» Doi romani vor fi cercetati penal pentru introducerea in tara a uneltelor de pescuit interzise de lege.
» De la inceputul anului au fost confiscate plase monofilament destinate comercializarii cu o lungime de 13, 5 kilometri.
Fenomenul braconajului s-a intensificat la inceputul acestui an. Pe langa numarul mare de transporturi de peste fara documente de provenienta interceptate in sud- estul tarii, braconieri prinsi in flagrant pe luciurile de apa, politistii de frontiera s-au confruntat cu doua cazuri de contrabanda mai putin obisnuite. In bagajele a doi cetateni romani ce au intrat in Romania prin punctul de frontiera Vama Veche s-au decoperit 114 plase monofilament de provenineta thailandeza. Acestea erau ambalate astfel incat sa ocupe cat mai putin loc si sa nu fie observate de politisti. Prima captura a fost realizata la sfarsitul saptamanii trecute, iar ieri politistii au retinut si cel de-al doilea transport. Cei doi barbati, Pavel Marcel si Ion Adrian au declarat oamenilor legii ca au procurat uneltele de pescuit din Turcia, respectiv Bulgaria.
Plasele urmau sa fie comercializate pe piata locala si impreuna totalizeaza
13, 5 kilometri. "Astfel de plase nu se gasesc in magazinele din Romania. Sunt interzise prin lege" a precizat agentul de politie Marius Niculescu, purtatorul de cuvant al Directiei Politiei de Frontiera Constanta. Specialistii in domeniul pescuitului considera acest gen de plase fabricate in Asia drept cele mai rezistente si in acelasi timp, periculoase pentru fauza acvatica. Nylonul din care sunt confectionate are o compozitie speciala ce ofera o rezistenta sporita in utilizare, se rup foarte greu, de unde si interesul braconierilor de a-si procura acest tip de plase monofilament. Pe numele celor doi barbati au fost intocmite actele premer-gatoare cercetarii penale pentru detinerea si comercializare a uneltelor de pescuit interzise.
» 500 de dosare penale
Politistii de frontiera au constatat pe tot parcursul anului trecut 309 cazuri de braconaj in urma carora 498 de persoane au ajuns in fata instantelor. Cum condamnarile pentru braconaj sunt extrem de rare, pescarii platesc sau nu amenzile, dupa care se intorc la activitatile de braconaj. In urma actiunilor din 2008 s-au ridicat in vederea confiscarii 64 ambarcatiuni, 1.194 plase de pescuit, 14.587 kg peste din diferite specii, dintre care 23 kilograme de sturion si 79 kilograme de icre.