5.6 C
București
joi, 14 noiembrie 2024
AcasăSpecialBihorenii intra cu sacosa in Europa

Bihorenii intra cu sacosa in Europa

Din punct de vedere al preturilor, Oradea este deja un oras european. Ca dovada, alimentele de baza, si nu numai, au ajuns sa coste mai mult sau cel putin la fel cu cele din Ungaria. Astfel, multi romani din apropierea granitei si-au reluat vechiul obicei, care se practica imediat dupa Revolutie, acela de a aduce produse din tara vecina, alimentare sau imbracaminte, pentru a le vinde in piete sau la cunostinte. Desi nu se imbogatesc, cei care practica aceasta afacere castiga atat cat sa aiba un trai decent.
Imediat dupa aderarea Ungariei la Uniunea Europeana vecinii de dincolo de granita au luat cu asalt supermarket-urile si pietele din Oradea, deoarece preturile crescusera foarte mult in tara lor. Acest fenomen a inceput sa se diminueze, insa, in cateva luni, cand preturile din Oradea au crescut, iar venirea ungurilor la cumparaturi in Romania nu se mai justifica.

Produse vandute ca painea calda

Comerciantii din Piata Rogerius au povestit ca in perioada respectiva aveau vanzari foarte bune, intrucat cetatenii maghiari cumparau foarte mult. „Erau zile cand aduceam marfa si pana seara nu ne mai ramanea nimic. Dupa ce nu au mai venit la cumparaturi mi-au scazut vanzarile cu 90 la suta”, a declarat Viorica B.
Totodata, pe langa alimentele de baza ungurii mai cumparau si produse de lux. „Cumparau imbracaminte si incaltaminte de calitate si scumpa. Au incetat sa vina la sfarsitul anului trecut in principal din cauza intaririi leului si paritatii leu forint”, a precizat Mariana Cibu, director al unui centru comercial din Oradea.
Fenomenul a fost confirmat si de lucratorii din vama. „In urma cu ceva timp erau intr-adevar foarte multi cetateni maghiari care veneau la cumparaturi in Romania”, a precizat Ovidiu Todut, sef de tura in Vama Bors. Un cetatean maghiar, proprietar de bar in Ungaria, a spus ca ducea din Romania alcool, benzina, tigari si chiar si fructe, care erau mult mai ieftine aici.
Ca urmare a cresterii preturilor insa, tot mai multi bihoreni merg la cumparaturi in tara vecina. Unii spun ca produsele din Ungaria nu sunt cu mult mai ieftine, dar merg sa se aprovizioneze o data sau de doua ori pe luna. Totodata, raportul calitate-pret este inca un factor care ii determina sa-si faca cumparaturile in Ungaria.

La cumparaturi in Ungaria de doua ori pe saptamana

Pe langa oradenii care merg sa-si faca aprovizionarea pentru consumul propriu, mai sunt si cei care traiesc din micul trafic. O data sau de doua ori pe saptamana, acestia se duc in Ungaria si aduc produse pe care le vand pe urma in Oradea. Pietele din municipiul resedinta a judetului sunt pline de astfel de produse.
Sunt, insa, „afaceristi” care si-au format o clientela si vand de acasa sau merg pe la firme. „Merg destul de des in Ungaria. Mie imi convine foarte mult si sunt multumita nu doar de pret, ci si de calitatea produselor. De obicei imi cumpar produse alimentare, dar si haine. Atunci cand nu pot sa merg eu la cumparaturi stiu pe cineva care aduce marfa de acolo si chiar daca isi mai adauga ceva tot mi se pare rentabil”, a afirmat Elena C. din Oradea.
In magazinele din Nyiregyhaza (Ungaria), zaharul si uleiul pot fi cumparate la 30.000 de lei vechi, orezul la 20.000 de lei vechi, carnea de porc costa in jur de 100.000 de lei vechi, pulpele de pui pana la 80.000 de lei, iar carnea de curcan pana la 160.000 de lei. Cafeaua boabe, de provenienta austriaca, ajunge pana la 140.000 de lei kilogramul.

Cele mai citite

Rusia e gata să facă pace cu Ucraina. Ce rol va avea Donald Trump

Rusia este deschisă negocierilor privind încetarea războiului din Ucraina dacă acestea sunt iniţiate de preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat joi ambasadorul...

Marcel Ciolacu îi cere demisia lui Ioan Chirteș, președintele Comisiei pentru controlul SRI

Premierul Marcel Ciolacu îi cere miercuri demisia preşedintelui Comisiei pentru controlul SRI, Ioan Chirteş, după afirmaţiile sale privindu-l pe George Simion, el arătând că...

Investițiile străine în România cresc, dar numărul noilor companii cu capital străin scade semnificativ

Italia deține cel mai mare număr de firme (53.411) înregistrate în România Investițiile directe ale nerezidenților în România au totalizat 5,362 miliarde de euro în...
Ultima oră
Pe aceeași temă