14.1 C
București
marți, 17 septembrie 2024
AcasăSpecialBistriţa are buget mai mare decât Ţinutul Secuiesc

Bistriţa are buget mai mare decât Ţinutul Secuiesc

Unul dintre cele mai importante oraşe din Transilvania are un buget de aproape 200 de milioane de lei, în scădere faţă de anul trecut, dar mai mare decât Sfântu Gheorghe şi Miercurea Ciuc la un loc

 

Bugetele marilor oraşe din Transilvania în 2012 sunt în creştere faţă de anul trecut, în special datorită sumelor importante venite dinspre Uniunea Europeană. Există, însă şi o excepţie, tocmai dintr-un judeţ recunoscut pentru aplicarea la proiectele europene. Bugetul general al oraşului Bistriţa în acest an este de 189 de milioane de lei, mai mic cu 0,27% comparativ cu cel declarat de către administraţia locală în 2011. Diferenţa nu e mare, însă pare enormă atunci când vine vorba de alocarea unor sume de bani pentru diferite instituţii din oraş sau pentru investiţiile ce ar trebui terminate în acest an.

Interesant este că banii veniţi în urma unor proiecte europene la care participă administraţia locală sunt cu peste 20 de milioane de euro mai mari decât în 2011. Astfel, valoarea proiectelor cu finanţare nerambursabilă, aflate în realizare anul acesta, este de peste 26 de milioane de euro, în condiţiile în care în 2011 aceasta era de puţin peste două milioane de euro. „Totuşi, anul 2012 nu are un buget la fel de bun ca cel din 2011. Vom încerca să facem o completare a veniturilor, pentru că acestea sunt mai mici. Astfel, în acest an avem trecute la venituri suma de 189 de milioane de lei, o scădere de 0,27%, în timp ce cheltuielile sunt de 192 de milioane de lei, faţă de anul trecut, când am avut 208 milioane. Atunci a existat o diferenţă aşa de mare între venituri şi cheltuieli pentru că am avut venituri din 2010 ce au fost transferate pe 2011”, a explicat primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu.

Din cei 189 de milioane de lei, Consiliul Local a decis să aloce mai mult de jumătate, 105 milioane, pentru investiţiile din oraş, aproximativ 11 milioane pentru repararea străzilor, iar 47 de milioane de lei pentru învăţământ.

Sfântu Gheorghe, capitala tineretului

Chiar şi cu un buget ceva mai mic decât în 2011, Bistriţa se poate compara cu Sfântu Gheorghe şi Miercurea Ciuc, la un loc, din acest punct de vedere. Cele două municipii din Covasna şi Harghita au stabilit pentru acest an bugete de 90 de milioane de lei, respectiv 93 de milioane de lei. Bugetul de la Sfântu Gheorghe are o valoare aproximativ egală cu cea din 2011, iar banii ar ajunge pentru rezolvarea principalelor probleme din oraş, cu excepţia uneia singure. „Aportul oraşului la asigurarea proiectului, realizat din fonduri comunitare, Parcului Industrial de la Câmpul Frumos ar fi unul destul de mare. Valoarea nerambursabilă de finanţare este doar de 50%, însă discuţiile cu diferite firme din oraş, dar şi cu investitori din Europa de Vest, sunt în derulare”, a declarat primarul din Sfântu Gheorghe, Arpad Andras. Unul dintre obiectivele importante ale oraşului în acest an îl reprezintă declararea municipiului drept Capitala de tineret a Ţinutului Secuiesc, iar pentru acest capitol a fost alocată suma de 500.000 de lei. Pe de altă parte, Miercurea Ciuc se laudă pentru acest an cu 93 de milioane de lei, în timp ce veniturile au fost stabilite la 77 de milioane de lei, în cadrul unui buget centrat, în special, pe investiţii.

Buget pentru populaţie

Administraţia locală din Miercurea Ciuc a stabilit un buget pentru acest an care să creeze zeci de locuri de muncă pentru populaţia din municipiul harghitean, şi nu numai. În acest sens au fost alocate, doar pentru investiţii, 25 de milioane de lei din totalul de 93 de milioane. „Avem un buget prudent, centrat pe investiţii, pentru că acestea garantează locuri de muncă şi funcţionarea economiei locale”, a declarat viceprimarul din Miercurea Ciuc, Attila Antal.

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Raed Arafat dă explicații despre posibilitatea unui sistem de tip Ro-Alert la cutremure

Şeful Departamenului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat, luni, că nu se vor da mesaje de tip Ro-Alert la cutremure până...

Raed Arafat dă explicații despre posibilitatea unui sistem de tip Ro-Alert la cutremure

Şeful Departamenului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat, luni, că nu se vor da mesaje de tip Ro-Alert la cutremure până...

Reacţia unui turist din Polonia în drum spre Grecia după ce a văzut cum ninge pe Transalpina

La munte, au căzut primele ninsori din acest sezon. Pe Transalpina, drumarii deszăpezesc deja şoseaua, iar mai mulţi turişti au avut de suferit din...
Ultima oră
Pe aceeași temă