-3 C
București
sâmbătă, 18 ianuarie 2025
AcasăSpecialBerea de Reghin, relansata de un matematician

Berea de Reghin, relansata de un matematician

Un dascal de matematica vrea sa readuca pe piata celebra bere de Reghin. Dumitru Matei a pus pe picioare o fabrica in comuna sa natala, Ibanesti Padure, judetul Mures, ce a fost dotata cu instalatii moderne si tehnologie de ultima ora. Noua licoare va fi produsa din apa de cristal a raului Gurghiu.
Proprietarul fabricii sustine ca este vorba de un produs ecologic, fermentat normal, pasteurizat si maturat, fara aditivi. El mai spune ca fabrica va avea o productie mica, dar de calitate, zonala, asa cum sunt sutele de marci de bere din Germania sau Cehia.
Fost actionar al unei fabrici de bere din Gurghiu, lui Dumitru Matei i-a venit ideea de a porni o noua afacere dupa ce baiatul sau, student la facultatea de calculatoare, a gasit pe Internet o oferta de vanzare a unor utilaje pentru producerea bauturii. El a plecat, in mai 2006, in Gheorgheni, a batut palma cu vanzatorul si s-a intors acasa, unde si-a facut o firma si a luat un credit.
“M-am gandit si la un proiect Phare, dar toate procedurile ma tineau in loc”, a spus Matei. Urmatorul hop a fost cel birocratic, cu zecile de avize de la toate autoritatile posibile. Hala a inceput-o in 17 iulie, iar in trei luni a terminat lucrarile si a instalat utilajele, o investitie de 300.000 euro. Astfel, pe o suprafata de 200 de metri patrati, in centrul localitatii Ibanesti Padure s-a inaltat o fabrica cu care toti locuitorii se mandresc.

Lansare de Ziua femeii

Prima bere “Reinberg” va iesi pe piata pe la jumatatea lunii februarie, urmand ca de Ziua Femeii sa intre in productie normala, cu lansarea oficiala de rigoare. “Berea de acum este o cacealma, facuta din esente, tot felul de chimicale. Eu respect reteta traditionala a berii de Reghin. Toti berarii se gandesc numai la bussiness, eu vizez, insa, calitatea, pentru ca altfel nu poti intra cu succes pe piata. Voi face bere ecologica, naturala, bine fermentata, maturata, cu alcool de maximum 5 la suta, care sa se alinieze la marcile de supercalitate din Europa”, sustine intreprinzatorul.
Deocamdata, fabrica poate produce doar 10 hectolitri pe zi, insa are in vedere un credit de 1,5 milioane de euro, pentru o crestere a productiei zilnice la maximum 150 de hectolitri, si achizitionarea unei linii performante de imbuteliere. Proprietarul sustine ca unitatea nu se va extinde mai mult, berea sa va fi una zonala, de elita. El sustine ca va fi ajutat de cei circa 50 de specialisti, selectati dintre fostii angajati ai fabricii “Silva”. De asemenea, pentru Dumitru Matei, desfacerea e cea mai mica problema, deja avand solicitari in Ardeal si in sudul tarii, Bucurestiul in special, care ii cer de 10 ori mai mult decat poate produce.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă