1.8 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăSpecialBanii românilor salvează turismul din estul Ungariei

Banii românilor salvează turismul din estul Ungariei

În condiţiile în care Ungaria se confruntă cu o criză economică fără precedent, banii turiştilor români sunt extrem de importanţi pentru operatorii turistici din Ungaria.

 

Apele termale atrag în Ungaria, la tratament, mii de români. Aceştia vin să-şi trateze reumatismele, dar şi alte boli, pe tot parcursul anului. Băi termale amenajate, cu medici specialişti există în oraşe, unde centrele de tratament sunt frecventate de bolnavi din toată Europa. Însă ştranduri cu apă termală funcţionează în aproape toate localităţile mai mari din apropierea frontierei cu România. Românii merg la băile termale de dincolo de graniţă pentru că sunt mai ieftine.

Centrul Gyopárosfürdő ­Orosháza folosit la tratament şi recuperare

Una dintre destinaţiile preferate ale românilor este Centrul Wellness Orosháza-Gyopárosfürdő. Acesta este situat la o distanţă de aproximativ cincizeci de kilometri de la Punctul de Trecere a Frontierei Turnu. Staţiunea este întinsă pe o suprafaţă de şase hectare şi este amplasată într-o rezervaţie naturală pe malul lacului Gyopáros şi se întinde pe o suprafaţă de 6.000 de metri pătraţi.

Băile de la Orosháza sunt cunoscute încă din anul 1869, când şeful medical regional din acea vreme, Laszlo Elek, a făcut primele analize la apa din lac şi la nămolul lacului, care erau folosite în tratamentul artritei. Apa celor trei lacuri cu efect curativ a atras localnicii din întreaga zonă, care au venit să-şi trateze sănătatea la Orosháza. În aceste condiţii, s-a dezvoltat Centrul Gyopárosfürdő, care în 1999 a primit recunoaşterea naţională de Centru Spa de categorie A. Un bazin cu apă termală curativă în aer liber este deschisă tot anul alături de piscine medicinale acoperite şi de piscine cu apă curativă pentru gimnastică medicală acvatică. Două izvoare termale furnizează apă la temperaturi între 40°C si 50°C pentru bazinele si piscinele terapeutice. Apa alcalină, bogată în carbonaţi, este folosită pentru tratarea afecţiunilor reumatismale şi artritei, a inflamaţiilor musculare, de tendoane şi nervoase. Tratamentele dau rezultate în tratamentul bolilor aparatului locomotor, dislocaţii, fracturi, întinderi de ligamente şi a sistemului nervos periferic.

Pentru recuperarea musculară se foloseşte cura de masaje cu jet de apă şi hidromasaje. O atracţie în tratament este baia cu greutăţi, care este folosită cu succes în afecţiunile coloanei vertebrale, mai ales în dislocaţii de disc, dureri vertebrale şi scleroze. În anul 2004 a fost inaugurat parcul acvatic, care funcţionează în toată perioada anului. Acesta a fost dotat cu trei bazine exterioare şi patru interioare, două tobogane gigant cu coborâre în bazinul cu hidromasaj, sauna-parc cu şase tipuri de saună, baie aromată, terapie luminoasă, danarium, băi reci, jacuzzi şi solarium. La Centrul Gyopárosfürdő, tratamentele sunt efectuate sub supraveghere medicală, iar medicii balneologi efectuează consultaţii şi întocmesc scheme exacte personalizate, fiecărui bolnav, ca efectul apelor termale să fie exploatat la maxim. Ei recomandă cure de cel puţin două săptămâni pe parcursul cărora se utilizează, alături de factorii terapeutici naturali, metode de ultimă oră aparţinând medicinei complementare şi medicinei homeopatice. De fapt, Centrul wellness este dotat cu un centru medical, secţie a Spitalului Orosháza, un departament de reumatologie şi cele mai noi servicii în materie de wellness. De efectul băilor termale beneficiază şi bolnavii care vin la recuperare medicală. Ei îşi efectuează tratamentele cu specialişti în masaje totale sau parţiale, acupunctură, biorezonanţă, reflexologie etc.

Recuperare şi tratament la „Băile Cetăţii” din Jula

La cinci kilometri de graniţa cu România, în oraşul maghiar Jula sunt băile cu apă termală, cu efect curativ cunoscut în întreaga zonă. Centrul terapeutic din Jula are o suprafaţă de 2.000 metri pătraţi şi funcţionează pe tot parcursul anului, sub supravegherea specialiştilor în reumatologie, fizioterapie şi a medicilor sportivi. Turiştii se pot distra într-un parc secular desfăşurat pe 8,5 hectare al Castelului Almassy. Ştrandul „Băile Cetăţii” dispune de 19 bazine şi a fost cotat de Uniunea Ungară a Centrelor Balneoclimaterice cu calificativul de patru stele, adică cea mai înaltă categorie în domeniul ştrandurilor şi al băilor termale. Apa termală care alimentează ştrandul are 72 ºC şi a forajele au ajuns până de la o adâncime de 2.000 de metri. Ea are efecte terapeutice benefice pentru bolile aparatului locomotor, pentru tratamente de reabilitare posttraumatică şi postoperatorie, precum şi pentru boli ginecologice cu inflamaţii cronice. „Băile Cetăţii” au o apă termală alcalină, cu conţinut de hidrocarbonat şi cloruri, de culoare maronie datorată conţinutului mare de substanţe minerale. Bazinele termale şi wellness, paradisul acvatic al copiilor, bazinele cu valuri artificiale şi jacuzzi, toboganele uriaşe, bazinul sportiv de 50 de metri, care poate fi folosit şi iarna, oferă distracţia perfectă. Centrul wellness cu iluminaţie specială poate fi utilizat şi după închiderea programului băilor termale, unde condiţiile pentru un mod de viaţă sănătos sunt asigurate de 10 elemente acvatice speciale, două saune şi două cabine cu aburi.

Însă, românii frecventează şi băile termale din localităţile mai mici, unde dotările nu sunt la nivelul spa-urilor. Ei spun că este comod să treacă graniţa, să stea câteva ore la băi şi apoi să se întoarcă acasă. Pentru acest an nu există o estimare clară a sumelor care vor fi cheltuite de români în Ungaria, însă operatorii din domeniul turismului spun că peste un sfert din veniturile operatorilor maghiari din domeniul turismului vor proveni de la turiştii români. În medie, preţurile cerute de operatorii maghiari sunt cu 30 la sută mai scăzute decât în România, indeferent că este vorba de cazare, masă ori intrare în piscinele acoperite. 

Parcuri în loc de ştranduri

În timp ce vecinii maghiari folosesc din plin apa termală, care le atrage turişti, românii construiesc parcuri în toate comunele şi satele din zonele de frontieră, care în doi-trei ani, vor fi complet distruse. Ei spun că dacă aceşti bani ar fi cheltuiţi corespunzător, ar fi fost amenajate câteva centre spa cu apă termală, moderne, care ar fi atras europenii ce se tratează acum în Ungaria.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă