1 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăSpecialBarometru economic banatean

Barometru economic banatean

l Numarul de firme din Timis este o mare necunoscuta atat pentru reprezentantii sindicatelor, cat si pentru noul presedinte al Camerei de Comert, Industrie si Agricultura a judetului. Daca primii, prin vocea liderului judetean al CNSLR „Fratia”, Adrian Negoita, au informatii ca Timisul ar avea peste 100.000 de firme, Georgica Cornu e mai modest in aprecieri si a spus ca in cel mai vestic judet al Romaniei ar fi inregistrate circa 45.000 de societati comerciale.
Pentru a lamuri aceasta dilema in privinta mediului de afaceri timisean, iata cateva date statistice: din decembrie 1990 pana in prezent, din cele 1.442.195 de firme infiintate in Romania, in Timis au fost inmatriculate 49.217 de firme, dintre care 105 cu capital de stat si 345 cu capital mixt, stat-privat.
In aceasta privinta, Timisul ocupa locul patru pe tara, cu un procent de 3,4 la suta din totalul firmelor din Romania, dupa Bucuresti (20 la suta), Cluj (4,5 la suta) si Constanta (4,2 la suta). In consens cu bilanturile depuse la Directia Generala a Finantelor din judet, actualmente sunt active 17.203 firme, dintre care 1.150 sunt membre ale Camerei de Comert, Industrie si Agricultura (CCIA). Ponderea acestora in economia timiseana este de 52 la suta, semn ca o buna parte din companiile puternice sunt membre ale CCIA.
Totodata, Timisul se situeaza pe locul al treilea pe tara, dupa Bucuresti si Constanta, la volumul de impozite si taxe generat de activitatea economica, fiind urmat de Brasov si Cluj.
l In ciuda zicalei care spune ca banatenii, cand nu mai au bani, schimba o suta de euro, populatia din Timis pare sa aiba o mai mare incredere in leul autohton decat in valutele forte. Desi, in 2005, plasamentele in depozitele in valuta pe plan national au crescut cu 15,4 la suta, iar cele in lei doar cu 10 la suta, in Timis economiile populatiei s-au concentrat mai mult in conturile in lei.
La sfarsitul anului trecut, valoarea depozitelor in lei din bancile din judet a fost de 761 milioane RON, in timp ce valoarea celor in valuta a fost de doar 466 milioane RON.
Pana si persoanele juridice au o mai mare incredere in leul autohton, aspect relevat de faptul ca din cele 428 milioane RON aflate in conturile societatilor comerciale, doar 131 milioane RON sunt detinute in valuta.
Preferinta banatenilor pentru lei, in contrast cu populatia din alte zone ale tarii care-si investeste economiile in valuta, este conturata si de tipul cardurilor bancare aflate la purtator. Din cele 274.823 de carduri active in Timis, 267.887 sunt emise in lei si doar 6.936 in valuta.
l SIF Banat-Crisana a hotarat sa plateasca dividende numai actionarilor care mai detineau actiuni la data de 16 mai, suma stabilita pentru o actiune fiind de 500 de lei vechi. Dupa cum s-a stabilit la Adunarea Generala Ordinara a Actionarilor, care a avut loc la sfarsitul lunii trecute, persoanele fizice care detin intre 200 si 5.000 de actiuni isi vor incasa banii prin mandat postal, expediat pe numele si adresa care figureaza in Registrul actionarilor, iar actionarii care au mai putin de 200 de parti sociale isi vor incasa dividentele in numerar, de la sediul central sau la sucursalele societatii.
Actionarii, persoane fizice sau juridice, care au mai mult de 5.000 de actiuni, vor primi banii prin virament intr-un cont bancar in lei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă