16.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialCapitala Regiunii Sud-Est va fi Brăila? „O bătaie de joc“

Capitala Regiunii Sud-Est va fi Brăila? „O bătaie de joc“

Brăila, capitala Regiunii SE? Aceasta este întrebarea pe care multă lume o pune după ce în presă au apărut informaţii noi despre regionalizare. Reacţiile nu au întârziat să apară.  Europarlamentarul Sebastian Bodu, constănţean, a cerut ieri public primarului Constanţei, prin intermendiul unei reţele de socia­lizare, să se opună unui astfel de demers. „Solicit primarului Constanţei, Radu Mazăre, să îşi exercite influenţa politică în USL pentru a modifica proiectul de regionalizare a României, conform căruia reşedinţa Regiunii Sud-Est, cuprinzând judeţele Brăila, Buzău, Cons­tanţa, Galaţi, Tulcea şi Vrancea va fi în municipiul Brăila. Indiferent care au fost criteriile după care s-a făcut această desemnare, nu există nici un motiv economic, administrativ sau geo-politic pentru care reşedinţa să nu fie municipiul Constanţa, ci municipiul Brăila sau oricare alt municipiu de pe raza noii regiuni. Este pur şi simplu o bătaie de joc şi o insultă la adresa locuitorilor celui mai mare şi mai important oraş al regiunii”, spune Bodu. Acesta mai afirmă că dacă primarul Mazăre nu va interveni pentru a modifica această decizie ”înjositoare”, va solicita public organizarea unui referendum local, astfel încât presiunea asupra primarului, singurul care poate propune organizarea referendumului, să vină chiar din partea constănţenilor.

 

Referendum în 2011

Consiliul Judeţean Constanţa a organizat, pe 6 noiembrie 2011, un referendum pentru a consulta populaţia cu privire la reorganizarea judeţeană propusă atunci de PDL. Majoritatea celor care au participat, 95%, nu au fost de acord cu reorganizarea, dar referendumul nu a fost validat pentru că la el nu s-au prezentat 50% plus 1 din numărul alegătorilor înscrişi pe listele de vot. Reprezentanţii CJC au reclamat faptul că, dacă s-ar fi luat în considerare numărul real al locuitorilor, aşa cum reiese din ultimul recensământ, referendumul ar fi fost valid.

Regiunea SE ar urma să cuprindă judeţele Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Tulcea şi Vrancea.  

Cine va conduce?

Stabilirea capitalei regionale nu este singura dispută în ceea ce priveşte regionalizarea. De acum se anunţă o confruntare interesantă în ceea ce priveşte numirea sau alegerea viitorului preşedinte al regiunii SE. Numele vehiculate până acum sunt Nicuşor Constantinescu, actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, dar şi Miron Mitrea, unul dintre liderii importanţi ai PSD, apropiat de conducerea PSD Constanţa.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă