4.3 C
București
duminică, 29 decembrie 2024
AcasăSpecialCastelul din Sacel, amenintare pentru copiii cu dizabilitatii

Castelul din Sacel, amenintare pentru copiii cu dizabilitatii

Aproape o suta de copii cu probleme de sanatate invata si se joaca in preajma unui castel vechi de mai bine de 200 de ani, care se poate prabusi peste ei in orice moment. Cladirea este situata in aceeasi curte cu Scoala Speciala Ajutatoare din localitatea hunedoreana Sacel si se afla in proprietatea Consiliului Judetean. Imobilul nu a fost revendicat de fostii proprietari, dar cu toate astea CJ nu a investit nimic in consolidarea si reovarea lui.
Castelul a fost construit la inceputul secolului al XIX-lea de familia baronului Nopcsa. In regimul comunist aici a fost infiintat un sanatoriu pentru copiii cu dizabilitati. Acesta a fost transformat in ultimii ani in Scoala Speciala Ajutatoare. Indiferent sub ce nume a functionat institutia gazduita in perimetrul vechii fortarete de la poalele Muntilor Retezat, un lucru a avut in comun: lipsa de preocupare pentru renovarea cladirii.

In pericol de prabusire

Acoperisul castelului este foarte subred si poate sa cedeze in orice moment, zidaria nu este nici ea mai buna, iar salile, in care pe vremuri se intrunea nobilimea la baluri, sunt astazi de nerecunoscut. „Exista pe vremuri aici o sala care era facuta in totalitate din lemn de nuc. Era deosebita, dar acum totul este in paragina. Noi am facut o adresa Consiliului Judetean in care am sesizat starea in care se afla aceasta cladire si pericolul pe care il reprezinta pentru copiii care frecventeaza atat Scoala Speciala, cat si Centrul de Plasament. Nu am primit nici un raspuns. Castelul se afla in administrarea scolii, dar este in patrimoniul CJ si ei sunt in masura sa decida ce se va intampla cu acesta. Copiii sunt supravegheati sa nu intre in incinta castelului atat in timpul pauzelor, cat si dupa-amiaza, dar asta nu face decat sa reduca riscul, nu sa il elimine”, a declarat directorul unitatii de invatamant, Daniela Bustan.
Pe an ce trece, fortareata a ajuns o ruina, fiind din ce in ce mai deteriorata, iar pericolul la care sunt expusi zilnic cei aproape o suta de copii este tot mai mare. In orice moment, acoperisul sau o parte a cladirii se poate prabusi peste micutii care se joaca prin preajma. „In urma cu cativa ani a venit o fundatie din Germania care s-a aratat interesata de reabilitarea castelului. Au facut mici lucrari, iar apoi nu au mai dat nici un semn de viata”, a mai spus Daniela Bustan.
In prezent, castelul de la Sacel este folosit drept depozit, nemaifiind propice activitatii de educatie sau cazare a copiilor. Cu toate ca usa acestuia este inchisa, intreaga constructie este foarte subreda si cu multe ferestre deschise si goluri care permit accesul elevilor in zona, oricat de mult ar fi preveniti sau supravegheati. De asemenea, accesul spre terenul de sport al scolii speciale se face chiar pe langa castel.
„Impreuna cu conducerea scolii am inaintat, in toamna anului 2005, o solicitare Consiliului Judetean de a face ceva cu aceasta cladire. Nu am primit raspuns. Desi starea cladirii este pe an ce trece tot mai deteriorata, pana iarna trecuta macar nu ploua inauntru. Acum, apa se infiltreaza prin acoperis, urmand a distruge mai mult si interiorul. Copiii sunt avertizati sa nu se apropie de cladire, dar poate ca nu asculta intotdeauna, lucru care poate fi fatal”, a declarat directorul Centrului de Plasament Sacel, Mircea Petresc.

Reabilitat sau demolat

Castelul nu a fost pana in prezent revendicat de nimeni. Cu toate astea, conducerea Consiliului Judetean nu ia nici o masura de renovare sau demolare a lui. Fosta resedinta a familiei Nopcsa, fortareata se afla din anul 2002 in domeniul public al judetului. Pana la aceea data a apartinut Inspectoratului Scolar Hunedoara.
Reprezentantii CJ sustin ca nu s-a putut face nimic atata timp cat aceasta cladire inca mai poate fi revendicata de catre cineva. „Nu putem investi in ceva ce nu este sigur ca este al nostru. Avem in vedere includerea castelului de la Sacel intr-un program de reabilitare, dar asta se va realiza in functie de buget sau exista si posibilitatea de a-l demola”, a afirmat unul dintre angajatii Serviciului Administratie, Domeniu Public si Privat al Consiliului Judetean, care nu a vrut sa-si dezvaluie identitatea, deoarece nu avea aprobare de la presedintele institutiei sa vorbeasca.
Conducerea ISJ cunoaste si ea problema pe care o constituie castelul din curtea Scolii Speciale Sacel. „Am reinnoit astazi nota pe care scoala a facut-o Consiliului Judetean. Suntem constienti ca acea cladire reprezinta un risc si trebuie facut ceva in regim de urgenta. Am solicitat Consiliului Judetean sa ia masuri. O separare printr-un gard a unitatii de invatamant de castel ar fi ideala si ar opri accesul elevilor in zona”, a afirmat inspectorul scolar Ioan Sterea.

Ultima resedinta
a familiei Nopcsa

Constructia a fost ridicata in jurul anului 1800 si se pare ca a fost ultima resedinta a familiei Nopcsa, una dintre cele mai bogate din toata Transilvania, iar istoria ei este foarte zbuciumata. Atestarea documentara a familiei Nopcsa a avut loc in anul 1367 si s-a stins dupa aproape 700 de ani, in perioada interbelica, odata cu moartea ultimului descendent, baronul Franz Nopcsa.
Documentele istorice releva faptul ca intreaga avere a familiei Nopcsa, printre care se numara si castelul de la Sacel, a fost confiscata de Statul Roman dupa primul razboi mondial.

Cele mai citite

Record de intervenţii Salvamont: 132 de persoane salvate în ultimele 24 de ore

Din totalul apelurilor primite, cele mai multe au fost pentru Salvamont Lupeni Dispeceratul Naţional Salvamont a anunţat duminică dimineaţă un “record nedorit” în acest sezon...

Românii, tot mai nemulțumiți de viață: Criza politică urcă pe lista principalelor temeri

Războiul din apropierea României rămâne o sursă majoră de îngrijorare pentru 24% dintre respondenți Un sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES)...

Escrocherie turistică în Satu Mare: Treizeci de turiști păgubiți

Grupul a formulat o plângere penală colectivă, depusă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Satu Mare Treizeci de persoane, inclusiv doi minori, care au plătit...
Ultima oră
Pe aceeași temă