3 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSpecialBatalie pe banii pentru gunoaiele Timisoarei

Batalie pe banii pentru gunoaiele Timisoarei

Lupte grele se dau pentru administrarea gropii de gunoi de langa municipiul Timisoara. Firma germano-americana care a primit dreptul de administrare a „bombei ecologice” de la Parta si-a pierdut licenta de functionare, astfel ca administrarea ar trebui preluata de Primaria Timisoara, prin firma sa specializata, „Retim”.
Administratia locala din orasul de pe Bega nu poate, insa, sa preia groapa, pentru ca nu are o hotarare de Consiliu Local. In acest timp, primarul comunei Sag, de care tine halda de resturi menajere, acuza firmele ca nu urmaresc decat banii de la Uniunea Europeana, care se vor acorda pentru inchiderea acestui obiectiv.
Reprezentantii Garzii Nationale de Mediu si cei ai Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodarire Comunala au retras licenta de functionare a SC „Kontex Business Group” SRL Bucuresti, pe motiv ca societatea presteaza activitatea de salubrizare in mod ilegal.
Dupa cum a anuntat, ieri, Prefectura Timis, decizia organelor competente a dus la rezilierea contractului de prestari servicii dintre Consiliul Local Sag si firma din Bucuresti.
Totodata, alesii din comuna au hotarat aprobarea prelungirii contractului de inchiriere intre CL Sag si Con-siliul Local Timisoara privind „Deponeul de deseuri solide Sag-Parta”, pana la realizarea licitatiei publice privind concesionarea terenului in cauza.
Reprezentantii firmei au atacat, insa, in instanta decizia de retragere a licentei de functionare, iar acum se bazeaza pe prevederile unei legi, care le-ar da dreptul sa mai functioneze inca jumatate de an. Cel putin asa sustine directorul „Kontex”, Romulus Iancu, cel care acuza ca aparitia societatii pe piata a deranjat pe multi si ca se fac „presiuni la nivel inalt” pentru a fi eliminati.
„Suntem ca un copil in fasa si vor sa ne omoare. Nu pot sa scape asa usor de noi, pentru ca nu vom pleca. Am facut investitii importante in gropile de gunoi din judet. La 5-6 lucram in forta, iar la alte 5 suntem in faza de licitatii pentru concesionare. Vom participa la orice licitatie in perioada urmatoare. Oricum, am actionat in instanta si nu vom pleca de la Parta”, a adaugat Iancu.

Edilul din Sag apeleaza la executorii judecatoresti

Primarul din Sag, democratul Venus Oprea, a recunoscut ca a acordat fara licitatie dreptul de administrare a gropii catre firma si a spus ca acest contract este mai avantajos in relatia cu „Kontex” decat cu Primaria Timisoara. „Ei faceau un lucru bun si ne dadeau chirie 2,5 miliarde lei pe an, nu un miliard, cat ne da Primaria Timisoara. Imi pare rau dupa ei, dar eu trebuie sa respect legea. Contracul semnat cu CL Sag prevede ca daca se pierde licenta de functionare se reziliaza contractul. Eu am tinut cu ei, dar sunt de partea legii”, a adaugat Venus Oprea.
Exasperat ca nu poate aplica legea, edilul a apelat si el la instanta, solicitand ca prin ordonanta presedintiala judecatorii sa dispuna evacuarea gropii. „In 48 de ore, probabil luni, vom primi decizia si executorii ju-decatoresti vor trebui sa scoata firma afara”, a mai afirmat Oprea.
De altfel, „Kontex” a intrat in forta in preluarea depuneului ecologic, in 1 august, angajatii firmei fiind acuzati ca au batut mai multi muncitori ai „Retim”.
Incurcaturile nu se opresc, insa, aici. Acordul semnat anterior cu Primaria Timisoara prevedea posibilitatea de prelungire a contractului cu administratia municipiului pana la organizarea unei licitatii, dar nu mai tarziu de sfarsitul acestui an. Oprea a spus ca i-a chemat la negocieri pe reprezentantii municipalitatii, dar acestia nu au venit inca.
„Am vorbit cu secretarul de la Timisoara si mi-a spus ca nu poate semna aceasta decizie pentru ca nu are hotararea Consiliului Local. Avem acum pe cap si Corpul de Control al Ministerului Administratiei si Internelor. Toti se bat pe banii europeni care vor veni pentru inchi-derea gropii. Eu asta cred”, este de parere primarul din Sag.
Bomba ecologica de la Parta trebuie inchisa pana in 2008, pentru aceasta operatiune fiind alocati 5 milioane de euro din bani europeni.

Cele mai citite

George Simion a întrerupt dezbaterea Antena 3 CNN de la Parlament. Ce spune despre legăturile cu Rusia și ofițerii GRU

Candidatul AUR la alegerile prezidențiale, George Simion, a întrerupt, marți seara, dezbaterea Antena 3 CNN de la Parlament. Acesta a fost întrebat de jurnaliștii...

România atinge cel mai mare preț al energiei din 2024, pe fondul producției scăzute de energie regenerabilă

Scăderea producției de energie solară, cauzată de lipsa luminii solare, a dus la un deficit de producție, ceea ce a crescut semnificativ prețul energiei România...

Un tânăr de 22 de ani a murit marți seara după ce a pierdut controlul mașinii și a lovit o pasarelă pietonală

Un tânăr de 22 de ani a murit, marți seara, după ce a pierdut controlul mașinii în timp ce mergea pe Șoseaua București-Ploiești, iar...
Ultima oră
Pe aceeași temă