Consilierul judeţean, Mihai Szeplekan, este convins că va deveni noul preşedinte al liberalilor clujeni, chiar dacă va trebui să îl învingă pe şeful său de la Consiliul Judeţean, Horea Uioreanu.
Cu aproape o lună rămasă până la alegerile generale din cadrul organizaţiei judeţene a PNL Cluj, a apărut, oficial, primul nume pe lista posibililor noi preşedinţi. În condiţiile în care actualul şef al filialei judeţene, senatorul Marius Nicoară, a anunţat că nu va mai candida pentru un nou mandate de preşedinte, lupta pare mai deschisă ca oricând, iar surprizele nu au întârziat să apară.
Vicepreşedintele PNL Cluj, Mihai Szeplekan, a fost, după propriile-i declaraţii, primul care şi-a depus candidatura pentru preşedinţia organizaţiei judeţene a liberalilor clujeni, funcţie pe care a anunţat că este gata să o preia de la Marius Nicoară. Oarecum neaşteptat, anunţul lui Szeplekan, în acelaşi timp şi consilier judeţean, vine la o lună după ce şeful său pe linie administrativă, Horea Uioreanu, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, şi-a făcut cunoscute intenţiile de a deveni, la rândul său, noul lider al PNL Cluj. Astfel, se prefigurează un duel între Szeplekan şi Uioreanu, care va fi arbitrat, într-un mod imparţial, crede actualul consilier judeţean, de către Marius Nicoară.
“Eu am vorbit cu domnul Nicoară şi i-am zis, într-o discuţie amicală, politică, faptul că vreau să candidez. Nu i-am cerut să mă susţină, i-am spus doar pentru că domnia sa este acum preşedintele PNL Cluj şi trebuie să fie primul informat. Domnul Nicoară a spus că va face un pas în lateral, nu unul în spate şi nu cred că nu va susţine eventuala echipă care va ieşi. Eu fac lângă dânsul de mulţi ani munca pe care trebuie să o facă un preşedinte, îmi place, am timp, pun suflet, cunosc fiecare membru PNL, fiecare organizaţie din judeţ, familiile lor sau problemele lor. Am dovedit că sunt un bun conducător, un om de echipă, am pus interesele echipei înaintea celor personale. Sunt ferm convins că, dacă va fi unul sau doi contracandidaţi, voi câştiga, pentru că ştiu ce este în teritoriu, am văzut, am simţit”, a declarat Mihai Szeplekan.
Echipă cu rivalul?
Actualul vicepreşedinte al PNL nu este speriat deloc de potenţiala candidatură a lui Horea Uioreanu, ba chiar invită cât mai mulţi liberali să se înscrie în această cursă. Szeplekan îl consideră pe preşedintele Consiliului Judeţean Cluj un membru al echipei sale, alături de Marius Nicoară, cu toate că Uioreanu poate deveni cel mai aprig adversar al său. “Aici, în faţa dumneavoastră, am ales să fiu singur pentru că echipa mea este tot partidul, Marius Nicoară, Horea Uioreanu, consilieri judeţeni, deputaţi, primar, organizaţiile de femei şi de tineret. Nu vreau ca, la un eventual contracandidat, să venim să ne batem în echipe. Eu am o vorbă, «puterea stă în aparenţa puterii». Mulţi par puternici, dar politica se face prin voturi şi singurul lucru cert este rezultatul alegerilor. Chiar vreau cât mai mulţi contracandidaţi, pentru că am văzut în ultima vreme că, atunci când există competiţie, lucrurile se mişcă, oamenii vin şi caută pe unul şi pe altul. Dacă ar fi un singur candidat, nu s-ar rezolva sau nu s-ar întâmpla nimic”, a mai spus Szeplekan. Alegerile din PNL Cluj vor avea loc în 14 septembrie, atunci când sunt aşteptaţi la vot aproximativ 700 de delegaţi din tot judeţul.
Personalitate puternică
Mihai Szeplekan va trebui să se lupte cu Horea Uioreanu, care a devenit vicepreşedinte al PNL la nivel naţional. Horea Uioreanu a reuşit să câştige trei bătălii importante în ultimul an. Prima a fost cea pentru şefia Consiliului Judeţean. Cea de-a doua a fost reprezentată de candidatura soţiei sale, Elena Uioreanu, pentru Parlament. Elena Uioreanu a devenit deputat şi este una dintre vocile ascultate în camera inferioară a Parlamentului. Cea de-a treia bătălie a fost cea pentru controlul filialei municipale. Aliatul lui Horea Uioreanu, consilierul judeţean Ioan Petran, a devenit liderul PNL Cluj-Napoca. La rândul său, Horea Uioreanu este convins că va câştiga şefia filialei judeţene a PNL. ”Au existat divergenţe de opinie, păreri diferite pe subiecte la fel de diferite, dar asta este normal, şi chiar indicat într-o organizaţie democratică. PNL este un partid viu, dreptul la opinie este respectat, chiar dacă asta duce, aparent, la divergenţe. Până în final, din contradicţie se naşte progresul… Nu-mi doresc să conduc o organizaţie unde nu se găsesc oameni care să aibă opinii şi curajul de a şi le susţine. Nu cred în teoria liderului unic, a conducătorului omnipotent. Aşa ceva nu există şi nici nu e semn de democraţie, iar eu cred cu sfinţenie în asta şi în libertatea cuvântului ca şi componentă a democraţiei. Ca urmare, nu am o strategie miraculoasă deoarece nu e nevoie. Să nu uităm că în PNL Cluj acum este campanie electorală, fiecare dintre cei care îşi doresc o funcţie poartă discuţii, încearcă să convingă cât mai mulţi colegi să-l voteze, aşa că poate deranjează orgolii. Dar despre divergenţe ireconcibiabile nu se poate spune că există. Suntem liberali cu toţii şi avem acelaşi ţel: mai binele comunităţii şi câştigarea preşedinţiei României!”, declara Horea Uioreanu într-un interviu publicat de România liberă.
Partid pe val
În acest moment, PNL Cluj se află în cea mai bună poziţie politică de la căderea regimului comunist. Chiar dacă nu a reuşit să impună vreun ministru, PNL Cluj are doi vicepreşedinţi la nivel naţional: Norica Nicolai şi Horea Uioreanu. De asemenea, are un europarlamentar, Norica Nicolai, un senator, Marius Nicoară, precum şi patru deputaţi: Elena Uioreanu, Adrian Oros, Radu Zlati şi Steluţa Cătăniciu. Horea Uioreanu deţine postul de preşedinte al Consiliului Judeţean, iiar un fost liberal, Mihnea Iuoraş, este subprefectul judeţului Cluj.