2 C
București
duminică, 29 decembrie 2024
AcasăSpecialCapitala europeana a dezorganizarii romanesti

Capitala europeana a dezorganizarii romanesti

Pentru Sibiu faptul ca va fi capitala culturala a Europei in 2007 poate fi o mare oportunitate. O parte dintre lucrurile bune se vad deja in centrul vechi al orasului. Burgul revine pe zi ce trece la stralucirea de altadata. Problemele pentru Sibiu incep, insa, cu cat se apropie anul viitor. Zeci de programe trebuie finantate din bugetul judetului, iar CJ se pare ca nu prea are bani sa plateasca nota.
Nici Ministerul Culturii nu este intru-totul pregatit sa gestioneze un program atat de complex. "Pastorul” national al culturii a numit in functia de Inalt Comisar pentru Proiect un personaj extrem de controversat, Sergiu Nistor, fostul coordonator al programului de renovare a operei lui Brancusi de la Targu Jiu.
Nistor a fost acuzat ca a deturnat fonduri si ca a executat lucrarile de restaurare cu o firma a finului sau, la preturi mult peste cele ale pietei. Un asemenea personaj, asupra caruia planeaza anumite suspiciuni nu cred ca era oportun sa fie pus in fruntea unui proiect cu care vrem sa convingem Europa ca suntem o tara demna de luat in seama.
Revenind la autoritatile locale, nu putem sa nu observam diletantismul cu care a abordat Consiliul Judetean derularea proiectului. Administratia judetului nu are bani pentru cofinantarea unor programe culturale, vitale pentru indeplinirea misiunii proiectului. Lipsa fondurilor a fost pusa in discutie recent, la doar cateva luni pana la inceperea Programului.
In momentul in care s-a hotarat depunerea candidaturii Sibiului la statutul de "Capitala Culturala Europeana” pentru anul 2007 ar fi fost normal sa existe deja solutii pentru finantarea proiectului de catre autoritatile locale. Se pare, insa, ca nu a fost asa si ca administratia judetului s-a trezit acum ca mai are nevoie de 14,7 milioane RON pentru cofinantarea proiectelor culturale care cad in sarcina sa.
Conceptia organizarii evenimentului din Sibiu este gresita pentru ca institutiile implicate nu comunica eficient intre ele. Altfel nu s-ar fi ajuns in situatia in care s-au propus proiecte mult peste capacitatea de finantare. Cu alte cuvinte, Programul "Sibiu – Capitala Culturala Europeana” s-a intins mai mult decat ii este plapuma.
Riscurile unui esec sunt enorme cu atat mai mult cu cat lumea intreaga este cu ochii pe Romania, probabil cea mai noua membra a UE in momentul derularii programelor de la Sibiu. Programele care se vor derula pot fi privite ca un examen al tarii noastre de a se integra, cultural si organizatoric, la cerintele europene, iar Consiliul Judetean anunta in al doisprezecelea ceas ca nu are bani suficienti ca sa sustina anumite proiecte, selectate deja pentru a fi puse in practica.
Ce se va intampla daca acesti bani nu se vor gasi? Programul, deja stabilit pentru "Sibiu – Capitala Culturala Europeana”, va fi redus cu toate consecintele ce decurg din acest gest. Europa se va convinge inca o data ca Romania nu este capabila sa duca la bun sfarsit un program amplu, care implica o colaborare intre institutiile statului.
Mai mult, Sibiul va pierde imaginea foarte buna de care se bucura in lume, chiar daca se va alege cu centrul istoric renovat. Romania va intra cu stangul intr-o Europa in care oricum este greu de integrat. Consiliul Judetean Sibiu va functiona in continuare impasibil si fara sa fie tras la raspundere pentru proasta organizare a proiectelor in care a fost implicat.

Cele mai citite

Tranzacția E.ON Energie România – MVM, în vizorul autorităților române

Ministrul Energiei asigură că interesele naționale vor fi prioritare Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că vânzarea E.ON Energie România către compania maghiară MVM nu...

Pompierii și specialiștii IT, în topul încrederii românilor. Politicienii și jurnaliștii, pe ultimele locuri (sondaj IRES)

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de aproape o mie de persoane, prin metoda CATI Pompierii și specialiștii IT sunt profesiile în care românii...

Românii, tot mai nemulțumiți de viață: Criza politică urcă pe lista principalelor temeri

Războiul din apropierea României rămâne o sursă majoră de îngrijorare pentru 24% dintre respondenți Un sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES)...
Ultima oră
Pe aceeași temă