21.1 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialBasescu a facut o baie de multime la Tebea

Basescu a facut o baie de multime la Tebea

Peste 5.000 de persoane au participat, ieri, la Sarbatoarea de la Tebea pentru a comemora 133 de ani de la trecerea in nefiinta a lui Avram Iancu, unul dintre conducatorii revolutiei din 1848-1849. Prezent la comemorare, presedintele Traian Basescu a facut, dupa cum ii e obiceiul, baie de multime.
Jurnalistii prezenti la ceremonie, care au incercat sa-si faca treaba, au fost agresati de agentii SPP care il pazeau pe presedinte.

Oameni putini, organizare slaba

An de an, in a prima duminica a lunii septembrie, mii de oameni din intreaga tara se aduna la Tebea pentru a-i cinsti memoria celui care a fost numit de tarani Craisorul Muntilor. De aceasta data sarbatoarea nu s-a bucurat de o prezenta prea numeroasa din partea publicului larg, probabil datorita faptului ca an de an politicienii au profitat de sarbatoare pentru a atrage electoratul de partea lor.
Ceremonia a inceput la ora 10, cand presedintele Romaniei, Traian Basescu, a ajuns la cimitirul din Tebea, acolo unde a fost inmormantat Avram Iancu, in anul 1872. ''Intotdeauna, la mormantul lui Iancu ai sentimentul ca vorbele sunt de prisos. El a iesit din viata si a intrat direct in istoria natiunii pe care a slujit-o. De cate ori vin la Tebea, am sentimentul ca vin acolo unde hotarul demnitatii nationale nu poate fi trecut niciodata. Am acelasi sentiment pe care il am la mormantul lui Stefan cel Mare. Sunt doua legende ale istoriei noastre pe care le port in suflet si cred ca dragostea de pamant, dragostea de tara, dragostea de copii, dragostea pentru eroii natiei este ca si dragostea de mama: se poarta in suflet si se striga foarte rar'', a afirmat presedintele Traian Basescu. Dupa depunerea de coroane si ceremonia religioasa, presedintele Traian Basescu a plantat un puiet de gorun in locul „Gorunului lui Horea”, distrus in urma cu doua luni de o futuna.
Ulterior, presedintele si-a schimbat costumul sobru cu haine lejere si s-a plimbat prin multime, salutandu-i prieteneste pe barbati cu o strangere de mana, sarutand femeile pe obraz si acordand autografe. Unii s-au bucurat de prezenta presedintelui si l-au ovationat salutandu-l cu un prietenesc „Sa traiti bine!”, insa au fost multi si cei care i-au amintit ca sunt amarati, au pensii foarte mici si multe necazuri.
Voci din multime au strigat: „Salutati-l pe matelot!”, sau au scandat „Sa traiti bine! Sa muriti sanatos!”. Traian Basescu s-a oprit la cortul PD, unde a mancat mici si visli alaturi de fiica sa, Elena, dar si de seful cancelariei prezidentiale Elena Udrea. Apoi, presedintele s-a alaturat din nou multimii.

„Uneori, ziaristii trebuie obstructionati”

In momentul in care presedintele a intrat in multime agentii SPP insarcinati cu securitatea sefului Statului au inceput sa imbranceasca ziaristii. De asemenea, mai multe persoane au fost lovite cu coatele de catre garzile de corp. Ziaristii au explicat faptul ca doresc sa stea de vorba cu presedintele, la fel cum o faceau oamenii care i-au strans mana, insa agentii SPP au fost de neclintit. La serbarile nationale de la Tebea au mai fost prezenti vice-premierul Gheorghe Pogea, ministrul Muncii, Gheorghe Barbu si parlamentari de Hunedoara, Alba, Arad si Cluj.

Cele mai citite

Ucrainenii fac prăpăd în depozitele de muniții ale Rusiei

Lovituri aeriene ucrainene au vizat două depozite militare din sudul şi vestul Rusiei, folosite în special pentru stocarea de muniţie, în timpul nopţii de...

Boloș nu exclude creșterea taxelor după alegeri

Ministrul de Finanțe reamintește că România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară, începând din 2025 Marcel Boloș a declarat, într-o intervenție televizată, că România...

Accident mortal: un șofer a plonjat cu mașina în lacul Pantelimon

În urma verificărilor, polițiștii au constatat că șoferul nu avea permis de conducere Potrivit Brigăzii Rutiere a Capitalei, sâmbătă, în jurul orei 10,10, polițiştii au...
Ultima oră
Pe aceeași temă