Fostul premier a prezentat o Hotărâre de Guvern care permite instalarea de camere de supraveghere video în secţiile de votare.
Camerele video folosite pentru supravegherea examenului de Bacalaureat ar putea fi mutate în secţiile de votare de la referendumul pentru demiterea preşedintelui României, Traian Băsescu, ce va avea loc în data de 29 iulie. Propunerea îi aparţine primarului din Cluj-Napoca, fostul premier Emil Boc. „Este un lucru perfect legal, care a fost permis şi la alegerile prezidenţiale din anul 2009”, a spus Emil Boc. Primarul Clujului a prezentat şi o Hotărâre de Guvern, nr. 1.045/2009.
Această hotărâre a permis instalarea de camere video în secţiile speciale. Ea a fost emisă de Guvern în perioada în care Emil Boc era prim-ministru. Primarul Clujului a prezentat documente din care reiese că această hotărâre a fost contrasemnată de patru dintre miniştrii PSD de la acea vreme. Este vorba de fostul ministru al Agriculturii, Ilie Sârbu, care este socrul lui Victor Ponta, de ministrul de atunci şi de acum al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, de ministrul de atunci al Sănătăţii, Ion Bazac, precum şi de fostul vicepremier Dan Nica, în prezent ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.
„Atunci când a fost emisă această Hotărâre de Guvern, la masa Guvernului, în calitate de ministru pentru Relaţia cu Parlamentul, stătea Victor Ponta”, a mai spus Emil Boc. El a adăugat că, dacă astfel de camere de supraveghere au fost instalate la alegerile prezidenţiale, este cu atât mai legitim ca ele să fie instalate şi la referendumul pentru demiterea preşedintelui. Emil Boc a prezentat şi soluţia pentru ca referendumul să fie supravegheat video cu cheltuieli minime. El a propus să fie utilizate camerele pentru secţiile speciale din anul 2009, precum şi camerele care au fost folosite în acest an pentru supravegherea examenului de Bacalaureat.
În cazurile în care vor exista secţii pentru care nu ajung camerele video deja disponibile şi aflate în proprietatea statului român, Emil Boc propune achiziţionarea unor camere video. „Este vorba de nişte camere care sunt foarte ieftine, dar care îşi îndeplinesc rolul de supraveghere”, a mai spus primarul din Cluj-Napoca.
Care este motivaţia propunerii
Emil Boc a explicat faptul că, dacă vor exista suspiciuni legate de organizarea corectă a referendumului din data de 29 iulie, există riscul compromiterii definitive a României în faţa partenerilor săi occidentali. Fostul premier a mai spus că, deja, imaginea României a fost compromise de ceea ce el a numit „un atac nemaiîntâlnit la adresa democraţiei şi a statului de drept”.
Este vorba de suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, de demiterea preşedinţilor celor două camere ale Parlamentului, de înlocuirea Avocatului Poporului, de restrângerea atribuţiilor Curţii Constituţionale, precum şi de o serie de modificări legislative.
Şi PDL ar fi vrut mai multă putere
Emil Boc a recunoscut faptul că, în PDL, au fost politicieni tentaţi să încerce forţarea legii, pentru a dobândi mai multă putere. Însă Emil Boc a adăugat că el s-a opus oricărei tentative de a-l schimba, de exemplu, pe Avocatul Poporului, cu toate că acesta a atacat o serie de ordonanţe, cum ar fi cea referitoarea la interzicerea cumulului pensiei cu salariul.