14.7 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialBaschetul, sportul Transilvaniei

Baschetul, sportul Transilvaniei

Din cele patru echipe care au rămas în cursa pentru titlul de campioană în Divizia A de baschet masculin, trei sunt din această regiune a ţării.

 

La finalul sezonului regulat din Divizia A de baschet masculin, cinci echipe din Transilvania au ajuns în primul tur al play-off-ului. Mai departe s-au calificat, în semifinalele campionatului, trei formaţii, asta în condiţiile în care „U” Mobitelco Cluj a trebuit să treacă tocmai de „vecina” BC Mureş. În aceste condiţii, 75% dintre echipele care au rămas în lupta pentru titlul de campioană reprezintă regiunea care a cucerit anul trecut, prin „U” Mobitelco, primul titlu după o pauză de nouă ani. Semifinalele Diviziei A vor debuta sâmbătă, atunci când BC Timişoara va întâlni formaţia clujeană, în timp ce Gaz Metan Mediaş va primi vizita „intrusei” CSU Ploieşti.

Se joacă după sistemul „cel mai bun din cinci meciuri”, astfel că primele două partide vor avea loc, în acest week-end, la Timişoara şi Mediaş. După ce „studenţii” clujeni au oprit supremaţia ploieştenilor în ediţia precedentă de campionat, există destule şanse ca evenimentul din 2011 să fi fost începutul unei mici tradiţii, iar titlul de campioană să rămână tot în Transilvania. Pe hârtie, BC Timişoara şi Gaz Metan Mediaş par favorite să joace finala, în condiţiile în care au fost cele mai în formă echipe pe tot parcursul sezonului regulat.

„U” Mobitelco are experienţa, însă, a patru finale jucate în ultimii şase ani, iar CSU Ploieşti a celor şapte campionate câştigate consecutiv până în 2010. Primele două meciuri, aşa cum s-a întâmplat şi în primul tur al play-off-ului, ar putea fi decisive în stabilirea celor două finaliste.

Dacă îşi vor fructifica avantajul terenurilor proprii, BC Timişoara şi Gaz Metan Mediaş ar porni, fiecare, cu un 2-0 la activ spre cele două partide de pe terenul adversarei, acolo unde trebuie să „fure” o singură victorie pentru a merge în finală.

„U” Mobitelco-CSU Ploieşti, finala dorită

În acelaşi timp, presiunea va fi mai mare pe cele două echipe gazdă din acest week-end, iar o singură înfrângere într-unul din cele două meciuri ar muta favorita în tabăra rivalei. Asta nu ar duce decât la posibilitatea unei noi finale, a treia consecutivă, între „U” Mobitelco Cluj şi CSU Ploieşti, serie dorită de majoritatea fanilor baschetului românesc. Timişorenii şi medieşenii vor face totul, însă, pentru a împiedica disputarea acestor partide.

„A fost greu cu CSM Bucureşti, mai ales din cauza presiunii de a fi eliminaţi după ce am condus aproape tot sezonul regulat, dar s-a terminat cu bine pentru noi. Chiar dacă suntem mai obosiţi decât clujenii, suntem pregătiţi pentru o nouă bătălie care începe sâmbătă. Ne gândim doar la acest meci”, a declarat Zlatko Jovanovic, unul dintre cei mai importanţi jucători ai Timişoarei. În acelaşi timp, medieşenii vor să aibă mai mult noroc în acest an, după ce au fost opriţi în drumul către finala sezonului trecut de către cei de la „U” Mobitelco Cluj, chiar în meciul decisiv. Partida cu CSU Ploieşti, din sala medieşeană, este privită şi ca o revanşă după evenimentele ce au avut loc în meciul din turul sezonului regulat, când ploieştenii s-au impus la „masa verde” după o greşeală la schimbare a Gazului. O eventuală calificare în finală ar fi cea mai mare performanţă a clubului sibian. 

BC Timişoara nu a scăpat de emoţii

Până ca întâlnirea cu „U” Mobitelco să devină una oficială, cei de la BC Timişoara trebuie să treacă, totuşi, printr-o decizie a Federaţiei Române de Baschet (FRB). Oficialii clubului bănăţean au fost reclamaţi de către reprezentanţii celor de la CSM Bucureşti pentru faptul că l-au folosit pe Branko Cuic, în meciul decisiv, fără ca acesta să aibă drept de joc. Timişorenii ar fi trebuit să plătească la FRB un fault tehnic făcut de jucătorul sârb în ultima partidă de la Bucureşti, lucru care, potrivit celor de la CSM, nu s-ar fi întâmplat. Bănăţenii, prin vocea managerului Adrian Vermeşan, i-au liniştit pe fani şi au spus că au plătit respectivul fault. O decizie oficială este aşteptată astăzi, dar sunt şanse mici, totuşi, ca BC Timişoara să fie eliminată din play-off.

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Industria mobilei din România, în scădere: Contribuție în 2023 cu 27% mai mică decât în 2016

În 2023, industria mobilei din România a adus o contribuție de 1,23 miliarde de euro la balanța comercială, înregistrând o scădere de 27% față...

Pilonul II de pensii: Ce trebuie să știe participanții despre retragerea fondurilor și continuarea investițiilor

Contribuția la Pilonul II de pensii este reglementată prin lege și reprezintă un procent din salariul brut al fiecărui angajat. În prezent, aceasta este...

Industria mobilei din România, în scădere: Contribuție în 2023 cu 27% mai mică decât în 2016

În 2023, industria mobilei din România a adus o contribuție de 1,23 miliarde de euro la balanța comercială, înregistrând o scădere de 27% față...
Ultima oră
Pe aceeași temă