» Caramizile desprinse de pe fatada unui bloc din Timisoara au omorat o tanara de 23 de ani
» Autoritatile se acuza reciproc de neimplicare in rezolvarea problemei ornamentelor periculoase de pe blocuri
O tanara de 23 de ani a murit lovita de caramizile ornamentale desprinse de pe un bloc din Timisoara. Tragedia a avut loc duminica in fata unui bloc de zece etaje de pe Calea sagului. Un tanar a scapat cu rani usoare, dar Lia Corina, fata de 23 de ani, si-a pierdut cunostinta in urma loviturii. Martorii au chemat ambulanta, iar tanara a fost transportata la Spitalul Judetean. Medicii au facut eforturi disperate sa-i salveze viata, dar, dupa doua ore, fata a decedat. Lia Corina era din comuna Eselnita, judetul Mehedinti. Absolvise anul trecut Facultatea de Asistenta Sociala din Timisoara. Politia a demarat o ancheta pentru a stabili vinovatii.
Administratorul imobilului de pe Calea sagului nr. 72-78, Eugen Buzneanu, a declarat, pentru Romania libera, ca asemenea incidente au avut loc si anul trecut, dar atunci nu a fost nimeni ranit. "Anul trecut, am fost la fiecare apartament si le-am zis ca e periculos, asa ca oamenii au luat lame de spart gheata si le-au dat jos, fiecare de la apartamentul lui. Au dat si cu ranga in unele si nu s-au desprins", a spus Buzneanu. El crede ca vinovat pentru drama de duminica este constructorul blocului. "Nu e posibil sa pui asa ceva pe blocuri. Fata a avut si ghinion. Era la un metru si jumatate de bloc", a mai spus administratorul blocului, care a fost construit acum 30 de ani.
Inspectoratul Teritorial in Constructii Timis si-a declinat responsabilitatea in acest caz. "Pentru ca nu este o problema de structura, ci de fatada, situatia revine Directiei de Urbanism din Primarie", a declarat Verginia Popescu, inspector general.
La Primaria Timisoara, raspunsul a fost similar. "Nu vad ce legatura sa aiba Directia de Urbanism cu aceasta problema. Ma indoiesc ca este de competenta noastra. Din pacate este de competenta Inspectoratului in Constructii", a precizat seful Directiei de Urbanism, arhitectul-sef Sorin Ciurariu.
PERICOL
Mii de blocuri din Timisoara au aplicate pe fatade caramizi ornamentale, care pot accidenta grav trecatorii, mai ales ca lucrarile s-au facut acum mai bine de 30 de ani. Un adevarat pericol public sunt si fatadele cladirilor istorice. Timisoara are 600 de cladiri considerate monumente protejate, concentrate mai ales in zonele istorice, Cetate, Fabric si Iosefin. Peste 90% din imobile trebuie renovate. Un studiu recent a relevat ca mai mult de doua treimi dintre fatade sunt intr-o stare proasta sau foarte proasta, iar o treime din acoperisuri sunt distruse. Ultimul accident mai grav a distrus cateva masini parcate in fata Bibliotecii Judetene din Piata Libertatii, in vara lui 2005.