» Un raport al Prefecturii Bihor arata ca imobilul nu poate fi inapoiat fostilor proprietari
Castelul de la Cadea, revendicat de mostenitorii grofului Karoly Pongracz, nu poate fi retrocedat in natura. Aceasta este concluzia unui raport intocmit in urma unui control efectuat de Prefectura Bihor.
Prefectura a dispus efec-tuarea unei expertize din care sa rezulte valoarea lucrarilor care s-au efectuat, dupa nationalizarea Castelului de la Cadea.
"Din punct de vedere al Institutiei Prefectului, avand in vedere imobilele care au fost construite in perimetrul revendicat dupa anul 1949, nu se poate face retrocedarea in natura", se arata in raport. Castelul de la Cadea a intrat in atentia autoritatilor locale dupa ce au iesit la iveala informatii potrivit carora presedintele CJ Bihor, Alexandru Kiss, ar fi implicat in alocarea a peste 22 de miliarde de lei vechi in renovarea centrului, cu toate ca se stia ca acesta a fost revendicat. Presedintele CJ a precizat, ieri, ca "a semnat ca primaru" si nu a stiut ca imobilul respectiv fusese retrocedat. In ceea ce priveste alocarea fondurilor pentru reabilitare, presedintele Kiss a spus ca institutia pe care o conduce nu este implicata si ca banii au venit de la Guvern. "A fost un control de la Bucuresti la Centrul de la Cadea, in urma caruia acesta a primit avertisment sa renoveze spatiile pentru ca nu corespund normelor, in caz contrar va fi inchis. Cei de la Protectia Copilului ne-au cerut bani, dar nu am avut de unde sa le dam. Atunci au venit cu solutia tot cei de la Bucuresti care au spus ca banii pot fi solicitati de la Guvern", a declarat Alexandru Kiss. El a adaugat ca familia Pongracz a solicitat despagubiri, nu retrocedarea in natura. "Chiar daca se razgandesc, legea nu permite retrocedarea in natura", a conchis presedintele CJ Bihor.
ISTORIC
Revendicat in 2002
Imobilul revendicat a fost preluat de la Directia de Sanatate in anul 1991 de catre Centrul de Integrare prin Terapie Ocupationala Cadea. Centrul s-a reorganizat, incepand cu 1 ianuarie 2005, ca unitate fara personalitate juridica si a intrat in structura Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului. In data de 14.02.2002, Vilmos Pongracz si Karoly Pongracz au depus o notificare prin executor judecatoresc, inregistrata la Institutia Prefectului cu nr. 1677/2002, prin care solicita despagubiri pentru imobilele situate in localitatea Cadea Mica, in calitate de mostenitori ai fostului proprietar stefan Pongracz. In noiembrie 2006, reprezentantul legal al mostenitorilor, solicita restituirea in natura a imobilului cunoscut sub numele Castelul Pongracz, precum si "a altor imobile, terenuri si constructii anexe acestuia".