Piata de produse traditionale din Pacurari ascunde surprize dintre cele mai neplacute. De un asemenea episod a avut parte recent un barbat de 28 de ani, care a cumparat sapte kilograme de carne. Vinzatorul, nea Ghita din Cogeasca, i-a spus ca este de vita. A transat-o in fata lui. Cind a incercat sa o fiarba a constat ca face multa spuma, s-a schimbat la culoare, iar grasimea rezultata este galben portocalie. „Si era foarte atoasa”, descrie produsul tinarul. In urma reclamatiei depuse la DSV a aflat ca era carne de cal. Nea Ghita este cunoscut printre sateni. „Are un fel de bucatarie traditionala la el acasa”, spune primarul din Lectani.
Fiti foarte atenti cind cumparati produse din carne, mai ales, daca nu o faceti dintr-un magazin care are toate avizele si autorizatiile necesare. Un iesean a avut o surpriza de proportii in momentul in care a cumparat din piata traditionala Pacurari carne macra de vita, iar odata ajuns acasa a constat ca de fapt daduse banii pe un alt fel de carne, banuind doar ca este de cal. Suspiciunile i-au fost confirmate de catre reprezentantii Directiei Sanitar Veterinare, unde barbatul a facut reclamatie. Directorul pietelor din municipiu spune ca este interzisa comercializarea de carne macra, indiferent de provenienta.
„Mi-a prezentant-o ca fiind carne de vita”
Alexandru C. a cumparat vineri din piata traditionala din Pacurari sapte kilograme de carne, pentru care a platit 70 de lei. „Nu este prima data cind am cumparat de acolo. Stiu ca pe vinzator il cheama Ghita si ca este din Cogeasca (n.r. – comuna Letcani). De un an de zile iau de la el produse. Am mai nimerit si carne buna si mai putin buna, dar de data asta chiar avea un gust diferit. Am luat sapte kilograme, crezind ca este carne de vita. Cind am ajuns acasa si am inceput sa o gatesc, am vazut ca a facut foarte multa spuma, s-a schimbat la culoare, grasimea era de un galben-portocaliu si era foarte atoasa. Nea’ Ghita mi-a prezentant-o ca fiind carne de vita, nici pomeneala ca-i de cal”, povesteste ieseanul.
Barbatul a facut imediat reclamatie la Directia Sanitar Veterinara (DSVSA) Iasi, lasind si o proba din carne pentru analize. Suspiciunea i-a fost confirmata ieri dimineata. „Stim cazul, si s-a confirmat. Este carne de cal. Urmeaza acum sa facem toate demersurile necesare pentru a-l gasi pe acel comerciant la evidenta populatiei, sa-i verificam toate autorizatiile de comercializare plus carnetul de provenienta a produselor. Va fi sanctionat contraventional pentru fapta sa”, a precizat Mircea Susnea, director DSVSA Iasi.
Cristian Starica, directorul general al SC EcoPiata SA, societate ce administreaza toate pietele din oras, sustine ca este interzisa comercializarea carnii in piata traditionala. „Nu are cum sa fie vinduta carne pe taraba. Slanina afumata sau cirnati afumati poate, dar este interzisa categoric comercializarea carnii sau a produselor care sa necesite refrigerare. O sa verificam daca este asa si atunci vom aplica masurile de sanctionare care se impun in astfel de cazuri”, a precizat Starica.
Tinarul vrea sa faca plingere penala
Contactat telefonic, primarul din Letcani a afirmat ca-l cunoaste pe comerciant, dar nu a banuit niciodata ca acesta vinde carne si produse din carne de cal. „Toata lumea il stie pe nea’ Ghita din Cogeasca. Are un fel de bucatarie traditionala la el acasa. Face produse din carne, afumaturi si alte preparate traditionale. Nu am auzit niciodata pe nimeni sa spuna ca face produse din cal si nici ca a taiat vreunul. Nu avem un loc special unde sa se taie caii”, a precizat Stelian Turcu, primarul comunei Letcani.
Pina la prinderea si sanctionarea comercianului, Alexandru C. este hotarit sa mearga mai departe cu demersurile. „Am sa fac plingere penala pentru inselaciune cu privire la locul de provenienta a carnii. Chiar daca este comestibila, carnea de cal este cea mai vulnerabila cind vine vorba de bacterii. Era sa-i dau carne de cal copilului meu, care are 8 luni. In fata mea a transat carnea, acolo pe taraba. Este inadmisibil”, a incheiat Alexandru.
„Ziarul de Iasi” a incercat sa ia legatura si cu vinzatorul, dar pina la inchiderea editiei acesta nu a putut fi gasit.
––-
„La carnea de cal totul este posibil, inclusiv antrax-ul”
„Carnea de cal este la fel de comestibila ca si cea de porc, vita sau pui. Dar, ca orice animal care nu a fost taiat intr-un abator, carnea nu este certificata, animalul poate fi bolnav. Exista un arsenal de bacterii pe care animalul le poate avea si care produc boli infectioase. Totul este posibil, inclusiv antrax-ul. Mai mult decit atit, consumatorul trebuie infomat asupra felului de carne. Multi oameni care nu maninca in mod obisnuit carne de cal sint alergici sau cine stie. Nu poti sa nu informezi clientul asupra produsului pe care-l cumpara”, a detaliat Mircea Susnea, directorul Directiei Sanitar Veterinare.