preferinţă. Pentru cei interesaţi, un şezlong se poate închiria cu 15 lei. Seara, turiştii se pot plimba cu caleaşca. Un drum din Jupiter până la Neptun costă 10 lei. Cine are voce îşi poate etala calităţile cântând, în aer liber, la karaoke. Unii optează pentru plimbarea cu bicicleta. Aceasta se închiriază, pentru o oră, cu 25 de lei dacă sunt două persoane sau cu 35 de lei pentru patru persoane. În plus, copiii pot încerca toboganele gigantice din parcul de distracţii.